De geur van zelfgebakken brood in huis is hemels. Brood zelf bakken heeft nog meer voordelen:
Je kan het goedkoper maken dan in de winkel.
Je hebt volledig zélf in de hand wat je in je brood doet. Zo kan je het gezonder maken of juist lekkerder naar jou eigen smaak.
Altijd vers brood ter beschikking.
Doorgaans vult zelfgebakken brood meer zo heb je minder brood en beleg nodig.
Brood bakken in de broodmachine
De volgorde is enorm belangrijk bij het broodbakken in de broodmachine. Bepaalde ingrediënten hebben een invloed op elkaar en dan is het belangrijk bij het mengen dat deze niet meteen in contact komen met elkaar. Dit is hoe ik het altijd deed:
10 gram suiker
5 gram korrel gist
500 gram bloem voor wit brood
10 gram zout
300 ml water OF de helft hiervan melk, dan is het brood smeuïger
15 gram boter
Brood bakken in de oven
Meng 30 gram korrel gist met 4 eetlepels lauw water en 1 eetlepel suiker.
In een andere grote kom (kom van de keukenrobot) giet je 1 kilogram bloem, in het midden maak je een kuil.
In dat kuiltje giet je het mengels van de eerste stap.
Rondom (niet in het kuiltje) strooi je 1 theelepel zout.
Kneed of laat de machine kneden en doe tijdens het kneden 1 theelepel olie of 15 gram boter erbij.
Giet regelmatig tijdens het kneden water erbij, in totaal is dat zo’n 500 ml.
Laat de machine kneden tot het een mooie bol vormt.
Doe een handdoek over de kom en laat het deeg verdubbelen in volume, dat is ongeveer een uur wachten.
Daarna nog eens een vijftal minuten kneden.
Doe het deeg in twee broodbakvormen, laat nog eens verdubbelen in volume. Meestal zo’n 45 minuten.
Bak het brood in een voorverwarmde oven van 225 graden voor 30 min.
Je kan eindeloos varieren, voeg chocoladedruppels toe, suikertjes, noten en zaden, … Maak gebruik van verschillende soorten bloem en meel. Elke dag kan je een ander soort brood eten!
Ga je zelf aan de slag met het bakken van brood? Laat ze me zeker weten hoe het verliep en nieuwe heerlijke recepten zijn altijd welkom. Deel ze met mij en de anderen in de comments. Smakelijk!