We hebben vijf kinderen, drie zonen en twee dochters. Alle drie onze zonen hebben autisme, eentje daarvan , de jongste, heeft ook ADHD. Omdat we merken dat hij er zelf vanaf ziet en hij op school niet goed vooruitgaat omdat zijn concentratie bijna niet bestaat hebben we beslist samen met de artsen van het UZ Gent om te starten met rilatine.

Lees ook: De jongste zoon heeft ook een diagnose gekregen

Opstarten met Rilatine / Ritalin

Nadat de beslissing genomen was om hem te proberen helpen met medicatie moesten we kiezen wat we zouden doen. Rilatine is de meest gekende. Rilatine was ook jarenlang de enige speler op de markt met een dergelijk medicijn. Nu is dat niet meer zo, er bestaan nu ook andere. Wij kozen voor “Medikinet”, daar zit hetzelfde methylfenidaat in als bij Rilatine / Ritalin. We hadden ook nog keuze uit andere middelen maar we beginnen met deze. Naar wat ik begrepen heb kan de opstart lastig zijn, het is vaak zoeken naar de goede hoeveelheid en misschien moeten we toch overschakelen naar een ander soort medicijn als zou blijken dat hij niet of niet goed reageert op Medikinet.

Opstarten in fase’s

Wij kregen de opdracht van de dokter om op te starten in fase’s. Eerst vijf dagen een hoeveelheid waarop hij niet zou moeten reageren maar die wel goed is om zijn lichaam te laten wennen, vooral de maag. Daarna verdubbelen van hoeveelheid, dit zouden we wel moeten merken. In deze fase zitten we nu. Over twee weken hebben we terug een afspraak om te bespreken hoe het ging en om te kijken wat de volgende stap is, waarschijnlijk mag hij dan nog wat meer nemen.

Autisme ADHD Medicatie Rilatine Rilatin Medikinet

De eerste weken

De eerst vijf dagen met een hoeveelheid dat hij niet zou merken hebben we ook niets gemerkt. Hij had geen maag of buikpijn, dus alles prima. Hoeveelheid was  2  x 2,5 mg.

De eerste dag met een hogere hoeveelheid was lastig. Overdag heb ik niets gemerkt van veranderingen maar ’s avonds kwam het er dubbel en dik uit. Hij was echt zo immens energiek, terwijl ik niet de indruk had dat hij overdag minder energiek was. Hoeveelheid was  2  x  5 mg.

De tweede dag was in de ochtend heel lastig, maar dat had hij voor de medicatie ook. Hij was enorm druk en luisterde voor geen meter. De namiddag verliep wat normaler en ik hield mijn hart vast voor ’s avonds. Maar ’s avonds verliep ook normaal. Hoeveelheid was  2  x  5 mg.

Het gaat super goed

De medicatie gaat super goed bij hem. Geen enkel probleem. We hebben een hele tijd ’s morgen 7,5 en ’s middags 5 mg gegeven maar er was geen merkbaar verschil tussen 7,5 en 5 dus geven we nu gewoon telkens 5 mg ’s morgens en ’s middags.

Lees ook: Wiebelkussen helpt bij ADHD en concentratieproblemen

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.