We hebben vijf kinderen, drie zonen en twee dochters. Alle drie onze zonen hebben autisme, eentje daarvan , de jongste, heeft ook ADHD. Omdat we merken dat hij er zelf vanaf ziet en hij op school niet goed vooruitgaat omdat zijn concentratie bijna niet bestaat hebben we beslist samen met de artsen van het UZ Gent om te starten met rilatine.

Lees ook: De jongste zoon heeft ook een diagnose gekregen

Opstarten met Rilatine / Ritalin

Nadat de beslissing genomen was om hem te proberen helpen met medicatie moesten we kiezen wat we zouden doen. Rilatine is de meest gekende. Rilatine was ook jarenlang de enige speler op de markt met een dergelijk medicijn. Nu is dat niet meer zo, er bestaan nu ook andere. Wij kozen voor “Medikinet”, daar zit hetzelfde methylfenidaat in als bij Rilatine / Ritalin. We hadden ook nog keuze uit andere middelen maar we beginnen met deze. Naar wat ik begrepen heb kan de opstart lastig zijn, het is vaak zoeken naar de goede hoeveelheid en misschien moeten we toch overschakelen naar een ander soort medicijn als zou blijken dat hij niet of niet goed reageert op Medikinet.

Opstarten in fase’s

Wij kregen de opdracht van de dokter om op te starten in fase’s. Eerst vijf dagen een hoeveelheid waarop hij niet zou moeten reageren maar die wel goed is om zijn lichaam te laten wennen, vooral de maag. Daarna verdubbelen van hoeveelheid, dit zouden we wel moeten merken. In deze fase zitten we nu. Over twee weken hebben we terug een afspraak om te bespreken hoe het ging en om te kijken wat de volgende stap is, waarschijnlijk mag hij dan nog wat meer nemen.

Autisme ADHD Medicatie Rilatine Rilatin Medikinet

De eerste weken

De eerst vijf dagen met een hoeveelheid dat hij niet zou merken hebben we ook niets gemerkt. Hij had geen maag of buikpijn, dus alles prima. Hoeveelheid was  2  x 2,5 mg.

De eerste dag met een hogere hoeveelheid was lastig. Overdag heb ik niets gemerkt van veranderingen maar ‘s avonds kwam het er dubbel en dik uit. Hij was echt zo immens energiek, terwijl ik niet de indruk had dat hij overdag minder energiek was. Hoeveelheid was  2  x  5 mg.

De tweede dag was in de ochtend heel lastig, maar dat had hij voor de medicatie ook. Hij was enorm druk en luisterde voor geen meter. De namiddag verliep wat normaler en ik hield mijn hart vast voor ‘s avonds. Maar ‘s avonds verliep ook normaal. Hoeveelheid was  2  x  5 mg.

Het gaat super goed

De medicatie gaat super goed bij hem. Geen enkel probleem. We hebben een hele tijd ‘s morgen 7,5 en ‘s middags 5 mg gegeven maar er was geen merkbaar verschil tussen 7,5 en 5 dus geven we nu gewoon telkens 5 mg ‘s morgens en ‘s middags.

Lees ook: Wiebelkussen helpt bij ADHD en concentratieproblemen

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

EDEN⁠ ⁠ We zijn ondertussen al enkele weken gestart in het nieuwe schooljaar, dus tijd voor een update over dit geweldig mannetje. ⁠ ⁠ Hij doet zijn derde kleutertje over en heeft daar niet zoveel problemen mee. Het scheelt wel dat hij in een graadsklas zit met 2-3 kleuters dus de helft van zijn klas is hetzelfde als vorig jaar. ⁠ ⁠ Hij neemt nog altijd zijn medicatie om zich beter te kunnen concentreren en we zijn er nog altijd super tevreden over! Momenteel ben ik eigenlijk best hoopvol dat hij volgend jaar de stap naar het eerste leerjaar kan maken zonder te moeten veranderen van school. We zetten er alles op in!⁠ ⁠ Hij volgt nu ook sinds enkele weken op dinsdag ergo en logopedie. Hij ijs super enthousiast, zoals altijd, en dat is natuurlijk kei gemakkelijk voor ons en de mensen die met hem moeten werken. Daar merken ze zelfs op dat hij echt wel klaar is om letters en woorden te herkennen en gaan daar ook al mee aan de slag etc dus ook dat geeft ons moed naar volgend schooljaar toe. ⁠ ⁠ In de vakantie kreeg Eden regelmatig zijn medicatie, iets dat ik eigenlijk niet van plan was op voorhand. Want in de weekends, op woensdagnamiddag etc krijgt hij geen pilletje. Af en toe kreeg hij dus wél een pilletje in de vakantie, dit omdat het soms gewoon makkelijker is voor hem. Bijvoorbeeld: Als we naar de cinema gaan, wat hij super graag doet, geven we meestal eentje. Het is voor hem dan gewoon veel makkelijker om rustig te kunnen blijven. Of eentje voor de lange autoritten op reis, dat maakt het voor allemaal wat makkelijker en haalbaarder. Dat is iets waar ik me heb moeten overzetten en nu aanvaard heb dat we het doen om hem te helpen. ⁠ ⁠ Hij is het kind waar we de meeste energie in moeten stoppen. Het meest op kwaad zijn. Het meest op roepen. Hij is bovenal nog altijd onze spring in het veld, altijd knuffelige, lieve, enthousiaste Eden.⁠ ⁠ Een korte to the point update dus.⁠

Een bericht gedeeld door Sofie ♥️ Mama ♥️ Body Pos (@sofie_lambrecht_) op

Comments are closed.