Het is zomer en tussen de regenbuien door is het heel fijn om eropuit te trekken met de kinderen! Ook de ideale moment om de kinderen te leren fietsen. Wij hebben vijf jonge kinderen waarvan er al twee zelfstandig kunnen fietsen. Hoe we dat deden vertel ik graag!

Tips leren fietsen

De loopfiets

Onze oudste, en tevens ook de eerste die helemaal zelfstandig kon fietsen was zot van zijn loopfiets. Zodra hij kon was hij aan het fietsen en dat was heel erg goed voor zijn evenwichtsgevoel! Een loopfiets is het ideale begin aan de fietscarrière. Op school kreeg hij de kans om op een klein fietsje met trappers te fietsen en hij was er zo goed als meteen mee weg. Hij was toen iets ouder dan 3 jaar. Ik had het helemaal nog niet verwacht maar toch, hij reed daar vlotjes! Geweldig!

Wilskracht

Ons tweede kind kregen we met geen stokken op een loopfiets. Dat sprak haar absoluut niet. Oh, wel eens op zo’n babyfietsje of sporadisch een keer maar echt (loop)fietsen kon je dat helemaal niet noemen. Onze dochter is geen fan van zo’n dingen, reken daar ook maar een step, rolschaatsen en dergelijke zaken bij. Nee, niets voor onze oudste dochter! Toch kan ze nu ook fietsen. Dit omdat ze het opeens echt wou, om één of andere reden had ze er haar zinnen op gezet en hebben we heel vaak samen geoefend.

Tips leren fietsen

Mijn man hield haar dan vast zodat ze een veiliger gevoel had en iets minder schrik om te vallen. Natuurlijk is het de kunst om af en toe los te laten op een manier waardoor ze zelfvertrouwen krijgen dat ze het kunnen. Ze was er na een paar keer al mee weg! Het leren aanzetten duurde wat langer maar ook dat had ze in de eerste week redelijk goed onder de knie. Onze oudste dochter was 6 jaar toen ze leerde fietsen.

Tips leren fietsen

Status van de andere kinderen

Onze 2 jongens die na de dochter komen zitten regelmatig op de loopfiets, dus ik denk dat dit ook zeker komt binnen afzienbare tijd. De babydochter is volop aan het oefenen met haar babyfiets. Dat is momenteel één van haar lievelingsspelletjes!

Mijn tips om te leren fietsen

  • Koop een goede loopfiets en ga veel wandelen en neem het kind mee met de loopfiets.
  • Niet forceren, het is heel belangrijk dat ze het ook zelf willen, veel minder frustratie.
  • Wij deden het zelf niet maar soms organiseert bijvoorbeeld de speelgoedketen Dreamland een leren fietsen cursus.
  • Zorg voor een goede fiets.
  • Rustig opbouwen, het zelfvertrouwen moet meegroeien.
  • Heel veel oefenen.
  • Rustig blijven, het zal heus wel lukken.

There are 2 comments

Comments are closed.