Ik begon jaren terug havermout koekjes te maken om toch iets gezondere koekjes in huis te hebben. Ze vallen niet allemaal even goed in de smaak bij iedereen en dat is helemaal ok. Onderstaand havermout koekjes recept is daar een uitzondering op! Iedereen van mijn gezin eet deze heel erg graag. Ik heb een man en vijf kinderen dus dat wil al wel wat zeggen. Zijn ze gezonder dan gewone koekjes? Hoh, dat valt te betwijfelen. Het blijven koeken en koeken eet je niet om gezond te doen. Er zit een pak suiker in maar ook wel havermout wat dan weer heel goede eigenschappen heeft.
Deze havermoutkoekjes zijn vooral super makkelijk en snel te maken! Dus probeer ze eens uit en geniet ervan.
Ingrediënten voor de havermoutkoekjes
Ongeveer 18 a 20 koeken
60 gram boter
2 eieren
2 theelepels vanille extract of aroma, 2 zakjes vanille suiker is ook ok
100 gram suiker
100 gram bruine suiker
200 gram zelfrijzende bloem
130 gram havermout, ik gebruik graag de volkoren versie
snufje zout
Verwarm je oven voor op 175 graden (190 graden bij boven- en onderwarmte).
Bereiding
Meng de suiker, bruine suiker en boter tot een geheel. Ik doe dit met de garde in mijn keukenrobot.
Voeg de twee eieren toe en laat terug even mengen.
Voeg tijdens het mengen de vanille toe.
Zeef je bloem in het mengsel.
De havermout mag er ook bij.
Laat terug mengen en doe er een klein beetje zout bij.
Leg kleine hoopjes op een bakplaat met bakpapier erover. Niet te dicht bij elkaar want de hoopjes gaan plat worden en er als echte koekjes gaan uitzien. Je kan dit met de hand of met twee lepels doen, ik gebruik heel graag een ijsschep met zo’n losmaak dingetje erin, zoals hier.
Zet in de oven voor 15 minuten.
Laat ze even koelen op een roostertje, de koekjes voelen in het begin wat slapjes aan maar das helemaal ok! Ze worden wat harder als ze kouder worden.
Zijn de koekjes te bruin of te hard dan zet je best de volgende keer je oven 5 a 10 graden minder.