De vakantie in België is zo goed als halfweg. Wat we precies allemaal deden kan je komende week in mijn maand overzicht lezen! Hier wil ik het specifiek hebben over schoolstress. Schoolstress in zijn verschillende vormen.

Einde schooljaar stress

Het einde van het schooljaar is vaak voor veel scholen net wat stressvoller dan gewoon midden in het jaar. Sommige scholen doen dan net wat extra testjes of hebben zelfs heuse examens. Die specifieke druk voelen mijn kinderen nog niet, onze school doet daar namelijk niet aan mee. Ja, er worden wel eens testen afgenomen maar niet op een manier waar de kinderen er stress van krijgen. Ze moeten thuis niet specifiek leren, die testjes worden gewoon tijdens een normale dag afgenomen. We krijgen daar ook geen puntenlijst van terug of zoiets dergelijks. Nee, op het einde krijgen wij een evaluatiemap mee naar huis waar er uitgebreid en diepgaand opgeschreven staat hoe onze kinderen functioneren op school en hoe ze evolueren en bijleren.

Toch heerst er wat extra stress, ook bij ons, op het einde van het schooljaar gaat er net nog iets vaker “iets” anders dan tijdens het gewone schooljaar. Onze kinderen zijn het gewoon, het zit zelfs zowat in hun routine, dat er veel uitstapjes zijn op school. Toch is dat tegen het einde van het schooljaar wat meer, of het valt gewoon extra op omdat er ook op school een andere routine is. Daar zijn mijn kinderen wel gevoelig aan.

Favoriet buitenspeelgoed aquaplay

Begin vakantie stress

Het begin van de vakantie is ook weer wennen. De schoolstructuur is helemaal verdwenen en de vakantieroutine komt erin. Wat ook weer een aanpassing is. Geen wekker, pyjama mag aanblijven indien gewenst, doen waar ze zin in hebben, …. af en toe een leuke uitstap. Ja, een heel ander ritme dus. Ook dat heeft tijd nodig om een soort van routine te worden. Bij ons duurt dat toch ook wel eventjes, nu is dat soort stress ook wel voorbij. Het midden van de vakantie is voor ons de beste periode. Alhoewel we net een weekje achter de rug hebben waar papa verlof had, wat ook weer een andere routine is. Kinderen moeten maar flexibel zijn, gelukkig lukt dat wel zonder al te veel bijkomende stress.

Zag je het artikel al over de vakantie activiteiten?

Koksijde Beach Strand

Einde vakantie stress

Over een paar weken zal de schoolstress weer intreden. Al moet ik nu ook al bekennen dat vooral mijn oudste dochter af en toe al wat kriebeltjes heeft. Ze blijft wel in dezelfde klas met dezelfde begeleider zitten (graadklas) maar er komen wel nieuwe kinderen bij (de nieuwe eerste leerjaars). Ze vraagt zich nu al af van wie ze “meter” mag zijn. Elke tweedejaars is meter/peter over een kindje van het eerste leerjaar. Een heel fijn systeem, nouja het werkte de voorbije jaren toch heel goed voor zowel onze oudste zoon als peter en als peterkind en voor onze oudste dochter als meterkind. Loslaten kan ze toch niet helemaal, dat hoeft natuurlijk niet.

De andere kinderen zijn er eigenlijk helemaal niet mee bezig. Zelfs onze oudste zoon niet. Hij is vaak de piekeraar die echt over dingen in de toekomst bezig is en maar maalt in zijn hoofd. Deze vakantie is daar niets van te merken. Hij gaat bij een heel nieuwe begeleider terecht komen, want hij gaat van het tweede leerjaar naar het derde leerjaar. Maar ook ik heb er volledig vertrouwen in.

Tips!

Om een overzicht te geven aan de kinderen wanneer het nu eigenlijk vakantie is en wanneer school maak ik gebruik van mijn jaarkalender. Dit in combinatie met de maandkalender. Beide zijn te koop op mijn webshop tussen oktober en april, je kan hier gratis de maandkalender downloaden.

Mama heeft ook stress

Ook mama/papa heeft ook best stress bij al die overgangen. Natuurlijk omdat we onze kinderen zo goed mogelijk proberen te begeleiden doorheen die overgangen. Dat spreekt voor zich. En dan ook nog een hele andere stress waar de meeste kinderen minder mee bezig zijn, namelijk de schoolspullen. Ik moet er namelijk weer voor zorgen dat ze tegen 1 september een goede boekentas, drinkfles, boterhamdoos en meer bij hebben. Ook even kijken of de turnspullen en bijhorende sportschoenen nog passen. Elk jaar maak ik goede voornemens om dit goed op tijd in orde te maken. Tja, misschien dit jaar beter? Ik ben alvast op onderzoek uitgegaan naar toffe en vooral handige boekentassen.  Zo ontdek ik elk jaar ook nieuwe toffe webshops, mijn budget is daar wat minder blij mee.

Dit jaar bleef ik hangen bij Kidswithflair . Ik mocht me vooral niet laten afleiden, want ze hebben er ook kei tof speelgoed. Echt. Ik waarschuw je alleen maar hé. Nee, ik was er voor de boekentassen en het algemene naar school aanbod. Bij dergelijke “hippe” webshops heb ik vaak schrik voor mijn creditcard balans, want ik heb natuurlijk vaak meerdere boekentassen nodig. Dat heb je dan met een groot gezin en kinderen die er niet mee inzitten hun boekentassen overvol te proppen met takken en/of denken dat het helemaal ok is om er vanaf de garage tot in de berging mee te gooien. Tja, kinderen. Al moet ik wel zeggen dat de oudste zoon deze Skip Hop boekentas had en die is wel zijn volledige kleuterjaren meegegaan (27,50 euro).

Wat zei ik ook weer? Ahja, je hebt natuurlijk ook een duurder aanbod qua boekentassen (voor ons toch duur, voor anderen is 49 euro een normaal budget per boekentas), maar je hebt evengoed een heus gamma aan 19,95 euro boekentassen. Mijn keuze staat nog niet vast maar onderstaande is een selectie van dingen op mijn verlanglijstje (al moet ik dringend op zoek naar meer jongensdingen, want het is nog een volledig schooljaar voor die babydochter van ons naar school mag). Dit alles tussen de 6,95 euro en de 27,5 euro ’t stuk. Al twijfel ik wel om een duurdere aan te schaffen voor de oudste kinderen, als ze dan de komende jaren blijven meegaan is dat natuurlijk een betere koop.

kidswithflair boekentassen

Dan zal ik ook nog maar eens langs Decathlon gaan om nieuwe sportschoenen te kopen voor in de sportzak. Maar nu ga ik gewoon even verder genieten van mijn spelende kinderen in pyjama. Heerlijk.

There is one comment

Comments are closed.