Sinds de geboorte van onze dochter hebben wij ervaring met samen slapen. Onze oudste heeft nooit echt bij ons samen geslapen. Ondertussen slapen de dochter en ook de tweede zoon volledig in hun eigen bed. De jongste zoon en jongste dochter slapen wel nog bij ons. De jongste dochter een volledige nacht en de jongste zoon kruipt er ’s nachts bij.

Familiebed

Eenpersoonsbed als co-sleeper

Deze keer kozen we ervoor om een eenpersoonsbed naast ons tweepersoonsbed te plaatsen. Voorheen hadden we gewoon een co-sleeper (formaat normaal babybedje) staan. Een eenpersoonsbed bij wijze van co-sleeper leek ons deze keer veel handiger voor ons familiebed omdat we dan meer ruimte hebben.  Met een eenpersoonsbed als co-sleeper kan je makkelijker zelf in de co-sleeper slapen. Een co-sleeper op babybed formaat is daar niet zo handig voor, been there …

Lees meer: Familiebed, hoe het zit bij ons

Kies een goed bed uit

Wij hadden wel even een zoektocht naar het perfecte bed als co-sleeper. Ons eigen bed heeft namelijk een rand, wat niet zo handig is in zo’n situaties. Heeft jouw bed geen rand ben je vast makkelijker af. Gewoon het andere bed ertegen en klaar. Nouja, wel even kijken dat ze even hoog staan, of toch de bovenkant van de matrassen. Wij kozen uiteindelijk voor een lattenbodem op pootjes die we konden instellen op de goede hoogte. De matras konden we dan gewoon op onze bedrand leggen Daardoor zitten we wel met een klein hoogteverschil maar dat hindert niet. Het enige probleem is dat de matras soms wegschuift, maar dat heb ik opgelost door een deken opgerold op het stukje vrije lattenbodem te leggen bij de verwarming. Nu de baby kan kruipen hebben we ook maar een bedhekje geplaatst zodat ze niet in het gat tussen de matras en de muur kan vallen.

In werkelijkheid slaapt de baby het grootste deel van de nacht net nog op het randje van “mijn” matras. Nouja, als het nodig is kan ik haar wel verleggen tot op haar matras. Maar daar ben ik vaak te lui voor.

familiebed eenpersoonsbed co sleeper samenslapen appelmoes bruisballen chocolade mamaabc mama blog

Tips, familiebed

  • kies een bed en matras dat even hoog uitkomt als het groot bed (lattenbodem op verstelbare pootjes) 
  • je kan een speciaal stuk kopen om tussen de 2 matrassen te stoppen zodat je die “spleet” niet hebt (Love Bridge)
  • hang met iets de twee bedden aan elkaar vast (spanbandjes)
  • zorg ervoor dat de matrassen niet kunnen wegschuiven van elkaar
  • gebruik bedhekjes waar nodig
  • gebruik meerdere dekbedden of lakens ipv 1 extra large

There are 5 comments Reageer!

Comments are closed.