Makkelijk thuis roomijs maken + Vanille Roomijs Recept
28 mei 2024Zuurdesem starter maken doe je zo
25 september 2024De favoriet van mijn oudste zoon is karamel zeezout en vanille ijs!
Benodigdheden karamel:
- 300 gram suiker
- 125 ml water
- 1 eetlepel roomboter
- zout
Zo maak je karamel:
- Doe het water en de suiker in een pot of pan met dikke bodem.
- Zet op een laag tot matig vuur, de suiker moet beginnen oplossen en dat maakt vaak bubbeltjes.
- Ga zo door tot alle suiker is opgelost.
- Daarna zal de suiker beginnen verkleuren naar bruin/karamel kleur.
- Indien er ongelijkmatige verkleuring is kan je roeren met een houten lepel. Eens je start met roeren mag je niet meer stoppen.
- Heb je een thermometer? Dan kan je de temperatuur in het oog houden, 170 graden zou lekkere karamel opleveren!
- Eens alles karamel geworden is neem je het van het vuur en giet je er meteen de room bij!
- Roer goed. Als het niet goed mengt kan je heel zachtjes opwarmen.
- Doe er ook de boter en zout naar smaak bij.
- Roer tot alles één geheel is geworden.
- Laat afkoelen.
Benodigdheden roomijs:
- 500 ml slagroom
- 300 ml melk
- 1 theelepel vanille-extract
Recept:
- Doe de slagroom, melk, vanille extract en de helft van de karamel in een ruime kom.
- Meng alles tot een egaal mengsel.
- Laat goed afkoelen.
- Doe alles in de ijsmachine.
- Op het einde giet je er voorzichtig de andere helft van de karamel nog door! Zo krijg je leuke karamel slierten.
Karamel met zeezout roomijs
Ingrediënten
- 300 gram suiker
- 125 ml water
- 1 eetlepel roomboter
- 1 snufje zout
- 500 ml slagroom
- 300 ml melk
- 1 vanillestokje
Instructies
- Eerst maken we de karamel
- Doe het water en de suiker in een pot of pan met dikke bodem
- Zet op een laag tot matig vuur, de suiker moet beginnen oplossen en dat maakt vaak bubbeltjes
- Ga zo door tot alle suiker is opgelost
- Daarna zal de suiker beginnen verkleuren naar bruin/karamel kleur
- Indien er ongelijkmatige verkleuring is kan je roeren met een houten lepel. Eens je start met roeren mag je niet meer stoppen
- Heb je een thermometer? Dan kan je de temperatuur in het oog houden, 170 graden zou lekkere karamel opleveren!
- Eens alles karamel geworden is neem je het van het vuur en giet je er meteen de room bij! Tip: warm de room eerst op!
- Roer goed. Als het niet goed mengt kan je heel zachtjes opwarmen
- Doe er ook de boter en zout naar smaak bij
- Roer tot alles één geheel is geworden
- Laat afkoelen
- Nu maken we het roomijs:
- Doe de slagroom, melk, de vanille en de helft van de karamel in een ruime kom
- Meng alles tot een egaal mengsel
- Laat goed afkoelen
- Doe alles in de ijsmachine
- Op het einde giet je er voorzichtig de andere helft van de karamel nog door! Zo krijg je leuke karamel slierten.