Door verschillende factoren blijft in mijn omgeving de 4 maanden grens hardnekkig hangen om te starten met vaste voeding. Nu onze jongste 4 maanden is verwacht ik mij ook aan enkele vragen daarover. Of zou iedereen in mijn directe omgeving al weten dat wij niet starten voor ze 6 maanden is? In dit artikel wil ik het niet helemaal hebben over het waarom wij wachten tot 6 maanden. Ik wil niet discussiëren of dat nu wel of niet nodig is. Wij gaan ervan uit dat ze 6 maanden moeten zijn. Ik heb het er kort over omdat het wel de basis vormt van dit artikel. Ik ga het verder hebben over aan wat je dat nog kan zien. 

Vaste voeding, is mijn kind er klaar voor?

Leeftijd

Wij volgen de richtlijn van de who om 6 maanden exclusief borstvoeding te geven (dat mag ook kunstvoeding zijn of een mengeling). Dit is een hele discussie op zich, veel (kinder)artsen geven nog altijd de raad om vaste voeding te geven vanaf ze 4 maanden zijn, soms zelfs nog vroeger. Na heel wat lezen en informatie verzamelen houden wij het op de 6 maanden grens. Nee, een weekje ervoor zal nu ook wel niet zo erg zijn, maar daar zie ik nu voor ons het nut niet van in. Dit alles heeft voornamelijk te maken met de darmrijpheid, die heeft gemiddeld 6 maanden nodig om vaste voeding “aan te kunnen” als het ware. Dat kan je niet zien aan je kind zelf, ook al ziet je kind er nog zo hongerig uit als het maar zijn kan.

Motoriek

Wat we wel kunnen zien is hoe ons kind is. Hoe het zich gedraagt, wat het al kan en wat het doet. Daarbij kunnen we enkele belangrijke zaken onderscheiden om te bepalen of ons 6 maanden oud kind al klaar is voor vaste voeding is of niet.

Stevig zitten met steun

Dit is er eentje van. Het is belangrijk dat jouw kind stevig kan zitten, dit hoeft nog niet “los” te zijn. Dit mag zeker met steun. Maar er moet toch een mate van stevigheid aanwezig zijn.

De greep

Het kind moet zelf in staat zijn om dingen op te rapen. Als je zal bijvoeden door middel van “rapley” / “baby led weaning” lost zich dat vanzelf op. Als het kind dat niet kan, zal het ook geen eten kunnen vastnemen.

Naar de mond brengen

Na iets kunnen vastnemen moet dat ook naar de mond geraken. Ook dit is een belangrijke stap. Op een of andere manier hangt dit alles samen met de ontwikkeling binnenin. De kokhalsreflex bijvoorbeeld. Voor die 6 maanden zorgt deze ervoor dat alles terug automatisch naar buiten geduwd wordt. Dan kunnen ze nog niet echt slikken of kauwen. Dus zeker wachten tot ze het zelf in hun mond kunnen stoppen. Als je groentenpap geeft is dat moeilijker te bepalen, bij rapley hebben ze dat wederom zelf in de hand. Ik wil nog eens duidelijk zeggen: Ook voor groentenpap wachten tot je zeker bent dat ze dingen zelf in hun mond kunnen stoppen als ze rechtzitten.

Krampjes na vaste voeding

Als ze alle bovenstaande puntjes kunnen dan kan je eens proberen om vaste voeding te geven. Echter, hebben ze duidelijk door de vaste voeding, krampjes dan is het beter om terug even te wachten. Je kan het over een weekje bijvoorbeeld nog eens proberen. Het is niet de bedoeling dat ze krampjes krijgen door de omschakeling naar vaste voeding.

Mijn kind is nog geen 6 maanden en toch klaar voor vaste voeding!

Aanwijzingen die ik vaak hoor rondom mij om bovenstaande te bevestigen:

  • jamaar hij kijkt zo hongerig
  • hij wil mijn eten vastpakken
  • hij grijpt naar mijn bord
  • hij komt niet meer goed bij
  • hij ziet er zo stevig uit
  • ik hoop dat hij dan vlugger gaat doorslapen
  • hij heeft zoveel honger
  • hij heeft reflux

Bovenstaande redenen om vroeger te starten met vaste voeding zijn ofwel normaal babygedrag dat hoort bij het ontdekken van zichzelf en de wereld ofwel zijn die adviezen/redenen achterhaald. Qua bijslapen zie ik vele mensen “iets” bij hun melkvoeding voegen, zelfs borstvoedende mama’s gaan er speciaal voor gaan afkolven omdat dan te kunnen mengen en te geven in een flesje. Ook dit is bijvoeding.

Tip

Is jouw baby nog geen 6 maanden en wil hij wel altijd vanalles grijpen of “meedoen” aan tafel. Geef hem een lepeltje, kommetje, wat speelgoed, … en hupla ze kunnen hun ding doen!


Ohja, natuurlijk neem je dit “enkel” als richtlijn, ik ben niet verantwoordelijk voor wat dan ook. Raadpleeg op tijd een lactatiedeskundige of andere gespecialiseerde bevoegde.

There are 3 comments

Comments are closed.