De tuin is een plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Veel mensen vinden het erg fijn om ’s ochtends in de tuin te ontwaken met een kop koffie, of op een warme zomeravond gezellig te borrelen in de tuin. De meeste mensen zijn het er wel over uit dat het fijn is als je tuin een stuk natuur is. Met al het stedelijke om ons heen is het fijn om jezelf terug te trekken in je eigen stukje natuur. Lees in dit artikel tips over hoe je van je tuin een klein natuurgebied maakt. 

Leg een vijver aan 

Een gemakkelijke manier om jouw tuin meer verbonden te laten raken met de natuur is door een vijver aan te leggen. De vijver aanleg is een best grote klus, maar het levert veel op. Je kunt de vijver zo groot maken als je zelf wilt, wat hem geschikt maakt voor vrijwel iedere tuin. Er zijn genoeg manieren om een vijver aan te laten leggen. Vissen in de vijver werken erg ontspannend en zijn net huisdieren. Ook erg leuk voor de kinderen dus. 

Lees ook: Nausicaä ontdekken met vijf te gekke kinderen

Kies voor een groendak

Een schuurtje in je tuin is erg praktisch om je spullen in op te bergen. Als je je barbecue in de schuur bewaart heb je hem altijd binnen handbereik om lekker te barbecueën bij mooi weer. Een schuur neemt wel wat ruimte in, waardoor je minder plek hebt voor beplanting. Er is toch een manier om ook je schuur wat ‘groener’ te maken. Het is een leuk idee om door een dakwerker een groendak op je schuur te laten aanleggen.

Planten aan het hek of de muur

Niet iedereen heeft een tuin met veel ruimte, dan is het lastig om planten en boompjes in je tuin te plaatsen. Ook hebben veel mensen een tuin met (bijna) alleen maar steen. Om toch planten in je tuin te verwerken zoek je creatieve manieren om toch planten in je tuin te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor hangplanten die je aan de muur hangt van je huis of je schuur. Ook is het een optie om een struik of andere planten tegen het hek op laten te groeien. Dit geeft je tuin ook enigszins een ‘wilde’ look.

Lees ook: Maak van je tuin een speelparadijs

Verwelkom dieren in de tuin

Een klein natuurgebied in je tuin is niet compleet zonder dieren. Een grote heg is bijvoorbeeld een plek waar vogels en vlinders op zoek gaan naar voedsel en schuilen. Ook dieren buiten de tuin trek je aan met een grote heg. Een emmer of kleine bak in de tuin met water dient als een natuurvijvertje voor dieren. Je trekt er libellen, egels en vogels mee aan. Er komen wel ook kikkers en insecten op af, dus als je daarvan de kriebels krijgt is dit misschien geen goed idee voor jou.

Lees ook: Huisdieren en kinderen

Unieke bomen

Een mooie tuin vol natuur geef je een unieke en kleurrijke uitstraling door een unieke boom op een opvallende plek. Zo een boom plaats je in het midden van je tuin of in een vaststaande plantenbak. Leuke opties zijn de parrotia persica (persisch ijzerhout) waarvan de bladeren mooie kleuren hebben of de catalpa bignonioides (trompetboom) dat een mooie bolvorm heeft.


Dit is een aangeleverd artikel, ik plaats enkel artikels waar ik zelf achtersta en waar ik meerwaarde in zie voor mijn lezers – meer lezen over hoe ik denk over samenwerkingen doe je hier

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.