Zoutdeeg recept

  • 3 koppen bloem
  • 1 kop zout
  • 1,25 kop lauw water
  • een scheutje olie (in mijn geval zonnebloemolie).
  • Afbakken in de oven op 100 graden, 1 uur of langer, naargelang de dikte en grootte van wat je maakt.

zoutdeeg recept sofie lambrecht

Je doet alle ingrediënten in 1 kom en dat mag je super goed mengen en kneden, vorm een bal.
Dit kunnen de kinderen perfect doen. Hou er rekening mee dat het afhankelijk van hun enthousiasme een knoeiboel kan worden. Het mengen zelf is vast al even leuk als het knutselen ermee.

zoutdeeg recept sofie lambrecht zoutdeeg recept sofie lambrecht

Zoutdeeg figuurtjes maken

Extra benodigdheden:

  • Deegrol
  • Koekvormen

Neem de bal zoutdeeg. Strooi bloem op de tafel en op een deegrol. Rol het zoutdeeg uit en prik er figuurtjes uit met de koekjesvormen.

zoutdeeg recept sofie lambrecht zoutdeeg recept sofie lambrecht

Als je de figuren wil ophangen achteraf prik je nu overal een gaatje in. Dit kan je perfect doen met een rietje.

zoutdeeg recept sofie lambrecht

zoutdeeg recept sofie lambrecht

Als alles klaar is leg je de kunstwerkjes op een bakplaat en deze schuif je in de oven. De oven staat op 100 graden. De zoutdeeg kunstwerkjes moeten er 1 uur of langer inzitten, naargelang de dikte en grootte.

Zoutdeeg verven

Verven met voedingskleurstof

Ik heb de bol zoutdeeg in twee verdeeld en bij de ene wat rode voedingskleurstof bijgemengd. Ik heb het niet volledig doorgekneed zodat het een marmer effect had.

Achteraf verven

Zoutdeeg verven is zo simpel als het klinkt. Geef de kinderen wat verf en penselen en laat ze maar rustig verven. Als ze beide kanten willen verven moet het wel eventjes drogen tussendoor. Wij hadden voldoende kunstwerkjes dat we makkelijk konden afwisselen. Als je de verf niet te dik erop legt is het vlug gedroogd. Of je kan eventjes een koekjes pauze houden natuurlijk, altijd leuk.

Zoutdeeg vernissen

Als ze allemaal geverfd en gedroogd zijn kan je ze vernissen. Zelf heb ik speciale vernis van uit een gespecialiseerde tekenwinkel. Dat werkje heb ik gedaan. Ik heb een gewoon penseel gebruikt, overal een fijn laagje op voor een mooie glans.

Eens dat gedaan en droog was regen we er heel wat aan een lang koord en hingen we de slinger doorheen de living. We maakten ook nog leuke kettingen voor onszelf en om cadeau te doen aan oma.

Ideetjes voor zoutdeeg

Dit zoutdeeg recept kan je ook gebruiken om leuke kerstversiering mee te maken.

There are 10 comments Reageer!

Comments are closed.