Contents
Leuk dat je hier komt lezen over mogelijkheden rond thuisblijven voor de kinderen als thuisblijfouder. Zelf ben ik bij het schrijven van deze blog bijna negen jaar thuis en ook bijna negen jaar mama. Ik ben het levende bewijs dat het zeker in deze tijden nog mogelijk is om thuis te blijven om te zorgen voor de kinderen en te leven op één loon.
Lees hier al mijn artikellen over thuisblijfmama zijn.
Ik wil even duidelijk stellen dat deze blog bedoeld is als informatief en ik vertel ook uit mijn eigen ervaring. Deze blog is niet bedoeld als aanval of wat ook dat negatief is. Ik wil vrouwen en mannen bemoedigen en hen helpen te durven en hun dromen te verwezenlijken. Ik besef daarbij dat het voor vele mensen écht niet haalbaar is om thuis te blijven voor de kinderen, omdat ze alleenstaande zijn, de partner te weinig verdient of om welke reden dan ook. Ik ben en blijf er wel van overtuigd dat het echt voor velen wel mogelijk is, ook al lijkt dat op het eerste zicht niet zo.
Als je de wens hebt om thuis te blijven voor de kinderen raad ik jou en je partner aan deze blog goed te lezen, zelf informatie op te zoeken, raad te vragen en het echt uit te spitten en ik hoop uit de grond van mijn hart dat je op die manier tot een regeling kan komen waarbij het haalbaar is!
Ik krijg vaak vragen over hoe wij het doen, aan de hand van deze vragen stel ik dit artikel op.
Ik ben Belgische, ik hoor graag aanvullende reacties van zowel Belgen als Nederlanders dan plaats ik dit erbij zodat het correct en volledig is.
Via het werk van de werkende partner berekenen ze de nieuwe quotiënt en op die manier wordt er minder belastingen achtergehouden wat resulteert in meer netto loon per maand.
Dit zeggen we zo in de volksmond, echter is dat niet volledig correct. Enkel kinderen staan werkelijk ten laste van de man (of de werkende vrouw). Hier komt het er ook gewoon op neer dat de belastingen minder worden op het loon omdat je terugvalt op één loon.
Bij de mutualiteit kom je onder de werkende partner te staan, waar dat voorheen onder de oudste partner was.
Nee ik krijg niets als thuisblijfmama!
Tip, kijk steeds naar de datum boven het bericht. Ik had toen nog niet altijd vijf kinderen ….
Ik schreef enkele jaren geleden deze blog erover, daarbij zitten er ook enkele schemaatjes om zelf mee aan de slag te gaan.Hier lees je week overzichten.
Hier kan je ook blogjes lezen over hoe ik mijn dag invul.
Update: Volg me op Instagram, vooral op stories krijg je een beeld van mijn dagen nu als thuisblijfmama!
Nee. Ik weet dat scheiden mogelijk is en niemand kan dat voorspellen. Wij zijn niet getrouwd met die gedachte. En we zijn ook niet gestart met kinderen met die gedachte aan scheiden. Wij gaan volledig voor elkaar en ook de beslissing om thuis blijven voor de kinderen is een beslissing dat we samen maken. Hij mag dan wel officieel het geld verdienen, in onze ogen is dat geld voor ons samen. Desgewenst kan je hierover nadenken, bespreken met een notaris en daarover bepaalde regelingen vast laten leggen wat er moet gebeuren bij scheiden.
Eerst en vooral sparen wij elke maand een bedrag als pensioensparen, dat hebben wij dus zoiezo.
Verder krijgt mijn man later een pensioen, dat pensioen zal hoger liggen (10-20% hoger) omdat ik al die jaren thuis was voor de kinderen.
In geval van een scheiding heb ik recht op de helft van mijn man zijn pensioen voor de jaren dat ik thuis was tijdens ons huwelijk.
Dat klopt, ik krijg soms betaald voor een blog, ik krijg producten en uitstapjes cadeau. Mijn webshop begint ook een beetje op te brengen. Daar heb je helemaal gelijk in. Toch kan ik rechtuit zeggen dat ik – nog altijd – het levende bewijs ben dat het lukt op één loon. We deden het 7-8 jaar zonder extraatjes. De extraatjes die we nu hebben zowel in product, uitstap als geld vorm zijn extraatjes. Het is leuk om extra te hebben, dat zorgt ervoor dat we net iets minder moeten sparen voor een nieuwe tv of een tuinhuis. Het zorgt dat we meer uitstapjes doen. Het is allemaal heel fijn en maakt het leven nog leuker, maar het is niet noodzakelijk!
Tip: Kijk hier hoe je geld kan verdienen met bloggen of influencer worden
Zelf ben ik van België maar deze tips hoorde ik van Nederlandse ouders die thuisblijven voor de kinderen:
Wij houden heel nauwgezet ons budget bij, wij gebruiken daarvoor YNAB, lees zeker deze blog erover. Kort gezegd, in dat programma zien we wat we binnenkrijgen en wat er buiten gaat per maand. We stoppen ALLE kosten in een budget zo weten we exact wat we waaraan kunnen uitgeven. Zo hebben we een potje voor eten, gas, verjaardagsfeestjes, auto kosten, vakantie, uitstapjes, uit eten, cadeautjes voor derden, schoenen, kleding, …. écht alles! Je kan YNAB 34 dagen gratis testen via deze link.
5 Comments
Chapeau dat je deze keuze wil maken. Voor mezelf zou het helemaal niets zijn, ik word al ambetant als ik een keer ziek thuis zit. Halftijds werken is wel een leuke optie.
Nu kindjes 4 en 5 onderweg zijn ook net de keuze gemaakt de eerst komende 5 jaar thuis te blijven… Dus in loopbaanonderbreking… Daarna zien we wel weer ik ben curieuse of het me ook zo goed zal lukken
hallo
nu ik zwanger ben van nr 5 ben ik er erg over aan het nadenken om thuis te blijven voor de kinderen de oudste en derde hier hebben ook een rugzakje en ben zeer benieuwd jou blog uit te spitten voor tips hoe het allemaal wel kan.
gr tine
Leuk om deze blog te hebben ontdekt!
Sinds de geboorte van onze jongste zoon (nu bijna 2j) ben ik ook “thuisblijfmama”. Eerst ouderschapsverlof opgenomen, maar het thuis zijn met onze jongste en meer tijd hebben voor ook onze 2 andere zoontjes (8j en 7j) beviel me zo goed, dat ik besloot mijn ontslag te nemen en thuis te blijven. Tot nu toe lukt dat prima, enkel financieel soms wat puzzelen, maar we komen er wel! 🙂
Vaak wel opmerkingen van anderen, dat is minder leuk, maar probeer me dit zo weinig mogelijk aan te trekken.
Ik zal vast en zeker nog wat tips & tricks vinden hier, leuk om hier mee te lezen! 🙂
Groetjes, Nathalie
Hey Nathalie,
Dankjewel voor je berichtje. Wat fijn dat je de keuze hebt gemaakt en het best goed lukt! Geniet ervan, het geeft zoveel rust.