De avondmaaltijd, het gezelligste stuk van de dag. Heerlijk aan tafel met het voltallig gezin. Smullen van onze warme maaltijd, verhalen aanhoren van de kinderen. Een moment van rust en even de drukte vergeten. Helaas merken wij daar vaak niets van, niet enkel omdat die kleinste ukjes nogal luid zijn én drama maken omdat hun vork niet de goede kleur heeft of de ketchup een mm verkeerd ligt. Nee, we zitten ook met een wiebelkonijn. Een duracelleke, eentje waarvan slechts een halve seconde zijn achterwerk de stoel raakt. Als hij al een poging doet om te zitten. Hij eet staande, tussendoor loopt hij even een stukje heen en waar, wat zwieren aan ons eiland. Rustig zitten, genieten en vertellen over zijn dag? Nee hoor, dat zit er niet in! Hij heeft nog geen diagnose van ADHD maar het vermoeden is er soms wel. Toen ik van een vriendin hoorde dat er in de lidl goedkope yoga kussens beschikbaar waren, ideaal als wiebelkussen om op te zitten liet ik er haar 4 mee brengen. Ja, 4, voor die prijs kon ik dat niet laten liggen. Sindsdien gaat het hier merkbaar beter, ik vertel waarom.

Wiebelkussen bij ADHD

Een wiebelkussen kan een hele hulp zijn voor kinderen met ADHD of gewoon voor kinderen die beweeglijker zijn. Omdat ze op hun stoel kunnen wiebelen en bewegen kunnen ze meer geconcentreerd werken. Het kussen kan ervoor zorgen dat ze langer kunnen stilzitten, nouja gewoon op hun stoel wiebelen. Zo’n wiebelkussen kan door het wiebelen ervoor zorgen dat kinderen minder de behoefte nodig hebben om even recht te staan of “op 2 poten” te balanceren. Wat in dat laatste geval ook fijner is voor het gemoed van de juf of ouder.

Door dit wiebelkussen kan onze oudste zoon bij ons aan tafel zitten tijdens het avondeten. Dat resulteert in gezelligere maaltijden en hij geniet er zelf ook meer van.

Een wiebelkussen is echt een grote hulp bij kinderen met bewegingsonrust.

wiebelkussen adhd ass concentratieproblemen

Wat als het niet werkt

Als het wiebelkussen niet helpt kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kind kan andere redenen hebben om te bewegelijk of druk te zijn. Misschien helpen andere hulpmiddelen of maatregelen dan wel.

Bij senso-care.be hebben ze verschillende vormen, misschien is een andere vorm meer geschikt? Je kan er ook verschillende kopen bij bol.com kijk maar eens hier of hier.

Het kind kan net onrustiger worden door het wiebelkussen. Het kussen kan je ook op de grond leggen, schoenen uit en wiebelen maar met de voeten en benen. Afhankelijk van het soort wiebelkussen heb je verschillende texturen, misschien zit het kind beter op de gladde kant ipv de nopjes kant.

wiebelkussen concentratie adhd autisme mama abc blog

Als het eerst wel werkte en dan niet meer, gebruik je het teveel. Dan moet je selectiever zijn. Het meeste effect krijg je door het kussen niet langer dan een half uur per keer te gebruiken en dit 3 tot 4 keer per dag.

Let op! Zorg ervoor dat de voeten de grond raken, gebruik desnoods een voetenbankje of opstapje.

Lees meer: Fidget Cube, voor een betere concentratie

Voordelen wiebelkussen

Zitten op een wiebelkussen is niet alleen goed voor mensen met ADHD of andere concentratieproblemen. Het is ook heel goed om op zo’n kussen te zitten omdat het ontspannend werkt en je dynamischer neerzit. Het zorgt voor een optimale houding bij rugklachten.

Je kan er therapeutische oefeningen mee uitvoeren zoals rug-, bekkenbodem-, coördinatie-, en oefeningen van voet/beenspieren. Meer informatie en een reeks oefeningen kan je vinden op de website orthocor.nl.

Het kussen is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.

Koop makkelijk een wiebelkussen bij bol.com hier of hier.

There are 5 comments Reageer!

Comments are closed.