Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad

Ik kreeg van Mechelen de kans om samen met mijn gezin er twee dagen en één nacht te verblijven. Mechelen noemt zichzelf een kinderstad en ik was ontzettend benieuwd of ik ook die conclusie zou trekken. Dus ik trok samen met mijn man en vijf kinderen naar Mechelen!

Slapen bij Martin’s Patershof

Wij mochten een nacht logeren in het Martin’s Patershof. Dit hotel was vroeger een kerk, hoe bijzonder is dat. Martin’s Patershof is het allermooiste hotel waar ik ooit geslapen heb. Ik kon blijven kijken vanuit mijn bed naar het geweldig mooie glas in lood raam. Zo prachtig!

Alles aan het hotel is bijzonder mooi, de gang, de kamer, de ontbijtzaal … Echt bijzonder mooi!

Martin's Patershof Mechelen

Slapen

Mijn man en ik deelden een grote kamer met de twee jongste kinderen. Voor hen stond er een bed en een babybedje extra in de kamer. De andere drie kinderen sliepen in de kamer vlak naast ons in een tweepersoonsbed en een extra bedje. Ze hebben ook kamers ter beschikking met communicerende deuren. Wij hadden dit niet vanwege de extra bedden. We hebben allemaal heel fijn geslapen! Elk kind kreeg een klein beertje en een setje verzorgingsproducten wat ze geweldig vonden.

Martin's Patershof Mechelen

Martin's Patershof Mechelen
Dit was de kinderkamer.

Martin's Patershof Mechelen

Het ontbijt

Het ontbijt begon met een kinderchampagne en gewone champagne, dat kan niet mis zijn hé?! We hadden vrij toegang tot een overheerlijk buffet met een 6 tal soorten cornflakes, yoghurt, broodjes, fruit, ontbijtkoeken, ei, worst, spek en nog veel meer! Voor elk wat wils. De kinderen hebben fijn gesmuld! Oh en alsof het aanbod nog niet genoeg was kregen de kindjes nog een extra bordje met twee pannenkoeken aan tafel.

Martin's Patershof Mechelen Martin's Patershof Mechelen

Is Martin’s Patershof kindvriendelijk?

Op een rijtje wat ze speciaal voor kinderen doen:

 • Klein knuffelbeertje
 • Setje verzorgingsproducten
 • Kinderchampagne
 • Pannenkoekjes aan tafel
 • Babybed
 • Extra bed

Ze doen zeker moeite en het personeel is ook heel vriendelijk en verdraagzaam als het allemaal wat luider gaat. Mijn kinderen vonden het een hele ervaring om daar te slapen en vonden het ontbijt buffet super lekker. Toch hebben wij niet volledig op ons gemak kunnen ontbijten. We moesten ervoor zorgen dat de kinderen eten hadden en geen zootje maakten aan het buffet, wat natuurlijk normaal is. Tijd om rustig zelf te genieten was er weinig. De kinderen waren veel vlugger klaar dan ons. Ik miste daar een kleurplaat of iets anders voor aan tafel, een speelhoek of een ruimte waar ze naartoe konden gaan na het eten. Dat zou ideaal zijn!

Meer informatie op de website.

Activiteiten in Mechelen met kinderen

Een rugzak voor elk kind

Als je met kinderen Mechelen bezoekt kan je naar de toeristische dienst gaan en daar krijgt elk kind een rugzak. Daarin zit de speciale kinderkaart, de kinderroutes, een kleurplaat en nog enkele dingetjes.

Mechelen Kinderstad

Mechelen Kinderstad

Kindvriendelijke  activiteiten herkennen

Activiteiten en museums waar kinderen meer dan welkom zijn herken je aan het blauwe torentje. Het blauwe torentje heet Romy en komt af en toe terug. Je  kan ook een Romy knuffel kopen.

Mechelen Kinderstad

Sint-Romboutstoren

Het bezoeken en beklimmen van de Sint-Romboutstoren deden we als eerste! Deze Mechelse reus is maar liefst 97 meter hoog. Je zou denken dat de kinderen na het beklimmen van de 538 treden hun pijp uit is. Nouja niet van de mijne. Het beklimmen was heel leuk om samen te doen, de kinderen mochten voorop  lopen als ze dat wilden. Af en toe is er een rustmoment doordat je een kamer kan bezoeken. Vooral onze oudste – 8,5 jaar – vond het interessant om meer te weten te komen over de werking van zo’n klokkentoren en het uurwerk.

Toen we aan het klimmen waren en we passeerden bij de klokkentoren was het net op de goede moment. De klokken lieten van zich horen. Het geluid is daar enorm luid wat vanzelfsprekend is! Het zorgde er helaas wel voor dat de twee jongste kinderen er bang van werden en ik ze dus zo vlug mogelijk een verdieping hoger bracht. Tijdens de afdaling hebben we erop gelet dat we daar zouden passeren op een ander tijdsmoment.

Het uitzicht is heel fijn, je kan samen met de kinderen op zoek gaan naar het atomium en andere gebouwen. Een fijn rustmoment na het klimwerk!

Als eerste de Sint-Romboutstoren beklimmen kan ik zeker aanraden. De toren zie je bijna altijd en overal en het is heel fijn om deze dan al te kennen.

Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad

Mechelen Kinderstad

Museum Hof van Busleyden

Een museum om Mechelen beter te leren kennen zowel in het verleden als in het heden. Voor de kinderen is er een speciale kaart voorzien met vragen en hier en daar staan er gouden kubussen waarmee ze aan de slag kunnen. Het museum is veelzijdig, je kan luisteren en zelf dingen doen. Het is en blijft ook wel een museum waar je rustig moet zijn, maar dat kan ook wel eens geen kwaad natuurlijk. Op het einde kunnen kinderen knutselen! De gemiddelde duur van een bezoek is 2 uur.

Mechelen KinderstadMechelen Kinderstad

Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad

Bekijk de website.

Spelprikkels in de binnenstad

Als je door Mechelen wandelt kom je hier en daar fijne spelprikkels tegen voor de kinderen. Dit was altijd welkom en een fijne onderbreking van onze wandeling! Deze zijn aangeduid op de kindvriendelijke kaart.

 • Opsinjoorke XXL, deze vonden ze kei leuk om op te klimmen en af te glijden.
 • Poppentheater XL, grote houten “tekenacademie” poppen dat de kinderen kunnen bewegen en mee poseren voor de foto.
 • Waterpiano, fonteinen die veranderen van hoogte naargelang welke bewegingen je ervoor maakt.
 • Kinderlabyrint, dit was een beetje een teleurstelling voor de kinderen, het is klein en laag. Toch hebben ze er wel een kwartiertje in rond gerend.
 • Volume 1.0, dit was nog niet af.
 • Variërende vijfhoek, dit was er nog niet.

Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad

Hier kan je meer lezen en foto’s bekijken.

Stappen met kinderen in Mechelen

Er zijn twee zoektochten voor kinderen en hun ouders in de binnenstad van Mechelen. De ene heet ‘Met natte voeten’ en wandel je  langs het water waar je bijleert over het water. Met de kaart ‘Van Arend tot Zwaluw’ ga je op zoek naar dieren.

Als je alle vragen beantwoord ben je zo’n 2-3 uur bezig per zoektocht.

Prikkelpakket

Elke bezoeker van Mechelen kan een prikkelpakket kopen voor 6 euro. Dat is een boekje vol met vouchers en zes proevertjes bij zes verschillende partners. Je moet naar de winkel gaan en daar de bon afgeven. Er is chocolade, koekjes, thee, taart, …

Boottochtje op de Binnendijle

Als afsluiter maakten we een boottochtje op de Binnendijle. Heel plezant, vooral toen we ons moesten kleiner maken om onder een wel heel lage brug te varen. De rondvaart duurt 40 minuten.

Mechelen Kinderstad

Meer informatie kan je hier lezen.

Speeltuinen

Tussendoor bezochten we de Kruidtuin, een mooi park om in rond te wandelen en er is ook een speeltuin. De lijst met alle speeltuinen in het groen kan je hier terug vinden.

Mechelen Kinderstad Mechelen Kinderstad

Daguitstappen

Dit hebben wij niet in deze twee dagen gedaan.

Eten in Mechelen met kinderen

Il Cardinale

Dit restaurant ligt vlakbij Opsinjoorke XXL wat het voor ons als ouders extra makkelijk maakte, de kinderen gingen er namelijk voor en na het eten spelen!

Het eten is er lekker, de bediening vriendelijk en het wachten viel super goed mee doordat de kinderen konden spelen.

Website: Il Cardinale

Funky Jungle

Dit viel voor ons een beetje tegen. Het is een hip restaurantje waar je een vegetarische kaart hebt. Op zich niets mis mee maar de kaart was redelijk beperkt voor de smaak van mijn kinderen. Ook was er niets om te spelen, zelfs geen kleurplaat. Na een dag waarbij ze veel indrukken opgelopen hebben, en vlak na het museum bezoek was het niet fijn voor hen om weer te moeten stilzitten op een stoel.

Website: Funky Jungle

Sava

Dit is een tapas bar. Niets voor kieskeurige kinderen maar  uiteindelijk viel het veel beter mee dan verwacht. De balletjes in tomatensaus vonden ze lekker en het brood ook. We besloten ook om redelijk vlug roomijs te bestellen wat ze heerlijk vonden. Helemaal achteraan is er een speelhoek en kleurboeken. Ik zou best wel nog eens naar Sava teruggaan met mijn kinderen.

Mechelen Kinderstad

Website: Sava

Bekijk de video

Een indruk van hoe wij Mechelen beleefden:

“Ge moest al weg zijn!” of “Blijf maar thuis.”

De twee dagen Mechelen met mijn man en vijf kinderen waren geweldig leuk maar ook super vermoeiend. De activiteiten waren tof, het was leuk rondwandelen en ook de nieuwe smaken op restaurant waren fijn. Het slapen was er geweldig! Als we nog eens terug zouden gaan wil ik zeker naar Tivoli, De Nekker en Planckendael! Ik zou zeggen: Ge moest al weg zijn! Maar weet dat het met drukke, niet stilzittende kinderen toch wel een beetje een uitdaging is. Wel eentje waar wij goede herinneringen aan overhouden.

Comments are closed.