Wie mij al langer volgt herinnert zich misschien nog enkele artikels over het slaapprobleem van mijn oudste dochter. Het is namelijk zo dat mijn oudste dochter nog nooit echt goed geslapen heeft. Als baby sliep ze overdag enkel en alleen in de draagdoek of op mij. ‘s Nachts hetzelfde, we hebben een jaar samen geslapen met haar. Dat samen slapen op zich is natuurlijk geen enkel probleem, maar omdat ook dat niet altijd goed ging hadden we toen beslist om haar te leren slapen op haar kamertje met hoop op beterschap. Die omschakeling ging ook helemaal niet van een leien dakje.

Uiteindelijk sliep ze wel de nacht door maar bleef het inslapen een probleem. Zo kwam het dat ik bij haar bleef zitten op haar kamertje tot ze in slaap was. Dat was gemiddeld een half uurtje, dan las ik op mijn ereader of zoiets en sloop ik weg. Later kwam er zelfs een tijd dat ik mocht weggaan eens ze genoeg op haar gemak was in haar kamer. Tot de tijd kwam dat het niet goed ging, waar het eerst veel beter ging kreeg ze een hele grote terugval. De terugval was zo erg dat ik er vaak uren bijzat en ik onmogelijk kon wegsluipen zonder dat ze wakker werd. Toen hebben we nog van alles geprobeerd maar uiteindelijk was de oplossing voor ons om haar gewoon beneden te laten tot ze zelf wou gaan slapen.

slapen mama abc blog

Zelf kiezen wanneer slapen

De dochter zat toen in de derde kleuterklas en ging tussen 22u en 23u gemiddeld gaan slapen. Die avond staken wij dus de drie andere kinderen in bed, de dochter ging mee naar boven maar kwam ook terug mee naar beneden. Ik snap dat dit voor vele ouders niet te begrijpen is. Het was geen kwestie van ons rond haar vingers te draaien of haar wil door te drijven. Het was gewoon een kwestie van een goede oplossing vinden voor het gezin. Ik kan je ook met nadruk vertellen dat ze slaap genoeg had. Ze heeft blijkbaar weinig slaap nodig om uitgerust te zijn, ze was altijd uitgeslapen en vrolijk. Dus geen enkel probleem op dat gebied, wat wel heel belangrijk is natuurlijk.

Op tijd naar boven

In de grote vakantie dat na de derde kleuterklas volgde gingen we op reis en daar hadden we de afspraak dat ze samen met haar oudere broer ging slapen. Dat lukte daar vrij goed! Die trend hebben we verder gezet eens we opnieuw thuis waren. Dan staken we eerst de twee jongere broertjes in bed en een half uurtje later volgde de dochter en de oudste zoon. Tot op heden is dat nog zo. De dochter gaat dus, meestal zonder problemen, naar boven wanneer het tijd is voor haar. Dat betekend wel niet dat ze slaapt. Nee, ze speelt eerst nog een uurtje, soms zelfs twee. Dat mag en kan. Ze is nog altijd uitgeslapen en vrolijk dus ik zie er helemaal geen problemen in.

Inslapen gaat moeilijk

Soms gaat het moeilijker, dan heeft ze echt inslaap problemen. Dan wil ze slapen maar kan ze haar slaap niet vinden. Ook is ze vaak bang, dan gebeurt het dat ik wel verschillende keren opnieuw naar boven moet gaan om haar gerust te stellen. Tegenwoordig slaapt ze met twee lichtjes, eentje in het stopcontact en een schattig schaap lampje. Dat nachtlampje “Wooly Lamb” is heel handig omdat het een timerfunctie heeft en het werkt op led verlichting (brandveiliger). Met het lichtje gaat het slapen een pak beter, er was ook een tijd dat ze elke avond ging slapen onder het genot van de zachte muziekjes van het Magisch Droomnijlpaard.

slapen mama abc blog

Het Gaap en Slaap Boek

Onlangs kregen we de nieuwe boekenserie opgestuurd van Difrax en daar zit ook “Het Gaap en Slaap Boek” bij. Het boek geeft tips aan ouders om de kinderen vlotter in bed te krijgen, er zitten zeker waardevolle tips bij zoals structuur en grenzen stellen. Toch mis ik wat diepgang en empathie naar de kindjes toe. Ook zit er een stickerblad bij waar de kindjes een sticker kunnen op kleven als ze goed inslapen en de nacht doorslapen. Dat vind ik ook een beetje dubbel. In sommige situaties kan dit zeker helpen en ook geen kwaad, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het kindje er klaar voor is en niet stilletjes bang ligt te wezen en het niets durft te doen uit vrees dat hij/zij geen sticker mag kleven de volgende ochtend. Dus “goed kijken naar je kind” is mijn eigen raad.

slapen mama abc blog

In de Difrax serie zijn er nog boekjes om zindelijk te worden, stoppen met tutteren, proeven van het eten en tanden poetsen!

slapen mama abc blog

Dus voor nu gaat het echt prima!

Liefs,
Sofie

There are 6 comments Reageer!

Comments are closed.