Tips leren fietsen Tips leren fietsen

Er is een enorm aanbod aan kinderfietsen, maar hoe maak je een keuze tussen dit grote aanbod? Naast je persoonlijke voorkeuren zijn er nog wat andere punten waar je rekening mee moet houden. Heb je eenmaal een goede kinderfiets gevonden dan is het belangrijk dat je kind hier veilig mee fietst. Hieronder lees je belangrijke tips voor het uitzoeken van een fiets en de veiligheid tijdens het fietsen op de weg.

Lees meer: Belang van een goede kinderfiets

Koop een kinderfiets op de groei

Omdat kinderen snel groeien is het belangrijk dat je een kinderfiets koopt welke met het kind mee kan groeien. Let dus altijd op dat het zadel en het stuur verstelbaar zijn. Hierdoor is de levensduur van de kinderfiets niet enkele maanden maar een paar jaar. Let wel op dat je niet een te grote fiets koopt, dit kan er namelijk voor zorgen dat het kind niet goed bij de grond kan en zo een grote kans heeft om te vallen.

Verkeersregels

Voor de veiligheid van je kind (en andere weggebruikers), is het belangrijk dat je je kind al van jongs af aan de verkeersregels leert. Doe je dit niet dan moet een kind in een heel korte tijd plotseling alle verkeersregels leren, terwijl deze al bezig is om te leren fietsen. Door het op een speelse manier en stap voor stap te leren zal het fietsen een stuk makkelijker gaan, en het kind de regels beter snappen. Je kind kan zich nu volledig richten op het leren fietsen en zijn evenwicht bewaren. Het is ook verstandig om je kind te leren om zijn of haar fietsje goed op slot te zetten. Leer ze een kabelslot of kettingslot te bevestigen en zorg er natuurlijk voor dat ze nooit hun sleutel in het slot laten zitten.

Fiets (nog) niet in het donker

Zeker met jonge kinderen wil je eerst leren fietsen met voldoende daglicht, voordat je in het donker gaat fietsen. In het donker is het op de weg een stuk gevaarlijk doordat automobilisten je minder goed zien. Ga je wel in het donker fietsen met een kind, zorg er dan voor dat de fietsverlichting in orde is en bevestig extra reflectoren op de fiets.

Lees meer: Tips om te leren fietsen door onze ervaring

Veiligheid voorop

Een goede voorbereiding is belangrijk om de veiligheid op de weg te vergroten. Voor de ANWB is dit ook ontzettend belangrijk. Zorg dat je kind opvallende kleding aan heeft zodat deze beter opvalt, en laat kinderen altijd met een helm fietsen. Een val op het hoofd kan zonder helm ernstig letsel veroorzaken. Fiets in het begin ook niet meteen over een grote weg, maar kies routes welke fietspaden hebben. Laat je kind ook niet te snel alleen fietsen, het kan geen kwaad om iets langer met je kind mee te fietsen.

Bestel je fiets online

Een fiets online bestellen is niet alleen heel makkelijk, je hoeft ook nog eens niet helemaal naar de fietsenwinkel toe. Een fiets heb je meestal de volgende werkdag al in huis en je bent niet afhankelijk van één fietswinkel, waardoor je goedkoper uit bent dan in een fysieke winkel.

Koop een fiets met korting

Zeker wanneer je online een fiets koopt, zijn er altijd wel kinderfietsen in de aanbieding. Daarnaast krijg je bepaalde kortingen als je andere producten bij de fiets koopt (welke je toch al nodig hebt), zoals een slot, kinderhelm, fietsmandje of verlichting.

Lees meer: Tips om te fietsen met kinderen

Laat je kind helpen uitzoeken

Door je kind te laten helpen bij het uitzoeken van een fiets, maak je het voor het kind een stuk leuker om te leren fietsen. Er zijn kinderfietsen met allerlei opdrukken, en je zult je verbazen hoe trots kinderen zijn als ze hun eigen fiets hebben uitgezocht.


Hoe ik denk over samenwerkingen lees je hier.

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.