Het is heel gezond om te gaan fietsen met kinderen. Of toch, nouja, misschien niet in een drukke stad met al die uitlaatgassen en zo. Maar, daar gaan we het nu niet over hebben. Fietsen met kinderen, het moet er eens van komen en is vaak een grote stap. Het is niet zo vanzelfsprekend om kinderen goed te leren fietsen, op een veilige manier. Er gebeuren zo enorm veel ongevallen waarvan fietsers het slachtoffer worden. Het is dus heel erg belangrijk dat je ze als ouders van jong saf aan meeneemt op de fiets en ze op die manier al leren hoe je doorheen het verkeer kan fietsen. Hierbij dus mijn eigen tips, naar mijn ervaringen toe.

Tips leren fietsen

1 – Begin er vroeg mee

Probeer al van heel vroeg de kinderen regelmatig mee te nemen op de fiets. Of dat nu in een bakfiets is of een stoeltje achterop, het gaat erom dat het kind op een fiets zit. Onbewust gaat het kind van alles gaan opnemen en krijgen ze toch een beetje voeling met wat het is fietsen tussen verkeer.

2 – Opbouwen

Eens de kinderen groot genoeg zijn en zelf kunnen fietsen ga je er samen mee op weg. Je bouwt dat best langzaam op, je gaat niet meteen in drukke spits en stress richting school. Nee, je start op een rustig moment en gaat zo enkele wegen verkennen met de fiets. Als dat heel goed gaat kan je drukkere wegen opzoeken indien nodig.

3 – Wees streng en duidelijk

In het verkeer is er meestal geen tijd om rustig en relax te zeggen dat ze nu toch wel beter zou remmen als ze niet onder die bus terecht wil komen. Dergelijke zaken gaan heel vlug en dan is het van een heel groot belang dat het kind meteen duidelijk weet wat er verwacht wordt en vooral dat het meteen moet gebeuren. Er is geen tijd voor onderhandeling, uitleg en bemiddeling. Bespreek dat goed met je kind, zeg duidelijk zaken – geen te lange ingewikkelde zinnen. Gewoon een “rechts” of “stop” moet voldoende zijn. Achteraf is er tijd en ruimte om meer uitleg te geven aan het kind en empathisch te verbinden, zeker als het kind en jijzelf ergens van geschrokken zijn. Roep niet om het minste maar enkel als het nodig is.

4 – Jij bent verantwoordelijk

Onthou heel goed dat jij als ouder verantwoordelijk bent. Jij moet kijken waar ze fietsen, wat ze moeten doen en hoe ze dat doen. Dat is prioriteit nummer één. Al de rest is bijzaak. Zeg ook altijd waarom ze nu zo moeten fietsen of waarom ze eventjes moeten wachten of waarom je best die ene straat neemt en niet die andere gevaarlijke. Wijs ze op verkeersborden, lichten en andere tekens.

5 – Aangepaste fiets en bescherming

Een goede aangepaste fiets is heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat de framemaat en inchmaat van de fiets kloppen. Op de site Fietsenopfietsen.nl staat er een handig tabel én kan je heel praktisch zoeken op grootte van de wielen en/of leeftijd van de kinderen.. Laat ze een helm dragen en een fluorescerende jas. Vergeet zeker ook geen lichtjes als het iets donkerder of als er mist hangt.

Vinden jou kinderen fietsen leuk?

Veel liefs,
Sofie

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.