Het is zomer! Met een beetje geluk (nouja vind ik toch) is het dan ook lekker warm. Maar help, dan zit je daar met een baby en deze wil je natuurlijk niet zien uitdrogen! Moet je nu vroeger beginnen bijvoeden, water geven, … je borst in de frigo stoppen? Ijsblokjes erop leggen? Zelf meer gaan drinken? Lees rustig dit artikel, adem in, adam uit en alles komt goed! Heeft je baby dorst tijdens het lezen, leg hem/haar aan en lees rustig verder.

Enkel borstvoeding volstaat

Als baby’s nog jonger zijn dan 6 maanden volstaat borstvoeding. Bijvoeding is zeker niet nodig, het wordt zelfs afgeraden. Geef de baby ook geen water! Dit heeft veel nadelen namelijk. Als je water bijgeeft krijgt de baby minder moedermelk binnen. Ook al drinkt hij daarnaast nog veel moedermelk, er is toch een stuk vervangen door water. Het is heel erg belangrijk dat uw productie zo goed mogelijk afgestemd is op de baby. Dus geef zoveel mogelijk live voedingen en vervang niets door water. Als je water gaat toedienen is dat doorgaans uit een fles of beker en dan is er kans dat de baby tepel-speenverwarring zal hebben of dat zijn zuigkracht zal minderen.

Als baby’s ouder zijn dan 6 maanden maar jonger zijn dan een jaar zou ik ook zoveel mogelijk aanleggen. Geen water (extra) bijgeven. Verder het gewone eten zoals de baby verlangt. Als ze ouder zijn dan 1 jaar en al water drinken, kan je dat blijven geven. Daarnaast nog borstvoeding op vraag, waarbij borstvoeding dus voorrang krijgt op water.

Geen paniek, je hebt melk genoeg! Echt, borstvoeding is zo’n prachtig systeem. Je borsten volgen je kindje, dus drinkt je kindje meer dan wordt er meer geproduceert. Ideaal! Volg je kindje en het komt goed (natuurlijk zijn er uitzonderingen, dus gebruik ook je gezond verstand, je ogen en hersenen). Het is perfect normaal dat je kindje veel meer gaat drinken bij warm weer. Ook is het heel normaal en vaak voorkomend dat je kindje korter drinkt maar dan wel veel meer op een dag/nacht. Geen paniek als er bij jou kindje niet zoveel verschil is natuurlijk.

Ook qua temperatuur hoef je niets speciaal te doen. Dus laat die ijsblokjes maar in je drankje zitten ipv in je voedingsbh.

In het kort:

 • borstvoeding gaat voor alles
 • volg je baby
 • veel aanleggen

Waar jij als mama rekening mee kan houden

Zorg ervoor dat jij genoeg vocht binnen krijgt. Dit best in de vorm van water, andere gezonde alternatieven mogen ook zoals vers vruchtensap, wat (koude) soep of een lekker theetje. Met kleine beetjes drinken is beter dan het te ver laten komen en dan een fles ineens uitklokken. Denk er bijvoorbeeld telkens aan als je baby wil drinken om zelf iets te drinken. Ik zeg bewust “gezonde” alternatieven, daarmee wil ik voorkomen dat je teveel suiker binnenkrijgt. Niet omdat je daar dikker van kan worden maar omdat je daar ook moe van wordt. Hoe opkikkerend het op dat moment ook kan zijn.

Het is beter om in de schaduw te blijven, of toch niet heel lang achter elkaar in de volle zon te zitten, indien mogelijk natuurlijk. Smeer jezelf goed in zodat je minder schadelijke stoffen kan opnemen langs je huid en niet kan verbranden. Let erop dat je niet je tepels insmeert, dat is niet zo gezond voor je baby. Eet veel fruit en groenten.

Ohja, hou er rekening mee dat je meer en vlugger kan gaan lekken door de warmte.

In het kort:

 • drink veel water goed verdeeld over de dag
 • blijf in de schaduw
 • smeer goed in
 • eet fruit en groenten

Extra maatregelen voor de baby

Smeer je kindje goed in met een hoge factor. Let erop als de baby in een buggy en zeker een draagmand ligt, niet oververhit. Dragen met een draagdoek wordt ook niet meer aangeraden boven de 30 graden. Laat je kindje niet continu in de volle zon, hoe meer in de schaduw hoe beter. Denk aan een zonnehoedje en aangepaste kleding.

In het kort:

 • smeer in met hoge factor
 • let op voor oververhitting
 • blijf in de schaduw
 • pas de kleding aan

Geniet van het warme weer!

Comments are closed.