
Recept karamel met zeezout roomijs
29 augustus 2024
Zuurdesem voeden en in leven houden
25 september 2024Zuurdesem brood is tegenwoordig heel hip op social media. Ik ging er zelf mee aan de slag en dit is hoe ik mijn starter tot leven gebracht heb:

Zuurdesem starter maken
Ingrediënten
- 75 gram water
- 75 gram bloem
Instructies
- Doe 75 gram water en 75 gram bloem in de glazen pot en meng goed
- Plaats de rekker rond de pot ter hoogte van je mengsel
- Doe het deksel er losjes over of span er een doekje over met een rekkertje
- Bewaar op een koele donkere plaats
- Laat alles zeker 24u staan op die donkere koude plaats. Dan ga je eens piepen. In het begin ruikt het mengsel vaag naar bloem. Na 24u of later ga je grote bubbels zien, vooral ook bovenaan als je het deksel eraf doet om te kijken.
- Je mag pas de tweede keer voeden als:
- - Kleine bubbeltjes, echt mini gaatjes bovenaan gevormd zijn
- - Het mengsel opmerkelijk dunner is, redelijk vloeibaar
- - Scherpere geur, zoals azijn of beetje dissolvant achtig, ruikt niet zo lekker
- Meestal is dat ergens tussen dag 2 of 4. Bij mij was dat 3,5 dag.
- Eerste voeding:
- Neem 30 gram van je mengsel, in een nieuwe pot is makkelijkste, rest spoel je weg
- Voeg daarbij 60 gram water en 60 gram bloem
- Meng goed, rekkertje op de goede hoogte, deksel er los op
- Plaats op een warme plaats
- Vanaf nu geef je jouw starter om de 24u eten
Video
Notities
Ik gebruik gewoon kraantjeswater maar wel water dat al nacht in een karaf zat.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!