Contents
Als je een vermoeden van autisme hebt bij je kind, is er veel kans dat je er al langer over nadenkt. Iets heeft je over de streep getrokken om werkelijke vermoedens te hebben naar autisme toe. Dit kan al een hele tijd duren of je bent er vlugger bij. Natuurlijk is het nog geen zekerheid als het enkel een vermoeden is.
De redenen waarom je een vermoeden hebt van autisme bij je kind kan heel gevarieerd zijn. Daarom is het niet altijd aan te raden om te gaan vergelijken met het kindje van de broer van de bakker zijn kapper. Ik hoor vaak dat het gaat om heel veel crisissen, moeilijke momenten dus. Natuurlijk heeft elk opgroeiend kind moeilijke momenten. Toch voel je als ouder iets aan en dat doet een belletje rinkelen. Als dit blijft gebeuren gaat dat belletje in overdrive, net zoals je kind, en ga je verder denken.
Het hoeven trouwens niet altijd echt crisissen te zijn. Je kind kan ook andere tekenen vertonen. We weten een beetje hoe een doorsnee kind zich hoort te gedragen en te ontwikkelen. We weten ook dat elk kind anders is, een ander ritme heeft. Als je kind niet volledig de doorsnee weg volgt is er niet meteen reden tot vermoeden van autisme. Echter als je wel ergens het gevoel hebt, vaak noem je dat het “moedergevoel” dat er meer aan de hand is, dan kan er zeker sprake zijn van vermoeden van autisme. Als je kindje graag en veel rijen maakt met zijn auto’s of zich op de grond smijt omdat hij geen tweede snoepje krijgt en verder is er niets aan de hand. Dan zou ik niet meteen een vermoeden hebben van autisme. Dat is voor mij logisch.
Lees meer: Autisme kenmerken, hoe wij het herkenden
Tegenwoordig zijn er inderdaad meer kinderen met een vermoeden van of al reeds gediagnostiseerd met autisme. Sommige mensen vegen dat heel vlug van tafel “Tegenwoordig heeft iedereen autisme.” Of “Ja, ik heb ook autisme dan hoor …” Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Ga bij jezelf goed ten rade en probeer erachter te komen waarom jij die vermoedens van autisme hebt over je kind. Neem er desnoods een notieboekje bij en noteer elke keer je daaraan gaat denken de gebeurtenis. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in de redenen. Draait het altijd om hetzelfde, in welke soort situaties is het, … Zo kan je zelf zekerder worden van je vermoeden en kan je overgaan naar de stap om hulp te zoeken. Of eigenlijk de stap om bevestiging te zoeken.
Als je erover uit bent (het beste samen met de andere ouder van het kind) dat je vermoeden van autisme terecht is of kan zijn kan je onder andere terecht bij de volgende 4 instanties:
Er zijn nog andere instanties waar je terecht kan! Ik koos hier bewust voor toegankelijke en budgetvriendelijke centrums als voorbeeld.
Nadeel bij budgetvriendelijke centrums is wel dat er vaak langere wachttijden zijn, dat kan oplopen tot 2 jaar. Kinderen onder de 3 jaar hebben wel voorrang en kunnen vaak al binnen het half jaar getest worden.
Weet dat er ook oplossingen zijn om die wachttijden te overbruggen. Als er een vermoeden van autisme is kan je ook al recht hebben op thuisbegeleiding.
Een intake gesprek is na de beslissing om je kind verder te laten testen de eerste stap naar een diagnose. Dat intake gesprek is nogmaals een bevestiging dat je vermoedens juist zijn. In sommige gevallen misschien niet, maar ook dat kan nuttig zijn natuurlijk – als je het er mee eens kan zijn. Wat ontzettend belangrijk is. Tijdens het intake gesprek hoor je ook hoelang de wachttijd is tot start van de reeks testen om de diagnose op een goede manier te kunnen stellen. Daar kunnen ze je ook tussenoplossingen aanreiken om die wachttijd zo goed mogelijk te overbruggen. Denk dus bijvoorbeeld aan thuisbegeleiding of therapie bij een revalidatiecentrum.
Meer lezen: Wat na de diagnose autisme – Waarom ik voor het testen ben van kinderen / mensen met autisme.
Heb jij net de stap gezet? Heel veel succes gewenst en hopelijk kan je steun vinden bij mensen die je dierbaar zijn.
Lees je graag boeken over autisme dan kan je even een kijkje nemen in deze:
Bijtbehoefte en autisme(Opent in een nieuwe browsertab)
Het begin van onze autisme weg(Opent in een nieuwe browsertab)