Binnen een half jaar of binnen 1 jaar is het zover. Dan gaat onze jongste spruit naar school. Een heuse stap. Hij kan best een hele tijd op zijn alleen spelen. Geen probleem. Hij kan ook goed zijn mannetje staan bij andere kindjes. Hij is goed mee met alles, gaat op het potje, … Maar toch, 2,5 of 3 jaar is nog altijd heel erg jong vinden wij. Belgïe is dan ook het enigste land die de kindjes al zo vroeg naar school laat gaan. Tja. Net zoals wij heel erg weinig bevallingsverlof krijgen. Om maar iets te noemen.

Over school dus.
We waren daar nogal gerust in. Hier in Kortrijk zijn er geen wachtlijsten zoals je bijvoorbeeld wel in Antwerpen hebt. Dus we dachten, tijd genoeg. Tot het ons begon te dagen en we beseften dat we niet achter de visie en de manier van een gewone school staan zoals wij ze kennen. We gingen op zoek naar een school die bij ons past. En die hebben we gevonden, in de vorm van een ervaringsgerichte freinetschool. We hebben er 2 afdelingen van in, eentje in Marke en eentje in Wevelgem. Een infoavond gedaan en we waren dol enthousiast. Zagen het helemaal zitten. Helaas is er bij die school net wel een wachtlijst. Waar we dus helaas op staan te wachten. Omdat we : helemaal niet weten wanneer hij zou mogen gaan, of hij ooit zou mogen gaan hebben we hem nu al ingeschreven op het schooltje hier in de buurt. Echt enthousiast zijn we niet. We hopen dat we vlug een telefoontje krijgen dat hij toch naar de levensboom mag gaan. Hopelijk hopen jullie met ons mee.

De dochter staat trouwens ook op een wachtlijst daar.

Ook hebben we al eens wat informatie opgezocht over andere mogelijkheden voor mocht de gewone school grondig tegenvallen. Zo kwamen we bij thuisonderwijs. We hebben een groter inzicht gekregen, voorbij de vooroordelen. En we hebben vooral veel bewondering voor mensen die het doen. En die het echt tot een meerwaarde brengen. De stap zelf zetten is van geheel ander kaliber. En dat durven we niet. Maar we hebben echt enorm veel bijgeleerd en zijn wereldwijzer geworden. Echt een aanrader om er je eens in te verdiepen. Thuisonderwijs is zeker niet minder dan schoolonderwijs. Integendeel.

Een leuke noot, de levensboom is trouwens gegroeid uit verschillende gezinnen die aan thuisonderwijs deden.

There are 2 comments

Comments are closed.