Contents
Doorheen mijn traject van nieuwe mama tot mama van vijf kinderen heb ik heel veel geleerd. Nu de jongste bijna naar school gaat is het tijd om een artikel te schrijven over hoe wij omgingen met de geboorte, hechting en de eerste jaren. Hoe wij dat aanpakten is het best te benoemen onder de term Natuurlijk ouderschap – Attachment parenting. Natuurlijk moet je er geen label op kleven maar het kan wel handig zijn. Voor ons is dat dus Natuurlijk ouderschap, ik vertel er graag meer over.
Dr. Sears heeft deze stroming ontwikkeld, in zijn ogen is dit de enige manier om met kinderen om te gaan om de hechting en de empathie te stimuleren en te laten ontwikkelen. Hij gaf daarvoor enkele richtlijnen om dat tot een goed einde te brengen. Natuurlijk is er zoals bij alles wat met kinderen en opvoeden te maken heeft geen absolute zekerheid, maar dit geeft enorm goede handvatten, wat maar net zo makkelijk is.
Ik wil dat mijn kind opgroeit tot een volwassene die weet wat hij of zij wil, stevig in de schoenen staat en ook goed verbonden is met zijn of haar gevoelens. Een evenwichtige, zelfstandige volwassene! Daarom vind ik het belangrijk om meteen vanaf geboorte rekening te houden met zijn of haar persoon en hem/haar een veilige omgeving te bieden.
Om het makkelijk te houden beginnen alle kernpunten van Attachment Parenting met een B! Staar je niet blind op deze punten, soms is het niet mogelijk om bijvoorbeeld borstvoeding te geven dat wil niet zeggen dat je niet kan opvoeden volgens het Natuurlijk ouderschap principe. Er is geen enkele reden om je mislukt of minder te voelen als je niet aan al deze B’s kan voldoen. Dit zijn richtlijnen, een soort van hou vast en zeker niet bedoeld om ouders slecht te doen voelen!
Hechting is belangrijk, zeker bij Natuurlijk ouderschap. De eerste minuten en uren na de geboorte zijn enorm belangrijk voor de eerste hechting van jou baby. Natuurlijk kunnen er omstandigheden zijn waardoor het baby’tje niet meteen bij de mama kan blijven liggen, maar in de meeste gevallen kan dat gelukkig wel. Het is heel belangrijk om meteen huid-op-huid contact te hebben, dat zorgt ervoor dat je kindjes temperatuur en hartslag geregeld wordt én je leert elkaar meteen wat beter kennen. De APGAR score kan vanaf je buik of een uurtje na geboorte ook nog afgenomen worden.
Huid-op-huidcontact speelt een grote rol. Niet alleen voor de regulering van de temperatuur en de hartslag zoals eerder vermeld maar ook voor de suikerspiegel, het minder huilen en voor een betere start van de borstvoeding.
Tip: Maak een bevallingsplan, schrijf daarin tot in de details wat je wilt en plant om je ideale bevalling en geboorte te beleven. Vermeld daarin zaken zoals wanneer je wel of juist geen epidurale wil, over of ze wel of niet mogen knippen (wanneer wel of niet), wat er met de baby nadien moet gebeuren – schrijf er dus zeker bij dat je zoveel mogelijk en zo lang mogelijk huid-op-huidcontact wil hebben.
Borstvoeding is het meest ideale scenario voor zowel het kindje als de mama. Gelukkig bestaat er ook kunstvoeding maar als je Natuurlijk opvoeden een kans wil geven dan is borstvoeding zeker een belangrijk onderdeel. Als er geen medische bezwaren zijn is borstvoeding meer dan het proberen waard!
Borstvoeding is namelijk zoveel meer dan enkel melk en voeding. Borstvoeding zorgt ervoor dat er meer huid-op-huidcontact is, er kom daarbij oxytocine vrij en dat bevordert de hechting. Het voeden van je baby zorgt ervoor dat je troost biedt en rust schenkt aan de baby maar ook aan jezelf. De eerste dagen, weken en zelfs maanden (zeker bij een eerste kindje) hou je de aandacht bij het borstvoeden en zorg je ervoor dat alles prima verloopt. Dan moet je wel even neerzitten en tot rust komen.
Ideaal bij borstvoeding is voeden op verzoek. Dat is je baby leren kennen, de kleine signalen leer je elke dag een beetje beter zien en zo hoeft je baby niet te wenen voor jij weet dat hij of zij honger heeft. Voeden op verzoek geeft ook rust, dan moet je geen tijd rekken en eindeloos troosten tussen de voedingen door. Let er wel op dat voeden op verzoek ook betekend op verzoek van de mama. Als je merkt dat je baby te lang tijd tussen de voedingen laat kan je de baby zelf even aansporen om te drinken. Dat kan je doen door eens de luier te verwisselen, het pakje uitdoen zodat hij of zij minder geneigd is om in slaap te valen, ….
Idealiter krijgt je kindje zes maanden exclusief borstvoeding en dan tot minstens twee jaar gecombineerd met bijvoeding / vaste voeding. Om het kindje volledig te blijven volgen en zelf de regie te geven in zijn voeding kan ik Rapley heel erg aanraden.
Dit gaat over het samenslapen, co-sleepen of in dezelfde ruimte slapen met je baby. Samenslapen heeft vaak een negatieve bijklank want dat zou gevaarlijk zijn. Het kindje zou kunnen stikken van de lakens of door de ouder zelf. Dat kan kloppen, maar als je samenslaapt en daar rekening mee houdt is dat een van de veiligste manieren om te slapen voor je baby. Je kan meteen inspelen op de behoefte van je baby, onbewust vang je de hongersignalen op en kan je hem of haar meteen eten geven. Maar bovenal de ademhaling van het kindje zal beter onder controle zijn als je slaapt in dezelfde kamer, hoe dichter bij elkaar hoe beter. Dat zorgt ervoor dat de kans op wiegendood door het stoppen van de ademhaling veel minder is. Daarbij is samenslapen of toch in dezelfde kamer slapen ook bevorderlijk voor de hechting en het veiligheidsgevoel voor het kind.
Op La Leche League kan je richtlijnen lezen om veilig samen te slapen met je kind.
Ook is samenslapen of co-sleepen met je baby ideaal voor je eigen nachtrust. Je kan je baby drinken geven zonder dat je uit bed moet komen komen, scheelt enorm veel! Na verloop van tijd zal je merken dat het aanleggen van de baby aan de borst een automatisme geworden is. Zo haalt iedereen het meeste uit zijn of haar slaap.
Ja, voor velen is het wennen in het begin. Je moet wennen aan elkaar, aan het mama zijn, aan liggend voeden, aan de kleine geluidjes, … maar het is het zo waard om door te zetten en er jullie eigen weg in te vinden.
Baby’s huilen, sommigen veel en anderen minder. De frequentie, de hardheid en het moment waarop baby’s huilen kan veel verschillen maar wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat er altijd een reden zit achter het gehuil. Baby’tjes gaan niet huilen om misbruik van jou te maken! Laten huilen, alleen, is dan ook helemaal geen oplossing. Ja, vaak werkt het maar daarmee is het probleem van de baby niet weg, de baby heeft enkel geleerd dat er niemand komt als hij of zij huilt.
Na verloop van tijd leer je je baby beter kennen. Een baby huilt anders bij een praktisch probleem bv een boertje of scheetje dat vastzit dan bij “ik wil niet alleen zijn”. Hoe meer tijd je met je baby doorbrengt hoe beter je hem zal leren kennen en op hem afgestemd zal zijn. Huilt je baby en helpt niets? Dan is het nog altijd beter om hem vast te houden of op zen minst heel kortbij in de buurt te zijn. Er is echt een groot verschil tussen een baby alleen laten huilen en een baby in je armen en nabijheid laten huilen. De baby kan via jou stress kwijtraken. Als je niet reageert op het gehuil van een baby krijgt hij stress en dat heeft nare gevolgen voor zijn ontwikkeling. Dat heeft invloed op het ontwikkelen van de hersenen, op zijn normale staat van emotionele-zijn en op de groei.
Bij Natuurlijk ouderschap staat inspelen op de behoeftes, de hechting en de veiligheid van baby’s en kindjes voorop. Door je kindje bij je te dragen voldoe je makkelijk daaraan!
Dragen is enorm makkelijk – nouja een draagdoek knopen kan even oefenen zijn maar dat leer je zo in de praktijk, kijk filmpjes op YouTube of boek een consult bij een draagconsulente (België, Nederland)! Het dragen van een baby of kindje is enorm handig omdat je je beide handen vrij hebt! Daarnaast biedt het dragen van je baby nog deze voordelen:
Kan je om één of andere reden je baby niet dragen door middel van een draagdoek of ander systeem is dat geen ramp voor de hechting. Echt niet, ik zei het in het begin al, dit zijn allemaal richtlijnen je hoeft heus niet aan alles te voldoen! Dus voel je zeker niet slecht indien je jou baby niet kan dragen.
Lees zeker ook: Goed genoeg ouderschap
Deze is vooral een herinnering, ik weet dat op een zwak moment het aanlokkelijk kan lijken om je baby slaaptraining te geven mét kookwekker. Want hé, na een paar avonden is het over en uit en kunnen we allemaal heerlijk gaan slapen. Nee, het is met momenten lastig, enorm lastig. Ik heb doorheen het ouderschap er ook verschillende keren doorgezeten en gezworen dat ik nooit nog borstvoeding zou geven of zou samenslapen. Maar prent je goed in: Elke ouder gaat door zo’n fase(s), het ouderschap is gewoon heel erg lastig, het maakt je moe en vaak gefrustreerd en machteloos. Echt, het gaat over! Het is volledig normaal dat een baby dicht bij mama wil zijn, veel aandacht en contact nodig heeft en dat hij of zij huilt mét reden.
Deze pijler mag je zeker niet vergeten! Alles draait om evenwicht, vergeet jezelf niet in dit hele verhaal. Ja, het is nu eenmaal zo dat je als kersverse mama vooral rond de baby leeft en daar is niets mis mee. Dat is normaal en ook noodzakelijk maar die periode blijft niet! Stilletjes groeit je baby op en kan er opnieuw plaats zijn voor een date night! Ook jij kan eens eventjes alleen weg gaan en je man kan een flesje afgekolfde melk geven terwijl jij zit te genieten in een sauna met je vriendinnen.
Je moet jezelf blijven vinden, heruitvinden en vooral niet kwijt raken. Je zal veranderen doorheen het mama worden en zijn, dat is normaal en niet erg. Het gaat erom dat je een evenwicht zoekt in je leven. Als je voorstander bent van natuurlijk ouderschap lijkt het dat alles draait rond de behoefte, veiligheid en hechting van je baby. Dat is ook zo , maar als je er dreigt onderdoor te gaan trek aan de alarmbel, liefst voordat het zo is! Bekijk zelf, samen met je partner of anderen hoe het zover kwam. Bedenk oplossingen die zowel jou als de behoeften van jou baby respecteren, die zijn er zeker en vast.
Veel hangt af van de leeftijd van je baby en de behoeftes van jou baby. Sommige baby’s willen echt heel erg veel drinken, dan is het al wat moeilijk er om een namiddagje wellness met de vriendinnen in te plannen dan bij een baby die wel eens drie uur tussen een voeding tussen laat. Kolven gaat ook niet altijd makkelijk, dat snap ik en dan is het minder makkelijk om eens alleen eruit te glippen als de baby nog heel jong is. Weet dat ook die periodes voorbij gaan en bedenk intussen oplossingen met dingen die je wél kan doen. Probeer in oplossingen te bedenken dat zal minder frustratie bieden!
Het natuurlijk ouderschap kan je ook doortrekken naar andere gebieden. Meestal zijn dat biologische, ecologische alternatieven, bewuster omgaan met eten, verzorgingsproducten en speelgoed. De mensen die voorstander zijn van Natuurlijk Opvoeden kiezen meestal eerder voor houten speelgoed, verzorgingsproducten zonder parfum etc Natuurlijk hoeft dat niet en blijft alles een persoonlijke keuze. Wij hebben onze vijf kinderen in wasbare luiers gehad en gebruikten cheeky wipes als alternatief voor vochtige doekjes. Ik heb een tijdje veel houten speelgoed gekocht maar dat is niet zo heel lang gebleven als enigste speelgoed.
Ik las reeds enkele boeken die aansluiten bij natuurlijk ouderschap:
Boeken over bewust opvoeden zijn hier opgelijst.
Wil je aanvullingen maken, zie je een grove fout staan, … laat het me zeker weten via hallo@sofielambrecht.be
Wil je een GASTBLOG schrijven over een onderdeel van dit onderwerp, stuur me een mailtje!
2 Comments
Interessant artikel Sofie! THX
Dank je wel!