Zoutdeeg recept

  • 3 koppen bloem
  • 1 kop zout
  • 1,25 kop lauw water
  • een scheutje olie (in mijn geval zonnebloemolie).
  • Afbakken in de oven op 100 graden, 1 uur of langer, naargelang de dikte en grootte van wat je maakt.

Je doet alle ingrediënten in 1 kom en dat mag je super goed mengen en kneden, vorm een bal.
Dit kunnen de kinderen perfect doen. Hou er rekening mee dat het afhankelijk van hun enthousiasme een knoeiboel kan worden. Het mengen zelf is vast al even leuk als het knutselen ermee.

Zoutdeeg recept

Zoutdeeg figuurtjes maken

Exta benodigdheden: deegrol en koekvormen

Neem de bal zoutdeeg. Strooi bloem op de tafel en op een deegrol. Rol het zoutdeeg uit en prik er figuurtjes uit met de koekjesvormen.

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

Als je de figuren wil ophangen achteraf prik je nu overal een gaatje in. Dit kan je perfect doen met een rietje.

Zoutdeeg recept

Abel en Emma bleven maar gaan. Emma maakte koetjes die stappe stappe stappe deden over tafel en vliegtuigjes die, ja juist, konden vliegen in de lucht. Abel maakte koekjes voor mama, waf waf koekjes om specifiek te zijn (samson koekjes).

Zoutdeeg recept

 

Zoutdeeg recept

Als alles klaar is leg je de kunstwerkjes op een bakplaat en deze schuif je in de oven. De oven staat op 100 graden. De zoutdeeg kunstwerkjes moeten er 1 uur of langer inzitten, naargelang de dikte en grootte.

Zoutdeeg verven

 Op mijn blog over het zoutdeeg recept kreeg ik van verschillende mensen commentaar. De commentaren hielden vaak in dat je het zoutdeeg kan kleuren. Dat klopt inderdaad. Je kan er tijdens het mengen verf aan toevoegen of kleurstof voor in etenswaren. Persoonlijk zou ik dat met het laatste doen, lijkt me netter en makkelijker.
Ik heb dit bewust niet gedaan. Mijn kinderen vinden het heel erg leuk om te verven. Dus besloot ik ze de gemaakte werkjes van zoutdeeg te verven. Het is wat werk, maar leuk werk. De opkuis niet meegerekend natuurlijk. Nouja, ik had mijn voorbereidingen genomen dus dat viel ook reuze mee. Daarbij, het was het waard.
Zoutdeeg verven is zo simpel als het klinkt. Geef de kinderen wat verf en penselen en laat ze maar rustig verven. Als ze beide kanten willen verven moet het wel eventjes drogen tussendoor. Wij hadden voldoende kunstwerkjes dat we makkelijk konden afwisselen. Als je de verf niet te dik erop legt is het vlug gedroogd. Of je kan eventjes een koekjes pauze houden natuurlijk, altijd leuk.

Zoutdeeg vernissen

Als ze allemaal geverfd en gedroogd zijn kan je ze vernissen. Zelf heb ik speciale vernis van uit een gespecialiseerde tekenwinkel. Dat werkje heb ik gedaan. Ik heb een gewoon penseel gebruikt, overal een fijn laagje op voor een mooie glans.

Eens dat gedaan en droog was regen we er heel wat aan een lang koord en hingen we de slinger doorheen de living. We maakten ook nog leuke kettingen voor onszelf en om cadeau te doen aan oma.

Ideetjes voor zoutdeeg

Dit zoutdeeg recept kan je ook gebruiken om leuke kerstversiering mee te maken.

 

There are 10 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.