Belangrijk, start hier

Je bent hier vast terecht gekomen omdat je niet blij bent met je gewicht en misschien je uiterlijk. Ik herken dat gevoel heel erg. Als tiener was ik niet écht dik maar ik vond van wel. Ik was groter dan de meisjes in mijn klas en ook breder. Ik had maatje 42 terwijl anderen maatje 38 hadden. Nu weet ik dat maatje 42 hebben echt normaal is, doorsnee. Toen niet. Ik begon te dieeëten en dat voor vele jaren lang. Met ups en downs. Ik viel af maar kwam de kilo’s uiteindelijk ook weer bij. Het dieeëten zorgde ervoor dat ik een vertekend beeld had over mij lichaam en over mijn eetgedrag. Nu, daar wil ik het in deze intro niet over hebben. Waar ik het wel wil over hebben is het volgende:

Of je nu wil dieeëten of niet, jezelf accepteren is heel belangrijk. Als je jezelf wat meer kan aanvaarder, wat meer zelfvertrouwen hebt dan sta je heel wat steviger in je schoenen en geniet je meer van jezelf en het leven. Dat is niet makkelijk, zelf begon mijn weg naar zelfacceptatie in 2018. Ik ging van een super onzekere vrouw die niet in badpak durfde te lopen op het strand naar een zelfzekere vrouw die nu ongegeneerd met haar kinderen speelt op het strand in bikini.

Ook jij kan dat. Nu, tijdens het afvallen of erna, dat maakt allemaal niet uit. Mijn tip is wel: Start nu. Hoe vroeger je ermee begint hoe vlugger je resultaten zal zien. Maar hoe begin je daar nu aan? Hoe krijg je meer zelfvertrouwen. Hoe ga je je lichaal meer gaan accepteren? Wel, laat mij je helpen. Ik heb wat ik deed en nog altijd doe in een traject gegoten. Een zes weken traject waarin je elke week toegang krijgt tot een video en opdracht. Na die zes weken zal je al heel wat verder staan in de zelfacceptatie en is er een stevige basis gelegd.

Let wel op, jezelf accepteren lukt niet in zes weken. Dat is onmogelijk, dat heeft jaren nodig en is in mijn inzicht nooit helemaal af. Bij mij is dat ook niet af maar ik sta nu al zoveel verder dan in 2018 en ik ben mezelf daar zo dankbaar voor!

Meer info over Body Love

Nieuwe Weight Watchers: Drie programma’s

WW heeft weer een nieuw programma: mijn WW. Voor het eerst sinds de beginjaren van WW zijn er nu drie verschillende programma’s waartussen je kan kiezen. Bij het opstarten van de app stelt WW je enkele vragen om zo te bepalen welk programma voor jou het meest geschikt is. Natuurlijk kan je op voorhand al een keuze maken en kijken of dit klopt. WW kan je een programma voorstellen maar uiteindelijk kan je zelf ervoor zorgen dat je het plan kiest dat je zelf ziet zitten! Ik geef wel de raad om het wel niet elke dag te wisselen want dan gaat het effect van WW verloren.

Mijn WW plan Groen

Mijn WW plan Blauw

Mijn WW plan Paars,

Mijn geschiedenis, Afvallen met Weight Watchers

Dat mijn #strijdtegendekilos niet vanzelf gaat is een understatement. Ik weet nochtans dat ik het kan. Ik deed het namelijk al eens eerder. Voor ik kinderen had viel ik eens 15 kg af met Weight Watchers. Toen was het nog gewoon een cd-rommeke. Een eenmalige aankoop en ik kon eraan beginnen. Alles afwegen en invullen. Het was te doen mits wat motivatie. Heel goedkoop ook. In principe zou dat nog altijd gaan met dat cd-rommeke, helaas is het ergens spoorloos en heb ik geen lezerke meer.

Lees ook: Weight Watchers is nu WW

WW Weight Watchers Afvallen Gezond leven

Weight Watchers evolueert

Ondertussen hebben ze daar bij Weight Watchers al tig keer van methode gewisseld. Er is ook al een heel aantal jaren een app beschikbaar! Natuurlijk kan je nog altijd gewoon wekelijks naar een workshop in de buurt gaan. Zo’n workshop heb ik wel al eens overwogen maar nog nooit gedaan – aha toch wel, kijk maar eens hier. Ik ben eerder introvert en hou er van om dingen op mijn eentje aan te pakken.

Afvallen met WW is net zoals elk ander dieet een kwestie van de klik maken en dan doorzetten!

Tussen mijn voorlaatste en mijn laatste zwangerschap was ik 35kg afgevallen. Om mijn streefgewicht te bereiken moest ik toen nog 15kg afvallen. De 35kg die er wel af was had ik te danken aan de methode van WW. Toen ik opnieuw zwanger werd kwam ik weer aan. Wat ook deels logisch is natuurlijk.

2018: Flex methode met veel nul punten producten

In 2018 hebben ze de boel opnieuw omgegooid en kwamen er heel wat producten op een nul punten lijst te staan. Met flex je naar eigen gevoel, zonder te tellen, eitjes eten of kippewit of kikkererwerten en nog heel veel meer! Die lijst zijn de Zero Points voedingsmiddelen. Dat zijn voedingsmiddelen met 0 SmartPoints waarden, je hoeft deze helemaal niet te rekenen!

De zero Points voedingsmiddelen worden onderscheiden van andere producten doordat ze gunstig in eiwitten zijn en een hoog verzadigingsgevoel geven. Ze zitten boordevol goede voedingsstoffen en houden je gezond en fit. Je kunt ze gebruiken als verzadigende basis voor alle maaltijden en tussendoortjes, of ze eten als je SmartPoints dagtotaal al op is. Je kunt dus heel flexibel en vrij omgaan met de zero Points voedingsmiddelen, maar natuurlijk altijd met aandacht voor je verzadigingsgevoel.

De volledige lijst van de Zero Points voedingsmiddelen kan je hier terugvinden.

De WW APP

Ik ben nu al jarenlang lid van de WW APP en heb hem in al die jaren al veel zien veranderen. Gebruikers van de APP betalen een maandelijkse bijdrage en hebben geen extra kosten bij veranderingen. Die worden gewoon ook doorgevoerd in de APP. Soms is het wel eens opnieuw zoeken, zo is chocolade op korte tijd opeens veel gestegen in punten.

Ik ben super fan van de APP. Vooral de functie om een barcode te scannen is zo handig. Je kan zelf nieuwe producten ingeven en deze worden ook bewaard. Er is ook een “connect” gedeelte. Waar je sociaal kan zijn met mede APP gebruikers. Heel tof! Nouja, het is wel tof om erdoor te scrollen. Zelf actief zijn komt er meestal niet van.

Berekening van WW Punten

Afvallen met WW doe je door middel van punten. Je krijgt per dag een hoeveelheid punten dat je “moet” opeten en een hoeveelheid punten dat je “mag” verdelen doorheen de week. Ideaal dus om eens een extra ijsje van te eten op die ene vakantiedag.

De punten berekening is geheim en heeft te maken met leeftijd, geslacht, grootte, … Als je voltijds of deeltijds borstvoeding geeft krijg je extra punten! Dus ja, je kan WW volgen tijdens de borstvoeding!  Dat is echt zo’n groot voordeel.

Alle voedingsmiddelen hebben een puntenwaarde. Zo is 10 gram pure chocolade 3 punten en 20 gram pure chocolade 5 punten.

Afvallen met Weight Watchers

Ga naar een workshop

Ik heb al heel veel de tip zien voorbijkomen “Ga naar een workshop al is het maar 1 keertje, zo heb je de goede basis informatie.” Dit deed ik heel lang niet tot mei 2018, toen ging ik voor het eerst naar de workshop! Hoe me dat beviel kan je hier lezen en bekijken.

Er zijn vast workshops in je buurt, kijk maar eens hier.

Gezond eten bij WW

Ik weet dat WW werkt en dat ik het kan. Toch is het niet altijd makkelijk om eraan te beginnen én het dan ook vol te houden. Het vergt toch heel wat discipline en een verandering in levenswijze. Niet zomaar zonder nadenken op dingen knabbelen. Dat is ook net het punt natuurlijk. Mocht ik wat meer stilstaan bij wat ik in mijn mond stop zou er nu geen 25 kg af moeten. Dat zorgt er wel voor dat starten en volhouden niet vanzelfsprekend is. Ook al weet ik dat het werkt.

Verder had ik enkele valkuilen. Al moet ik toegeven dat deze nu wel minder zijn. Ik at niet gezond tijdens mijn voorgaande WW periodes. Gezond eten hoeft namelijk niet om toch af te vallen met WW. Maar ik wil wel gezond leven! Dit vertellen ze trouwens ook op de workshops. Daar leer je goede verhoudingen maken. Ik heb zelfs eens gehoord dat je de echt “ongezonde” zaken zoals snoep of chips van je weektotaal moet aftrekken en je dagtotaal enkel aan gezonde zaken besteden.

Lees ook: Weight Watchers is nu WW

Veranderen van houding

Ik wist dat er iets aan mijn houding moest veranderen. Ik leerde gezonder eten. Ik had al verschillende soorten diëten gevolgd maar enkel WW leerde me meer groenten eten. Vanaf toen had ik een keerpunt! Natuurlijk eet ik nu niet altijd gezond maar ik besef het nu wel beter. Dus vanaf nu eet ik gezond! Dan bedoel ik dat ik kies voor havermout en niet voor cornflakes voor het ontbijt. Ik kies liever voor een dadel opgevuld met notenpasta dan een lat chocolade. Nouja die “liever” is een ruim begrip.

Mijn valkuil was vaak teveel kijken naar de puntenwaarde. Iets gezond is niet altijd minder punten. Voorheen koos ik vaker in functie van punten ipv gezondheid. Ook durfde ik wel eens een maaltijd overslaan om dan meer te kunnen besteden aan een dessert of vettig avondmaal. Eenmalig is dat niet zo erg natuurlijk, bijvoorbeeld overdag minder eten als je ’s avonds naar een trouwfeest gaat. Maar dat mag niet de regel zijn. Verdelen is de boodschap!

Afvallen met Weight Watchers

Tips om binnen je punten totaal te blijven

In het begin is het een kwestie van veel op te zoeken. Je moet een beetje voeling krijgen met de verschillende producten en hun punten. Na verloop van tijd weet je bepaalde zaken vanbuiten. Dan kan je op voorhand inschatten wat je kan combineren in welke hoeveelheid om binnen je punten te blijven.

Fruit en groenten zijn over het algemeen 0 punten, dus maak daar gebruik van!

Zorg dat je altijd iets gezond en lekker bij de hand hebt. Maak fruitsalade en verdeel dat in porties. Zet een kom gesneden groentjes klaar voor uit het vuistje. Bak gezonde koekjes.

Deel je punten op

Wat bij mij enorm helpt op verschillende gebieden is mijn punten op te delen. Ik deel mijn punten op als volgt: 7-8 punten voor het ontbijt en dan 7-12 punten voor lunch en ook voor het diner. Dan heb ik nog minstens 10 punten over om te verdelen over mijn tussendoortjes. Ik heb natuurlijk redelijk wat puntjes gezien mijn gewicht en dan ook nog de borstvoedingspunten. Die verdeling moet je voor jezelf bekijken.

Dit helpt me om gezonder en bewuster te eten. Zo ga ik mijn ontbijt niet speciaal te klein maken om meer puntjes over te houden voor dat heerlijk paasei. Maar vooral is die opdeling interessant op dagen waar ik eens mijn zelfbeheersing verlies. Stel nu dat ik mijn ontbijt en lunch heel goed gedaan heb, binnen mijn puntjes en gezond. En dan om een of ander duistere reden besluit om me te buiten te gaan aan chips, chocolade en koeken. Ik heb niets afgewogen en ik weet zoiezo dat mijn dagpunten en grotendeels mijn weekpunten erdoor zijn. Voordat ik die verdeling (in mijn hoofd) had zou ik het opgegeven hebben. Vaak is dat dan tot de volgende ochtend om met een schone lei te beginnen. Nog erger was wachten tot het begin van een nieuwe week. Verspilde tijd!

Lees ook: Weight Watchers is nu WW

Geef jezelf een nieuwe kans

Nu ik die verdeling heb begin ik die dag zelf opnieuw. Ik negeer mijn uitschiet moment en ga ’s avonds een gezond diner opeten dat in mijn voorziene puntjes ligt. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ik een uitschieter heb, dat spreekt voor zich. Toch komt dit voor, vaker dan me lief is. Dus dan probeer ik me meteen te herpakken en niet uit te stellen tot de dag of week erna.

Ik heb vaak een haat – liefde verhouding met WW. Toch weet ik dat het werkt. Dus – geeft zichzelf een schop onder de kont – weer aan de slag ermee!

There are 32 comments Reageer!

Comments are closed.