Meng 30 gram instant gist met 4 eetlepels lauw water en 1 eetlepel suiker. Gebruik je korrel gist dan is dit niet nodig en voeg je de gist gewoon toe aan de bloem.
In een andere grote kom (kom van de keukenrobot) giet je 1 kilogram bloem, in het midden maak je een kuil.
In dat kuiltje giet je het mengels van de eerste stap of gewoon de korrel gist
Kneed of laat de machine kneden en doe tijdens het kneden 1 theelepel olie of 15 gram boter erbij
Doe er nu de theelepel zout bij
Giet regelmatig tijdens het kneden water (of mengeling met melk) erbij, in totaal is dat zo’n 500 ml
Laat de machine kneden tot het een mooie bol vormt
Doe een handdoek over de kom en laat het deeg verdubbelen in volume, dat is ongeveer een uur wachten
Sla nu het deeg in elkaar met een vuist - dit doe je om de grote luchtbellen te verwijderen
Doe het deeg in twee broodbakvormen, laat nog eens verdubbelen in volume. Meestal zo’n 45 minuten.
Bak het brood in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 30 min