De geur van zelfgebakken brood in huis is hemels. Brood zelf bakken heeft nog meer voordelen:
-
- Je kan het goedkoper maken dan in de winkel.
- Je hebt volledig zélf in de hand wat je in je brood doet. Zo kan je het gezonder maken of juist lekkerder naar jou eigen smaak.
- Altijd vers brood ter beschikking.
- Doorgaans vult zelfgebakken brood meer zo heb je minder brood en beleg nodig.
Brood bakken in de broodmachine
Wit brood bakken in de broodmachine
Makkelijk standaard wit brood bakken in de broodmachine.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Ontbijt
1 Broodbakmachine
1 Weegschaal
- 10 gram suiker
- 5 gram korrel gist (droge gist)
- 500 gram bloem voor wit brood
- 10 gram zout
- 300 ml water en/of melk naar verhouding hoe meer melk hoe smeuïger het brood
Doe alle ingredienten in de bak van de broodmachine. Gebruik de volgorde van de ingrediënten lijst: suiker, gist, bloem, zout en daarna water of melk.
Als de broodmachine klaar is, verwijder het brood voorzichtig.
Snij het brood pas na (stuk) afkoelen.
Brood bakken in de oven
Brood bakken in de oven
Bak zelf je eigen brood in de oven thuis.
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht, Ontbijt
1 Kom
1 Handdoek
1 Oven
2 Broodvormen
- 30 gram korrel gist (droge gist)
- 4 eetlepels lauw water
- 1 eetlepel suiker
- 1 kg bloem voor brood
- 1 theelepel zout
- 15 gram boter of 1 theelepel olie
- 500 ml water
Meng 30 gram korrel gist met 4 eetlepels lauw water en 1 eetlepel suiker. In een andere grote kom (kom van de keukenrobot) giet je 1 kilogram bloem, in het midden maak je een kuil.
In dat kuiltje giet je het mengels van de eerste stap.
Rondom (niet in het kuiltje) strooi je 1 theelepel zout.
Kneed of laat de machine kneden en doe tijdens het kneden 1 theelepel olie of 15 gram boter erbij.
Giet regelmatig tijdens het kneden water erbij, in totaal is dat zo’n 500 ml.
Laat de machine kneden tot het een mooie bol vormt.
Doe een handdoek over de kom en laat het deeg verdubbelen in volume, dat is ongeveer een uur wachten.
Daarna nog eens een vijftal minuten kneden.
Doe het deeg in twee broodbakvormen, laat nog eens verdubbelen in volume. Meestal zo’n 45 minuten. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 30 min.
Recept: Zelf heerlijke cruesli maken
Varieer en probeer
Je kan eindeloos varieren, voeg chocoladedruppels toe, suikertjes, noten en zaden, … Maak gebruik van verschillende soorten bloem en meel. Elke dag kan je een ander soort brood eten!
Ga je zelf aan de slag met het bakken van brood? Laat ze me zeker weten hoe het verliep en nieuwe heerlijke recepten zijn altijd welkom. Deel ze met mij en de anderen in de comments. Smakelijk!
Zoutdeeg recept, makkelijk en goedkoop(Opent in een nieuwe browsertab)