speelhoek organiseren mamaabc mama blog abc

Kinderen groeien en hun interesses veranderen. Zo ook hun speelgedrag en hun favoriete speelgoed. Ik vind het heel belangrijk dat je blijft meegroeien met je kindje daarin en daar bijgevolg de speelhoek op aanpast. Dit deden wij ook hele recent. Met vijf kinderen van telkens een andere leeftijd en veelal andere interesses is dat een uitdaging.

Speelhoek organiseren

Een half jaartje terug hadden we onze speelhoek aangepast. Een half jaar is niet zo lang voor ons als volwassenen. Voor kinderen is dat heel veel, ze veranderen dan ook ontzettend veel in die 6 maanden tijd. Dit merkten wij aan de speelhoek. Er waren enkele problemen ontstaan. We hadden opeens een berg extra lego dat in een kast moest, en ook graag een lego tafel waar ze ongestoord op konden bouwen zonder gestoord te worden door de baby. De lego was echt ons grootste probleem. Na heel wat mogelijkheden overdenken kwamen we op volgende opstelling uit. We hebben niets bijgekocht qua kasten of opberging. Gewoon alles wat verschoven of gedraaid.

Lees meer: Hoe het hiervoor was, de speelhoek inrichten

speelhoek organiseren mamaabc mama blog abc

De Lego/Playmobil hoek

1 van die gekende zwarte Ikea vakjes kasten hebben we gekanteld. Deze schoven we tegen zo’n andere kast et voila extra ruimte om met Lego en Playmobil op te spelen. Dit geheel schoven we heel wat op naar het raam toe, waar er lekker veel licht kan binnenvallen. Op die manier lijkt onze living ook minder vol dan dat die hoek aan de andere kant van de living zou zijn. Maar er is nog een extra reden waarom we kozen voor de kant aan het raam, dat lees je bij “De kleine speelhoek”.

In de witte hoge kast dat in het hoekje tegen de muur staat zit nu alle Lego en Playmobil in (de 1-2-3 Playmobil en grotere dingen zitten in een kast in “De kleine speelhoek”).

Het bureautje

Ons eerste idee was om dat te koop te zetten. Hoe hij voorheen stond werd hij wel gebruikt maar heel vlug lag dat ding overvol en dan gebruikten ze het niet meer. Het was echt een verzamelplaats voor vanalles en nog wat. Nu, we besloten dus om geen echte knutselhoek meer in te richten. Toch mocht het bureautje blijven. Met verschil dat het knutselgerief en bijhorende boekjes en papiertjes niet meer voor het grijpen liggen. Of toch niet helemaal, een klein aantal stiftjes liggen er wel altijd. De grote hebben elke een ringetje stabilo stiften in hun eigen vakje (1 vakje van zo’n zwarte Ikea vakjes kast). De grote knutselbak mogen ze eender welk moment vragen maar als ze klaar zijn moet alles weer in de bak en gaat die weer de hoge kast op. Tot nu toe werkt dat goed, nouja dat opruimen niet altijd even vlot maar we werken eraan. Het is een aandachtspuntje voor ons allemaal om dat bureautje netjes en leeg te houden. We merken dat ze er nu wel heel veel aan gaan zitten. Heel fijn. Ook super leuk dat ze naar buiten kunnen kijken!

speelhoek organiseren mamaabc mama blog abc

De kleine speelhoek

Het andere deel, waar de trapjeskast van Ikea staat en het speeltapijt ligt is vooral bedoelt voor de 3 kleinste kinderen. Daar zit alle duplo, de 1-2-3 Playmobil, bergen ToetToet autootjes, … De reden waarom dit deel niet aan het raam ligt maar meer in het midden van de living is dat dit vlakbij mijn bureau gelegen is. Ergens in mijn hoofd lijkt dat praktischer. In werkelijkheid maakt dat niet veel verschil uit vrees ik. Ik kan er niet meer door werken als ze thuis zijn of het is er niet minder rommelig door in de rest van het huis.

Toekomstplannen

Rustig lezen

Hiervoor moeten we nog een oplossing zoeken. Nu staat de boekenkast gewoon bij het Lego/Playmobil eiland. Momenteel staat hij zelfs naast het bureautje, waar ze nu dus veel zitten lezen aan het bureautje zelf. We willen zoiezo ook een boekenkast, deze zal waarschijnlijk in onze salon komen. Dan kunnen we de boekenbak regelmatig afwisselen met boekjes, als er minder boekjes in zitten is het overzichtelijker dan een stapel dat omvalt als je er eentje uithaalt.

Verdiep

Soms spelen we met het idee om een soort hoogslaper idee te ontwikkelen. Waarbij ze dus een soort mezzanine hebben en daar ook kunnen spelen of waar gewoon een berg kussens en rustige dingen zijn. Soms ben ik helemaal voor soms helemaal niet, ik twijfel. Ik denk dat het een meerwaarde kan zijn maar ik ben weerhoudend omdat ik mijn living open wil houden. We zien wel of zoiets er ooit komt.

speelhoek organiseren mamaabc mama blog abc

Schilderen en decoreren

Wat we wel heel binnenkort gaan doen is de muur schilderen. De muur is al een tijd helemaal droog sinds de verbouwingen dankzij de lieve dakwerker! Dus tijd om hem te schilderen, gewoon wit en dan even kijken of we iets leuks kunnen doen ermee. Ik zou graag een systeem hebben waar we makkelijk tekeningen/schilderijen kunnen ophangen en afwisselen. Gewoon iets leuks dat past bij zowel de speelhoek als de rest van de living. Ik heb al veel leuke dingen gezien maar helaas moeten we het doen met zaken die we hebben of die betaalbaar zijn. Toch heb ik er veel zin in, wordt zeker vervolgd!

Een stoefkast

Wat we ook nog willen is een soort stoefkast waar de kinderen knutselwerkjes (denk dan aan klei poppetjes, lego constructies, houten timmerwerkjes …) kunnen etaleren. Hier moeten we ook nog even verder over denken, waar en hoe.

There are 5 comments Reageer!

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.