Als mama van vijf kinderen groeit de berg speelgoed bij elke vingerknip. Vooral in het najaar waar drie van mijn vijf kinderen jarig zijn, er nog een oude grijze Spaanse man zijn verjaardag viert en een klein boeleke genaamd Jezus erbij komt. Daarom leek het me heel nuttig om hier eens op te lijsten hoe je die speelgoedberg onder controle kan houden.

Cadeautjes geven en krijgen is gewoon enorm leuk! Het is leuk om dingetjes bijeen te zoeken, dat fleurig te verpakken en ook om te ontvangen. Maar, denk wat verder na, is het cadeautje nog zo leuk de dag erna?

Denk na over de toekomst

Er zijn tal van leuke, hippe, meestal brol-plastieken speelgoedjes te koop. Ze zien er tof uit en spelen in op alle moderne trends. Vaak kosten ze ook bijzonder weinig (denk action) en gaan ze ook vlug kapot of vliegen ze ergens onderaan een speelgoedkist. Is dat de moeite om cadeau te geven? Zal diegene dat het cadeautje ontvangt er lang mee spelen, echt langdurig blij mee zijn? Wat vind jij belangrijk? Misschien koop je beter iets duurzamer. Of kijk je naar mijn volgende tips!

Tweedehands geeft meer kans

Op tweedehands websites, rommelmartkjes, beurzen, kringloopswinkels,… kan je ook heel vaak goed speelgoed scoren. Daarin heb je verschillende categorieën, het echt duurzame speelgoed zoals houten treinen, duplo, lego, … kortom de zaken die al jaren meegaan en ook nog zullen meegaan tot na de kleinkinderen. Of andere hebbedingetjes die waarschijnlijk binnenkort opnieuw bij de kringloop belanden. Maar hey, dat kan ook zeker geen kwaad.

Ruim op tijd de speelgoedkast op

Hou regelmatig grote schoonmaak in de speelgoedkast. Geef of verkoop speelgoed, zet eventueel een bak op zolder voor de kleinkinderen (doe dit enkel met speelgoed dat de jaren zeker overleefd zoals hierboven al genoemd duplo, lego, houten treintjes, …). Schenk weg aan een goed doel of verkoop en geef het geld aan een goed doel of investeer opnieuw in leuk speelgoed waar de kinderen wel mee gaan spelen. Geef het speelgoed weg aan scholen of andere verenigingen.

Lees ook: Speelhoek organiseren

Koop in groep

Vaak is het veel leuker om één groot, nuttig en duurzaam speelgoedje te ontvangen dan vijf prullekes die gauw in de hoek of prullenmand belanden. Ga je naar een verjaardagsfeestje vraag even wie er nog genodigd is en leg samen voor één to-the-max cadeau.

Kies slim

Voor je iets koopt denk na over hoe makkelijk je het kan opruimen. Zijn er veel losse kleine onderdelen? Heb je plaats in de kast? Is het compatibel met ander speelgoed of iets helemaal nieuw? Is het plastiek dat na erop stappen gekraakt is of kan het echt tegen een stootje? Kortom, zal het vlug in de weg liggen en meer stress veroorzaken of zal het voor leuke momenten in huis zorgen?

Koop klassiekers

Ik hou van series, speelgoed dat het altijd goed blijft doen, vaak ook fijn voor zowel meisjes als jongens, kan tegen een stootje, uitbreidingen, …. Dan denk ik vooral aan de oude klassiekers zoals Duplo, Lega, Houten treintjes, puzzels van goede kwaliteit, … maar ook aan de ToetToet Auto’s van VTech bijvoorbeeld.

Lees meer: ToetToet speelgoed is hier een echte hit

Denk verder dan speelgoed

Geef eens een beleving cadeau, wat leesboeken, knutselgerief, ….

There is one comment

Comments are closed.