Zelf gezonde snoepjes maken thuis
13 april 2024Recept karamel met zeezout roomijs
29 augustus 2024Contents
Als thuisblijfmama van vijf kinderen was ik al jaren verlekkerd op een eigen ijsmachine voor in huis! Hoe heerlijk zou het zijn om zelf, roomijs, sorbet, yoghurtijs, … te kunnen maken?! Als er één iets is waar zowel mijn man als alle vijf de kinderen zot van zijn dan is het wel ijs. Om dit dan ook nog eens helemaal zelf te kunnen doen, zelf bepalen wat je maakt en met welke ingrediënten = hemels.
Na jaren twijfelen hakte ik de knoop door en kwam ik uit bij de DOMO ijsmachines. Ik nam contact met hen op om even te overleggen welke machine het beste zou zijn voor mijn gezin. De lieverds van DOMO stuurden me eentje op en oh wauw het is nog zoveel leuker en beter dan ik dacht! Ik ben nu de trotse eigenaar van een Domo ijsmachine met compressor “De Ice Cream Genius”
Thuis ijs maken kan op drie manieren
Als je zelf thuis ijs wil maken heb je keuze uit een drietal mogelijkheden.
1 – Ijs maken zonder een machine
Deze optie is natuurlijk de goedkoopste. Dan maak je het ijs klaar zoals je wil en doe je alles in een bakje. Dat bakje plaats je in de diepvries en dan ga je elk half uur goed gaan roeren, dit zeker voor 8 a 10 keren.
2 – Ijs maken met een machine zonder automatische koeling
Deze ijsmachines zijn budgettair heel interessant. Je hebt zowel vrijstaande machines als koelelementen voor keukenrobots. De bak van deze ijsmachines stop je minstens 24 uur op voorhand in de diepvries. Je maakt je ijs-mengeling klaar en dan draai je er ijs van in de reeds gekoelde bak. Kijk bijvoorbeeld naar deze van DOMO met vrieskom.
3 – Ijs maken met een ijsmachine met ingebouwde compressor
Dit soort ijsmachine heb ik. Hier kan je het ijs mengsel ingieten, de machine mixt en koelt het ijs. Dit zorgt ervoor dat je er niet aan moet denken om de bak op tijd in de vriezer te stoppen. Plus je kan dus ook makkelijk meerdere soorten ijs na elkaar maken. Ik ben hier grote fan van, deze zijn doorgaans wat prijziger – wat logisch is natuurlijk – maar het zeker wél helemaal waard.
Nog een leuk voordeel van zo’n ijsmachine met compressor is dat er meerdere instellingen mogelijk zijn. Zo kan ik kiezen voor roomijs, yoghurtijs, sorbet, .. ik kan zelfs yoghurt maken! Waar ik zelf ook enorm fan van ben is dat als het ijs klaar is hij automatisch blijft koelen en roeren tot je het eruit haalt. Dus je moet er ook niet naast blijven zitten.
Vanille Roomijs Basisrecept
Ingrediënten
- 3 eierdooiers
- 150 gram suiker
- 350 ml melk
- 200 ml (slag)room minstens 35%
- 1 vanille stokje of 1-2 eetlepels vanille extract
Instructies
- Klop de room samen met de melk op, snij het vanille stokje open en doe alles in een kookpot.
- Onder roeren opwarmen tot het mengsel kookt. Van het vuur halen en even laten staan.
- Klop de eierdooiers en de suiker op in een andere kom.
- Neem uit de afgekoelde pot het vanillestokje en doe de rest van de vanille er zoveel mogelijk terug in.
- Doe daar het suikermengsel onder voortdurend roeren bij.
- Warm alles zachtjes op, niet koken.
- Als alles heel goed gemengd is en wat steviger is neem je de pot van het vuur.
- Laat afkoelen.
- Giet alles in de ijsmachine, op standje roomijs en geniet!
Video
Notities
Tip voor goede bolletjes ijs
- Experimenteer met de hardheid van je ijs, ik draai liever zachter ijs ipv harder omdat dit makkelijker schept
- Nadat de ijsmachine klaar is kan je alles in een pot doen en nog even in de diepvries plaatsen om écht goede bolletjes te kunnen maken.
- Zelf gebruik ik voorlopig glazen opbergpotten, deze plaats ik op voorhand in de diepvries. Zo blijft het ijs langer koel bij het verplaatsen van de ijsmachine naar de pot.
Metalen bakjes zouden hiervoor ook goed zijn.
Experimenteer en have fun!