Mijn jongste dochter is sinds een dikke maand twee jaar oud. Al een hele tijd had ik beslist om vanaf dan de borstvoeding af te bouwen. Ondertussen zijn we één maand verder en zitten we op één voeding overdag en meestal ook één of twee ’s nachts.

Afbouwen Borstvoeding Mama ABC Blog
Deze foto plaatste ik onlangs op mijn Instagram Stories.

Hoe ik afbouw met borstvoeding

Ik heb door mijn jongste zoon al wat ervaring met het afbouwen van borstvoeding. Daarover schreef ik dit artikel, daar kan je vast ook wat tips uithalen. Bij mijn dochter komen dezelfde dingen deels terug maar het is toch een heel ander verhaal, vind ik persoonlijk. Daarom dus dit apart artikel erover.

1 –  Duidelijkheid!

Duidelijkheid voor jezelf

Eerst moet je voor jezelf duidelijk krijgen wat je wil bereiken. Waar kan jij nog goed mee leven en waarmee helemaal niet. Waarom wil je afbouwen? Voor mij persoonlijk is het omdat ik het beu ben, al langere tijd. De reden daarvoor is volgens mij omdat ik al een hele lange tijd aan het voeden ben en dus al een hele lange tijd ter beschikking moet staan met mijn borsten voor een van mijn kinderen. Ik wil kleding kunnen kopen zonder met de borstvoeding rekening te moeten houden. Het is goed geweest voor mij, mijn jongste is twee jaar wat de WHO grens is, dus ik ben blij.

Ik wil vooral overdag afbouwen. Van borstvoeding geven op vraag van mijn kind naar één keer per dag en daarna door naar niet meer overdag. ’s Nachts laat ik nog even zo, dat afbouwen komt later wel.

Duidelijkheid voor het kind

Wat ik leerde uit het verhaal van mijn jongste zoon en het zoeken naar de goede balans tussen wel nog voeden en afbouwen is vooral dat duidelijkheid enorm belangrijk is. Die duidelijkheid is voor elk kind anders. Bij sommige twee jarigen kan je werken met een soort kalender met pictogrammen op, zodat je niet alleen met taal zegt wat er nog mag en wat niet. Ik heb daar niet voor gekozen omdat ik denk dat onze jongste daar helemaal geen boodschap aan heeft.

In onze situatie duurde het even voor de duidelijkheid er was. Tijdens een schooldag heb ik het nu gevonden. Al lange tijd was het voor haar routine om te drinken bij mij vlak nadat ik thuis kwam van de schoolgaande kinderen op school af te zetten. Dan moest ik meteen aan mijn bureau zitten en kon ze drinken bij mij. Dat moment is er nu nog altijd en dat mag blijven. Dat is ook de enigste keer waarop ze mag drinken bij mij. In het weekend beperk ik het ook tot één keer maar dat is minder duidelijk. Vaak drinkt ze helemaal niet meer in het weekend (behalve ’s nachts).

2 – Stappenplan

Als je kind nog heel erg veel drinkt ga je waarschijnlijk niet meteen afbouwen tot één keer drinken overdag. Je kan beginnen met bijvoorbeeld ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Telkens als dat goed zit kan je opnieuw eentje laten wegvallen. Dit om je kindje de gelegenheid te geven om rustig aan af te bouwen, voor jezelf is dat ook goed.

3 – Consequent zijn

Dit was wel een dingetje voor mij. Ik moest van mijn hart echt een steen maken in de zoveelste crisis dat ze had omdat ze wou drinken bij mij maar niet mocht. In het begin gaf ik wel nog toe na een half uur pure drama. Na een tijdje gaf ik minder toe en gaf mijn dochter sneller op. Die periode was heel erg moeilijk omdat ik haar niet tekort wilde doen. Ik wou haar niet de indruk geven dat ik haar minder graag zag omdat ze op dat moment niet bij mij wou drinken.

4 – Laten voelen dat het anders kan

Mijn dochter dronk bij mij voor de gezelligheid, de mama-warmte en uit gewoonte. Maar vooral wou ze bij mij drinken als ze zich verveelde, wat lastig was, een pijntje had en nog meer redenen die heel erg verstaanbaar zijn. Dat maakt nummer drie vaak ook heel moeilijk en lastig. Dan komt het erop aan om ze te laten voelen dat je er wel bent voor hem/haar. Je kan iets leuks gaan doen, rustig knuffelen, een vlieg-spelletje, wat gezond drinken of eten, een boekje lezen, …. kortom alles wat lief en goed is. Bij mijn dochter duurde het een hele tijd maar nu is het weer lang geleden dat ze echt een crisis had omdat ze wou drinken, maar het niet mocht.

Meestal vraagt ze nu om een beker water, een appel of om haar in de zetel in een dekentje te nestelen. We knuffelen nog heel vaak en ze zit ook nog veel op mijn schoot. Waar ze anders bijna meteen wou drinken stopt het nu dus gewoon met op mijn schoot zitten en knuffelen. Het is zo ook gezellig!

Het is niet gemakkelijk om af te bouwen met borstvoeding!

Ik ben benieuwd naar andere ervaringen, geef ze in de comments.

There is one comment

Comments are closed.