Ja, mijn kleuter krijgt nog altijd borstvoeding. Hij is nu, op dit moment, 3 jaar en bijna 8 maanden oud. Ook hebben we hier nog altijd een baby rondlopen van 1 jaar, 5 maanden en 2 dagen oud. De baby drinkt ook nog bij mij aan de borst.

 

Enkel freaks geven zo lang borstvoeding

Yup, dat dacht ik jaren terug, misschien niet met het woord freak want dat past niet goed bij mijn woordenschat. Maar dingen kunnen veranderen. Ik besef nu dat je gewoon daarin kan groeien als mama en dat je beeld erover zich aanpast. De baby groeit uit tot dreumes, peuter en kleuter. Dat gebeurt gewoon, jaja. En zolang ze willen drinken, en de mama het wil geven, waarom zou je dan overschakelen naar melk van een dier? Ik zou het niet weten! Integendeel, het is gezond voor zowel de mama als het kind. Dus hupla zo komt het dus dat ik nu borstvoeding geef aan zowel een kleuter als een dreumes.

Borstvoeding afbouwen

Onze kleuter nu bleef dus gewoon vlotjes doordrinken tijdens de zwangerschap. Geen enkel probleem was dat voor meneer, ook niet voor mij trouwens. Na de geboorte verliep het “tandemvoeden” (want zo noemen we dat) ook bijzonder goed. ’s Nachts was vaak een ander verhaal maar niemand heeft mij ooit kunnen wijsmaken dat de nachten met kinderen altijd leuk zijn. Maar nu, nu ben ik dus aan het afbouwen bij mijn kleuter. Dat doe ik al een hele tijd en wel omdat ik het op een bepaald moment gewoon zat was. Ik kon het niet zo goed aanwijzen wat het was maar toen ik mijn gevoel voorlegde aan La Leche League konden ze me vertellen dat wat ik voelde ook een naam heeft. Ik had last van  “breastfeeding agitation“. Ok, ik ben dus niet vreemd of zo.

Het gevoel bleef en werd sterker, dus ik heb besloten om in te grijpen. Het doel was dus de borstvoeding bij mijn kleuter af te bouwen. Ondertussen zitten we aan slechts 1 voeding per 24u en daar kan ik absoluut mee leven. Het afbouwen ging als volgt.

De stappen van het afbouwen

Als eerste dronk hij nog super veel, echt, heel veel. Hij dronk heel graag en vroeg er frequent om.

De eerste stap was de regel dat hij enkel thuis mocht drinken. Dit ging niet zomaar, er was vaak drama buitenshuis en soms werd er toegegeven. Uiteindelijk, na heel wat doorzetting en drama verder, lukte dat beter en beter. Enkel thuis voeden, check.

De tweede stap was niet meer voeden tijdens bezoek, ook niet bij ons thuis. Ook daar was veel doorzetting voor nodig, maar uiteindelijk ging ook dat beter en beter.

De derde stap was enkel voeden na school, voor het slapengaan en natuurlijk nog tijdens de nacht. Dus dan had ik overdag max 2 voedingsmomenten en ’s nachts minstens 1. Ook dit ging vaak met het nodige drama overdag.

De vierde stap was dat hij maar één keer mocht drinken ’s nachts. Dit ging op en af, het ging dan een tijd heel goed tot er echt een volle week elke nacht heel veel drama was.

De vijfde stap was de voeding na school aflassen. Vanaf toen dronk hij dus maar 2 keer op 24u tijd. Voor het slapengaan en 1 keer ’s nachts.

De zesde stap is er gekomen door het einde van stap vier. Ik was het beu en besloot toen om helemaal niet meer te voeden ’s nachts. Het werkte, heel vlot, ik denk dat er toen meer duidelijkheid was ’s nachts voor hem.

Nu zitten we daar nog altijd, hij drinkt nu enkel voor het slapengaan. Daar kan ik goed mee leven dus momenteel hebben we geen plan voor een stap zeven.

Borstvoeding afbouwen bij een kleuter

Borstvoeding afbouwen bij een kleuter is natuurlijk helemaal anders dan afbouwen als de baby nog heel klein is. Je hoort hierover verschillende meningen. Bij sommige gaat het juist vlot omdat ze kunnen overleggen met de kleuter. Een kleuter begrijpt vaak al dingen beter dan een baby of een dreumes natuurlijk. Bij mijn kleuter ging het met veel drama, maar dat hoeft dus zeker niet altijd zo te zijn. Daarom koos ik er ook voor om het echt in stapjes af te bouwen, ik wou hem niet het gevoel geven dat hij opeens niet meer mag. Zeker niet omdat er nog altijd een baby is dat wel altijd mag drinken. Dit snapt hij gelukkig wel goed!

Zag je trouwens mijn borstvoeding mijlpaalkaarten al op mijn webshop?

There are 3 comments

Comments are closed.