Afgelopen week mocht ik de koekjesweek verzorgen voor Emma haar klas.

Koekjesweek? Wat is dat?

Wie ons nog niet zolang volgt leg ik graag even uit waarvoor dat staat. Bij ons op school hoeven de peuters tot en met het jongste lager (1-2 leerjaar) geen tussendoortjes mee te nemen. Elke week zorgt een ouderpaar daarvoor. Dit zo’n 2 keer per schooljaar per klas. Sommige 3 keertjes. Het is de bedoeling dat je gezonde dingen voorziet en het liefst met zo min mogelijk verpakking. Afhankelijk van de klas en de begeleider gaat dat om 1 of 2 tussendoortjes per dag. Je kiest zelf hoeveel werk je erin stopt, wat je koopt of zelf maakt. Het leuke eraan is dat iedereen hetzelfde eet en dat andere ouders hapjes voorzien waar ik zelfs nog niet aan zou denken. Mijn kinderen zijn kieskeurig qua eten en gaan thuis niet zo gauw experimenteren. In de klas gaat dat al iets makkelijker. Ze zijn dit systeem al gewoon van de peuter of eerste kleuterklas. Ze leren op een vrijblijvende manier ergens van proeven. Ik weet nog dat Abel in de eerste kleuterklas pas na de krokusvakantie af en toe begon te proeven. Nu proeft hij, in de klas, van alles een klein stukje. Vanaf het 3de leerjaar moeten de kinderen zelf hun tussendoortjes meenemen.

Mijn koekjesweek menu!

Maandag

Op maandag werd nog eventjes de verjaardag van Emma gevierd. Ze wou heel graag een cake met aardbeien en snoepjes. Het werd deze lekkere snoepjes cake.

Koekjesweek Verjaardagstaart

 

Emma haar klas neemt 2 tussendoortjes dus maakte ik ook nog fruitspiesjes.

Koekjesweek Fruit Brochette

 

Dinsdag

Dinsdag voorzag ik havermoutkoekjes.

 • 200 gram havermout
 • 100 gram kokosbloesemsuiker
 • 150 gram (volkoren)bloem – ik nam zelfrijzende
 • 120 gram zachte roomboter
 • 2 eitjes
 • 2 tl bakpoeder – deze liet ik vallen omwille van mijn zelfrijzende bloem

Ik mengde dat alles heel goed. Met de hulp van 2 lepels legde ik hoopjes op mijn bakplaat bedekt met bakpapier. Doe dat ongeveer een kwartiertje in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Ook maakte ik druivenrupsjes met de hulp van Emma. De oogjes zijn van chocolade.

Koekjesweek Druiven Brochette

 

Woensdag

Op woensdag hebben ze zwemmen dus vond ik een boterham met confituur wel geschikt. Dat bijt vlug weg en vult goed voor de stevige wandeling naar het zwembad.

Koekjesweek Brood

 

Donderdag

Voor donderdag voorzag ik banaantjes. Lekker gezond. Het tweede tussendoortje werd verzorgd door een andere mama en het jarige klasgenootje. Lekker makkelijk voor mij dus.

Vrijdag

Op vrijdag kregen ze versgemaakte broodpudding met rozijnen.

 • 500 gram (oud) brood – in stukjes gescheurd
 • 80 gram suiker
 • 600-700 cl melk aangevuld met water tot 1 l

Doe dit alles samen in een grote kom en laat dat minstens 3 uurtjes trekken.

 • Rozijnen, ik doe er lekker veel in
 • Zakje vanille suiker
 • 4 of 5 eitjes

Dit gaat allemaal bij in de grote kom na die 3 uren. Goed roeren. Giet dit in een bakvorm en duw alle rozijntjes onder zodat ze niet verbranden. Zet de bakvorm een 45 minuten in de voorverwarmde oven op 190-195 graden.

 

In de namiddag hadden ze atelier dan eten ze geen tussendoortjes.

Psst: Voor het glutenvrije jongetje kocht ik kant en klare glutenvrije koekjes.

Op naar de volgende koekjesweek! Over enkele weken is het zover. Dan mag ik de klas van Abel voorzien. Lekkere, gezonde ideetjes en recepten zijn zeker welkom! Laat maar horen.

There are 6 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.