2 jaar borstvoeding, eerste keer tandemmen

Onze baby is vandaag al 11 dagen oud! Dat betekent ook dat ik al 11 dagen aan 2 kindjes borstvoeding geef. Mijn peuter zoon is niet gestopt tijdens de zwangerschap. Hij had periodes dat hij bijna niets meer dronk en periodes waar hij ontzettend veel te pas en te onpas wou drinken. Als hij het in zijn hoofdje heeft dan moet het ook zo zijn. Wat een karakter!

Mijn peuter zoontje drinkt dus ook nog altijd bij mij. Hij is nu 2 jaar en 3 maanden oud. De WHO norm spreekt over minstens 2 jaar borstvoeding, de natuurlijk speenperiode ligt tussen de 2 jaar en de 7 jaar als ik mij niet vergis. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan, dit is geheel nieuw voor mij. De vorige kindjes zijn allemaal gestopt tijdens een zwangerschap, de een vond het niet lekker, door de andere deed het teveel pijn, … Mijn zoon bleef doorzetten en we hadden er beiden geen problemen mee! Dus waarom moet ik hem dat ontzeggen, hij kan er zo hard van genieten. Heerlijk om hem te zien.

Tandemmen

Al is het in praktijk niet altijd zo heerlijk, dat tandem voeden. Want zo noemen ze dat in de borstvoedingswereld. Tandemmen. Het voeden van 2 (of meerdere?) kindjes van verschillende leeftijden. Of zouden ze die term ook gebruiken voor tweelingen, dat is me nog niet opgevallen! Er zijn zeker geweldige momenten aan. De eerste keren dat ze samen dronken smolt ik helemaal weg! Heerlijk. Dan streelt de peuter heerlijk over zijn zusje haar buik of beentjes. Zalig om te zien.

Nu is dat nog altijd zalig om te zien, begrijp me niet verkeerd. Maar het probleem zit hem erin dat mijn zoontje zo goed als altijd ook wil drinken als hij zijn zusje ziet drinken. Dat is niet altijd even fijn. Gelukkig is zo’n borst wel wat “richtbaar” zodat hij het altijd wel voor elkaar krijgt, maar echt subtiel voeden kan je wel niet op die manier. Natuurlijk trek ik mij daar thuis niets van aan. Op zich heb ik er meestal geen problemen mee dat hij terug zoveel wil drinken. Kan ook maar goed zijn voor mijn productie denk ik dan. Alleen stoort het mij als ik in een houding lig of zit waar het toch onmogelijk is dat hij ook aanschuift. De keren dat hij het zomaar laat gaan “straks als jou zusje klaar is mag jij” zijn in de minderheid. Meestal gaat hij staan brullen, wenen en aan mijn arm of aan mijn kleding gaan trekken tot hij NU zijn drinken krijgt. Zucht, niet zo fijn dus!

Mijn grens ligt wel dat het niet zal gebeuren buitenshuis of als er bezoek is. Mijn zoontje mag dan wel drinken maar niet samen met zijn zus. Ik ben benieuwd of hij dat zal begrijpen 😉 of dat we opeens weer een giga aantal foto’s kunnen nemen van zoonlief plat op de grond aan het brullen. Niet dat we nu niet voldoende momenten hebben van een dergelijk tafereel, tja hij is dan ook 2 jaar.

De nachtvoedingen

Wij gaan rond middernacht gaan slapen. De zoon gaat rond 19u30 slapen, in zijn eigen bedje, in zijn eigen kamertje. Onze baby blijft gewoon bij ons beneden, doorgaans ligt ze op mijn buik terwijl ik in de zetel zit.  De baby gaat gewoon mee met ons naar bed als wij gaan slapen. Onze zoon komt bij ons liggen zodra hij op zijn heel erg zielig achtergelaten toontje “papa” “papa” zegt vanuit zijn bedje. Soms is dat al heel vlug, soms is dat tegen de ochtend of ergens ertussen in. Als hij bij ons komt liggen, wil hij even drinken. Dat zijn meestal maar een paar slokjes, of als ik hem zeg dat zijn zus nog moet drinken maakt hij er ook een einde aan. Hij hoort ze ook wel wenen natuurlijk. Waar hij voor zijn zus haar geboorte toen daarmee genoeg had, dus die paar slokjes bij het bij ons in bed komen. Heeft hij nu opeens meer nood aan nachtvoedingen. Niet dat hij het drinken zelf nodig heeft, maar hij heeft mij nodig. En ik snap dat wel. Opeens is daar zo’n kleine baby die ook bij mama drinkt, wat een aanpassing voor hem! Dus ’s nachts is het momenteel wel eventjes aanpassen, gezellig tussen 2 lieve zachte kinderlijfjes die willen drinken. Wat resulteert in veel gedraai bij mij, want om samen te voeden ’s nachts heb ik nog geen goede en veilige houding gevonden. Ook dat gaan we overleven en zal overwaaien. Toch?!

Lees meer: Borstvoeding afbouwen bij een twee jarige

Trots op onze zoon

Maar hoe moeilijk en eisend hij kan doen over het NU willen drinken. Ik ben ook ontzettend trots op hem. Hij is zo heel erg lief voor zijn baby zusje. Ze krijgt ontelbare zoentjes én hij laat haar rustig drinken – waar ik toch wel wat schrik voor had toen ze er nog niet was. Hij is zo’n lieve “grote” broer. Zo geweldig om hem bezig te zien met haar. Heerlijk.

Tips en ervaringen over het tandemmen  – vooral misschien over ’s nachts en situaties als buitenhuis zijn welkom.

There are 5 comments Reageer!

Comments are closed.