Na een lange zoektocht naar een goede oppas, heb je er eindelijk één gevonden! Ze komt nu binnenkort voor het eerst oppassen en dat is voor iedereen in jullie gezin best een spannende gebeurtenis. Hoe gaat je kind reageren als jij of je partner niet in de buurt zijn? Hoe kan jij zelf die eeuwige bezorgdheid voor een avondje loslaten?

Gelukkig kan je jezelf, je partner en je kind voorbereiden op de komst van een oppas. We hebben daarom even de belangrijkste tips op een rijtje gezet zodat jij, voor die eerste avond, met een gerust hart de deur uit kan.

Voor de ouders

Iemand anders voor kind je kind laten zorgen is een overweldigende gedachte! Vooral wanneer je de oppas nog niet zo heel goed kent. Je kinderen betekenen alles voor jou en je wil graag altijd voor hen klaarstaan. Onthoud wel dat het belangrijk is om af en toe wat tijd te nemen voor jezelf en/of je partner. Mama zijn is een hele taak en me-time is vaak geen overbodige luxe. Daarom is het ook handig als je een babysitter in de buurt vindt, dan is de kans groter dat zij ook voor last-minute beslissingen beschikbaar is.

Voor je kind

Vertel je kind dat er een oppas komt, maar maak het vooral niet te groot, daarvan worden kinderen vaak nerveus. Als je voordien een kennismakingsgesprek plant, zorg er dan voor dat je kind hier ook bij aanwezig is en zorg voor interactie. Zo kan je bijvoorbeeld een spelletje starten, samen met oppas en je kind en vervolgens voorzichtig wat stappen terug nemen.

Indien je merkt dat je kind hier nog ongemakkelijk bij is, kan je de oppas nog 1 of 2 keer laten langs komen wanneer jij er zelf ook bij bent. Dit biedt de baby of peuter de kans om de oppas op een passieve manier te leren kennen en geeft bovendien ruimte aan de oppas om eventuele vragen te stellen. Door deze overgang zal het vertrouwd aanvoelen wanneer ze de eerste keer echt komt babysitten.

Neem het kind en zijn gevoelens serieus, je moet het niet groter maken dan het is maar de gevoelens en gedachten van het kind mag je ook niet kleiner maken. Bevestig ze in hun gevoel “Ja, het is heel spannend.”, “Het is heel normaal dat je kriebeltjes voelt.” of “Mama missen is heel normaal, ik ga jou ook heel erg missen.” Misschien vinden ze het ook wel leuk om een foto bij zich te hebben van jou.

Maak er een positieve dag van!

Een goede voorbereiding maakt de eerste oppaservaring een stuk eenvoudiger voor jezelf en de oppas. Humeurige kinderen zullen zwaarder tillen aan een afscheid, dan voldane en gelukkige kindjes. Probeer er dus voor te zorgen dat je kindje goed gegeten heeft, een verse luier draagt en is voorbereid op de komst van de oppas. Of plan het moment zo dat de oppas meteen iets leuks kan doen met de kinderen of iets lekkers kan eten.

Blijf uitleggen en vertellen

Voor een kind is het heel verwarrend om te weten dat jij hem niet zal instoppen of voorlezen. Maak hem daarom onderdeel van het gebeuren en blijf uitleggen als hij vragen heeft. Je kan bijvoorbeeld aan de oppas vragen met hem zijn lievelingsfilm te kijken, of samen zijn lievelingsmaaltijd klaar te maken. Eén van mijn eigen favorieten is om je kind de oppas een rondleiding door het huis te laten geven. Zo geef je je kind het gevoel dat hij de situatie onder controle heeft.

Overloop samen de afspraken

Afspraken blijven namelijk afspraken. Zorg ervoor dat je samen met je kind én de oppas de huisafspraken even door neemt. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor de bedtijd, zorg er wel voor dat de oppas er voor je kind een fijne tijd van kan maken, geef haar dus wat speling. Een ‘geheimpje’ tussen je kind en de oppas in de vorm van een kwartiertje later naar bed gaan, ontwikkelt een band tussen de twee én geeft je kind iets om stiekem naar uit te kijken.

Merk speciale attributen op

Zoals elke ouder weet, raken kinderen vaak erg gehecht aan één specifiek of een paar bepaalde voorwerpen. Denk maar aan een fopspeen, een bepaalde knuffel, een lakentje, etc. Breng de oppas van deze voorwerpen op de hoogte. Zo heeft ze meteen een hulpmiddel bij de hand om in het geval van traantjes, jouw lieveling te troosten.

Last but not least: het afscheid

Afscheid nemen ervaart elk kind anders. Afhankelijk van de persoonlijkheid, de fase en een hele hoop andere factoren, vindt het ene kind afscheid nemen verschrikkelijk en zal de andere nauwelijks merken dat je vertrokken bent. Daarom is er ook geen universeel ‘geschikte’ manier om gedag te zeggen. Probeer het echter wel positief te beïnvloeden. Zoals voordien al vermeld, maak er geen big deal van, jij vertrouwt de oppas en toon dit gerust. Geef nog een dikke zoen, vertel hen dat je straks weer thuis bent en sluit de deur achter je. Ga nooit stiekem weg!

De laatste stap? Adem eens heel diep in en geniet van deze avond voor jezelf!


Artikel geschreven door Paulien Vanacker van sitly.com

Comments are closed.