Ik kreeg de laatste weken af en toe de vraag hoe ik mijn dag indeel. Zo als thuisblijfmama kan je daar verschillende kanten mee op. De dagindeling van een thuisblijfmama gaat niet altijd zomaar vanzelf. Eigenlijk is het vooral te doen om het nuttig voelen. Als je een dagindeling hebt en je daaraan kan houden, dan voel je je nuttiger. Dan heb je meer het gevoel dat je werkelijk iets gedaan hebt. Dat je nuttig bent voor de rest van je gezin, zelfs voor de maatschappij. Als je geen echte dagindeling hebt dan gaat het vaak zowat verloren. Daar kunnen bepaalde mensen zich nutteloos door voelen. Niet iedereen heeft daar nood aan, dat is echt heel erg persoonlijk.

Mijn dagindeling als thuisblijfmama zonder schoolgaande kinderen

Aangezien mijn oudste kindje nu al 3 jaar naar school gaat zit er al wat meer structuur in dan ervoor. Ik moet al eventjes mijn geheugen afgraven naar hoe het was in die schoolvrije tijd. Natuurlijk kan ik daarbij de grote vakantie ook in mijn achterhoofd houden, maar toch is het subtiel anders.

Net thuisblijfmama zijn en het schuldgevoel

Vooral in heel het begin toen ik thuisblijfmama en dus ook net mama was had ik geen indeling. Ik bleef soms dagen in mijn pyjama rondlopen. Al vond ik dat wel beschamend als de postbode aanbelde met een pakketje. Ik ben niet iemand die werkelijk elke dag buiten de deur moet gaan en andere mensen moet opzoeken. Ik bleef bijgevolg ook vaak dagenlang gewoon thuis. Ik deed mijn eigen ding. Toen ik slechts een kindje had was dat ook heel gemakkelijk. Ik had tijd genoeg om te naaien, ik keek elke middag tijdens het middageten tv. Ik ontdekte toen dat ze ’s middags bijvoorbeeld spoed uitzenden op vtm. Ik had er nooit naar gekeken maar deed het toen wel. Heerlijk. Wel zorgde ik elke dag netjes voor het avondeten voor mijn werkende man. Ahja, zo lief ben ik wel.

Ik was in die periode ook heel vlug opnieuw zwanger. Dat veranderde niets aan mijn “planning”, behalve dat we verhuisden. We verhuisden veel dichter naar mijn familie en ik kreeg toen heel regelmatig bezoek van mijn mama. Daardoor zorgde ik wel dat ik meer mijn kleding aahad overdag dan pyjama dagen 😉 . Ik was gelukkig thuis, met mijn 2 kindjes. En natuurlijk met mijn man maar overdag was hij gewoon werken.

Over routine klusjes

Ik kan het me niet meer zo goed herinneren wanneer er enkele routine klusjes inslopen. Toen mijn tweede geboren werd gebruikten we al enkele maanden wasbare luiers. Deze luiers moesten met 2 kleine kindjes elke dag gewassen worden en uitgehangen worden. Volgens mij was dit een van de eerste routine klusjes. Ook begon ik met zelf brood bakken. Dit kwam ook algauw routine. ’s Morgens brood bakken en ’s avonds snijden.

Toen onze derde, geboren werd ging de oudste nog altijd niet naar school. Hij was toen bijna 2,5 (rond de paasvakantie) maar we besloten om te wachten tot september. Ook toen was er nog niet écht sprake van een dagindeling. Mijn dagindeling kwam echt pas goed op gang toen onze oudste naar school begon te gaan.

Ik kan me wel goed voorstellen dat vele thuisblijfmama’s nood hebben aan een dagindeling. Zelfs al moet er niets speciaal gebeuren en hoeven er nog geen kindjes naar school.

Schoolstart

Dagindeling opstellen

Om een dagindeling op te stellen die bij je past kan je enkele dagen na elkaar nagaan wat je zoal doet op een dag. Als je van de to-do lijstjes type bent, kan je deze enkele dagen opsparen. Er komen vast en zeker dagelijks enkele klusjes terug. Wat vind je verder nog belangrijk? Wil je elke dag naar buiten een frisse neus halen, of 3 keer in de week? Wil je op bezoek bij vrienden of familie? Hoeveel keer?

Zoals ik al vermelde kan een dagindeling helpen om je nuttig te voelen als thuisblijfmama. Omdat we voornamelijk thuis zijn voor de kindjes moeten we ervoor zorgen dat onze dagindeling uit meer bestaat dan huishoudelijke klusjes. Denk even na wat wil je doen en bereiken met je kinderen? Je kan ze extra lang in bad laten spelen. Af en toe stimuleren met wat zelfgemaakte sensorische spelletjes (binnenkort op de blog!). Ook dit is heel erg afhankelijk van mama tot mama.

Ik heb de visie om de kindjes veel vrij te laten, zelf te laten ontdekken en zichzelf bezighouden. Eens in de week samen echt iets doen, iets knutselen of wat dan ook kan voor beide partijen wel super leuk en verrijkend zijn. Sommige mama’s doen dat 1 keer op de 2 weken, andere doen dat om de 2 dagen. Het is maar wat je wil voor je kind en jezelf. Die dingen kan je ook allemaal noteren op je brainstormlijstje.

Stap 1: Maak een brainstormlijst

Ik heb een A4tje voor jullie gemaakt dat je kan afprinten en kan invullen. Doe dit, laat het even bezinken en bekijk het opnieuw.

Eens je over een paar dagen genoeg gegevens verzamelt hebt over de klusjes. Je doelen en idealen als mama. Kan je deze bundelen tot een algehele weekplanning. Daarop zet je enkel de belangrijke hoofddoelen. Bijvoorbeeld: maandag en woensdag naar buiten gaan. Dinsdag samen spelen. Donderdag samen knutselen. Vrijdag pyjama dagje.

Stap 2: Maak een weekplanning

Ook hiervoor heb ik een A4tje gemaakt dat je kan afprinten om in te vullen.

Nu kan je, als je daar nood aan hebt, dit verder uitwerken. Je neemt er je brainstormlijst en je weekplanning bij en kijkt per dag wat je allemaal kan doen. Je kan daar zo ver in gaan als je zelf wil of denkt nodig te hebben.

Stap 3: Maak een dagplanning

Voor elke dag van de week. Je kan dit A4tje gebruiken en eventueel ophangen in huis.

Tip! Deze planningen moeten je een positief gevoel kunnen geven aan het einde van de dag of week. Is dit niet het geval dan heeft het geen zin om ermee door te gaan. Je kan kijken waardoor het komt. Is het onrealistisch? Staan de dingen die je écht belangrijk vindt aan het thuisblijfmama zijn er niet voldoende op? Zo’n planning kan je aanpassen en moet meegroeien. Net zoals jou kindje groeit en dingen bijleert groei jij in het thuisblijfmama zijn. Print de A4tjes opnieuw af en maak een versie 2, of 3 of …

School Boekentassen Back to school

Dagindeling tijdens het schooltijdperk

Toen onze oudste naar school begon te gaan veranderde er heel wat in onze routine. Geen pyjama dagen meer. Zie je me al bakfietsen met 3 kinderen in de bak met mijn pyjama nog aan? Liever niet! Ik had zo al genoeg bekijks. Nu is dat al een stukje beter aangezien de bakfietsen bekender worden, toen was dat echt een soort rariteit. Onze oudste ging de eerste 2 weken halve dagen en dan volle dagen. Niet dat daar toen zoveel verschil was voor mij.

Mijn dag kreeg een vastere indeling.

De kinderen klaarmaken en eten geven moest nu gebeuren voor een bepaald uur. In mijn geval 8u. Dan naar school en terug. Meestal rond 9u terug thuis. De tafel en de keuken ruimen zich niet vanzelf op tijdens mijn afwezigheid. Dus als de kinderen hun draai vonden met hun speelgoed of voor de tv begon ik aan mijn opruimroutine. De tafel opruimen, vaatwas legen, konijntjes verversen, brood bakken, droge luiers in de commode opbergen, vers gewassen luiertjes ophangen, …

Ondertussen liepen er nog 2 kleine kindjes rond die ook aandacht nodig hadden. Of eten en drinken vroegen. Altijd wel wat te doen. Ik ga er nu ook niet over liegen, ik kan ook nog genoeg dingen doen voor mezelf. Wat naaien bijvoorbeeld. Naaien met een kind op de rug en op schoot gaat trouwens perfect. Oefening en gewoonte zijn daarin wondermiddeltjes natuurlijk.

Wat later ging onze tweede ook naar school en bleef de baby alleen thuis. De dagindeling veranderde toen niet meer zoveel. Nu gaat onze derde ook naar school en was enkel de baby thuis. Behalve dat ik over de middag heen en weer naar school moet gaan (toch een uur) om hem af te halen is er niets anders.

Mijn ruwe dagindeling

Sinds ze naar school gaan gaat het hier ongeveer zo:

 • Opstaan en hoe het ’s morgens verloopt kan je iets uitgebreider hier lezen
 • Kinderen klaarmaken
 • Ontbijten
 • Brooddozen klaarmaken
 • om 8u vertrekken met de bakfiets naar school
 • Rond 9u ben ik terug thuis
 • Zorgen dat de kindjes die thuis zijn tevreden zijn
 • De ochtend routine klusjes uitvoeren (natuurlijk loopt dat niet altijd even vlotjes met een of meerdere kinderen in huis, de kinderen gaan voor! anders is er enkel maar frustratie die opstapelt en loop je uiteindelijk toch maar meer vast)
  • ontbijt tafel opruimen
  • vaatwas legen
  • vaatwas vullen
  • droge was van het rek halen en opbergen
  • nieuwe was instoppen
  • brood in de broodmachine stoppen
 • Daarna doe ik leuke dingen met de kinderen of gewoon voor mezelf, afhankelijk van wat de kinderen nodig hebben en hoe de sfeer in huis is
 • Tussendoor ruim ik wel eens wat op waar nodig, doe ik eens iets extra als bijvoorbeeld
  • stof afdoen
  • ramen schoonmaken
  • badkamer schoonmaken
  • … zo van die dingen die moeten gebeuren maar niet elke dag, of toch niet hier
 • ’s Middags eten we en in de namiddag doe ik ofwel nog een van die klusjes die wekelijks of maandelijks hoeven te gebeuren ofwel verdeel ik mijn tijd tussen de kinderen en dingen voor mezelf, niet dat dit zoveel tijd is want:
 • 15u moet ik terug vertrekken naar school om de kinderen op te halen
 • vanaf dan gaat het alleen maar vlug, om 16u zijn we terug thuis en krijgen ze allemaal wat te eten en te drinken, kunnen ze spelen of gewoon tv kijken, wat ze maar willen
 • dan begin ik al wat voor te bereiden om te koken, vaak heb ik al bijvoorbeeld de aardappelen geschild voor ik ze van school ging halen
 • rond 17u15 begin ik echt te koken zodat het klaar is tegen manlief van zijn werk thuis komt, dat is doorgaans ergens rond 18u
 • dan eten we allemaal samen
 • opruimen en vaatwas vullen
 • nog even samen in de zetel zitten
 • melkjes geven, pyjamas aandoen en dus het avondritueel starten
 • dan moet ik enkel nog de poesjes eten geven en het brood snijden
 • me-time, bloggen, haken, tv kijken, ….

Mijn gevoel erover

Ik vind het wel goed zo. Soms erger ik mij wel een beetje aan al die vaste klusjes per dag die moeten gebeuren. De routine of de sleur maar ik denk niet dat we daar onderuit kunnen komen. Ergens geeft het ook wel rust en een houvast. Als ik bijvoorbeeld eens een halve dag weg ben ben ik ook helemaal in de war en vind dat op dat gebied helemaal niet fijn. Ergens is die routine wel leuk dat alles zijn plaatsje heeft en dus ook afgewerkt wordt. Met veel of weinig onderbrekingen natuurlijk van de kindjes.

Print uit – Invulschema voor thuisblijfmama dagindeling

De schema’s zijn beschikbaar als download als je je registreert, dan heb je altijd toegang tot alle downloads en winacties. Binnenkort krijg je dan een email waarbij je vrijblijvend kan inschrijven op de nieuwsbrief.
Ik ga vertrouwelijk om met gegevens, ik geef ze niet aan derden – meer details daarover kan je hier lezen.

Heel veel plezier ermee! Je mag altijd leuke foto’s delen via mijn facebookpagina of taggen op Instagram @sofie_lambrecht_ .

Heb jij tips of opmerkingen?

Laat me weten wat je ervan vindt, wat je mist of juist goed vindt. Ik pas de bestanden heel graag voor jullie aan!

There are 14 comments Reageer!

Comments are closed.