Ik heb vijf kinderen, ze gaan allemaal naar school. In België mogen kinderen van 2,5 jaar school maar dat MOET niet. In Nederland mogen ze vanaf vier en moeten ze vanaf vijf naar school. Hier bundel ik al mijn kennis, ervaring en blogs over hoe ik het schoolleven ervaar als mama van vijf kinderen. Ik sta altijd open voor jullie comments en verhalen, deze kan je onderaan deze blog delen of via mail

Kijk indien nodig naar de datum van elk artikel, dat kan nogal schelen.

De eerste blog dat ik ooit schreef over school was deze: over school en de tweede deze: De levensboom

Schoolvoorbereidingen

Als je kind voor het eerst naar school gaat als peuter of kleuter of ouder is het handig als je de volgende dingen checkt:

Voor de allerkleinsten:

  • Draagt je kind nog luiers, voorzie dan optrekluiers zodat ze dit gemakkelijk zelf kunnen aan en af doen.
  • Reserve kleertjes mochten er ongelukken gebeuren.

Voor alle kinderen:

  • Een goede brooddoos indien ze koud eten op school. Lees hier tips om de lunch leuker te maken.
  • Drinkfles dat ze zelf makkelijk open en dicht kunnen doen.
  • Labels met hun naam op om op al hun spullen te kleven.
  • Een boekentas die niet te groot is maar ook niet te klein. Vraag even na aan school wat er allemaal in moet kunnen.
  • Een doosje voor fruit en/of koekjes in te vervoeren.
  • Eventueel sportkleding, vraag daar zeker naar op school hoe of wat.
  • Buitenspeelkleding, ook voor in de regen.

Lees zeker ook deze blog over wat er allemaal in de boekentas moet.

Structuur en duidelijkheid inbouwen

De vakantie dat ten einde loopt, een nieuw schooljaar start … voor veel kinderen heel verwarrend. Daarom kan je hier mijn eigen kalender afdrukken om op die manier iets meer voorspelbaarheid te bieden aan de kinderen!

Met of zonder voorbereiding vaak komt er nogal wat stress en spanning bij kijken. Niet alleen bij de kinderen maar ook bij de ouders. Ik had daar ook last van, zéker toen mijn oudste voor het eerst naar school ging. Het is allemaal nieuw voor hem maar ook voor mij. Ik wist niet goed wat te verwachten, of hij er klaar voor was, … Ik schreef regelmatig een artikel over mijn gevoelens. Deze staan hieronder opgelijst, misschien heb je er wel wat aan.

School Boekentassen Back to school

De eerste weken school

De eerste weken school zijn vaak een rollercoaster van emoties. De kinderen moeten opnieuw hun plaats zoeken, wennen aan het ritme en zo ook voor de ouders. De eerste weken school verlopen niet altijd vlotjes. Hier kan je meelezen hoe dat ging voor mij, de artikels gaan over diverse jaren en dus meer of minder schoolgaande kinderen. 

Evaluaties tijdens het schooljaar

Af en toe nam ik eens momentje om te evalueren hoe het tijdens het schooljaar ging met mijn kinderen.

De laatste weken school, bijna vakantie!

Bijna vakantie! Ik kijk daar altijd naar uit. Een heerlijk uitzicht op twee maanden zo goed als geen wekker, veel rustiger, geen stress om de kinderen klaar te krijgen en op tijd naar school te brengen.

Evaluaties en rapporten

Ik geef een inkijkje in hoe onze school omgaat met evaluaties en rapporten. Dit doen ze namelijk niet op de meer klassieke manier, maar is echt heel kindgericht. Ze werken niet met punten of kleuren.

Op reis met school

Kinderen op schoolreis sturen met één of meerdere overnachtingen is vaak een stap voor een mama of papa. Nou, op onze school beginnen ze daar al mee in de tweede kleuterklas, dan gaan ze één nachtje logeren. In het eerste leerjaar is dat twee nachtjes. Lees en kijk hier hoe wij  dit beleven:

Naar school met autisme

Twee van mijn vijf kinderen hebben autisme, dat brengt vaak andere moeilijkheden met zich mee op school. Soms zelfs zo erg dat er beslist wordt om over te gaan naar een speciale school, dat lees je onder het kopje Buitengewoon onderwijs.

Naar school met autisme

Buitengewoon onderwijs

Mijn derde kind moet naar het buitengewoon onderwijs, type 9. Dit onderwijs is er speciaal voor kinderen met autisme. Hij start er in het eerste leerjaar. Hier kan je volgen wat mijn gedachten zijn:

Thuisonderwijs

Ik ben al jaar en dag, nog voor onze kinderen startten op school een fan van thuisonderwijs. Ik stak zelfs een vriendin aan, die geeft ondertussen al enkele jaren thuisonderwijs. Nu, ik geef het (nog?) niet maar ik schreef er wel regelmatig over:

Brooddoos en tussendoortjes inspiratie

Ik ben hélemaal geen bentobox wonder toch schreef ik er enkele artikels over, misschien word je wel geïnspireerd.

Koekjesweek Appels

Wat er nog bij komt kijken + opinies

Hier nog enkele artikelen over wat meer diverse onderwerpen maar dat ook zeker de moeite waard zijn om eens te lezen.

Downloads handig voor school

Comments are closed.