
Makkelijk thuis roomijs maken + Vanille Roomijs Recept
28 mei 2024
Zuurdesem starter maken doe je zo
25 september 2024De favoriet van mijn oudste zoon is karamel zeezout en vanille ijs!
Benodigdheden karamel:
- 300 gram suiker
- 125 ml water
- 1 eetlepel roomboter
- zout
Zo maak je karamel:
- Doe het water en de suiker in een pot of pan met dikke bodem.
- Zet op een laag tot matig vuur, de suiker moet beginnen oplossen en dat maakt vaak bubbeltjes.
- Ga zo door tot alle suiker is opgelost.
- Daarna zal de suiker beginnen verkleuren naar bruin/karamel kleur.
- Indien er ongelijkmatige verkleuring is kan je roeren met een houten lepel. Eens je start met roeren mag je niet meer stoppen.
- Heb je een thermometer? Dan kan je de temperatuur in het oog houden, 170 graden zou lekkere karamel opleveren!
- Eens alles karamel geworden is neem je het van het vuur en giet je er meteen de room bij!
- Roer goed. Als het niet goed mengt kan je heel zachtjes opwarmen.
- Doe er ook de boter en zout naar smaak bij.
- Roer tot alles één geheel is geworden.
- Laat afkoelen.
Benodigdheden roomijs:
- 500 ml slagroom
- 300 ml melk
- 1 theelepel vanille-extract
Recept:
- Doe de slagroom, melk, vanille extract en de helft van de karamel in een ruime kom.
- Meng alles tot een egaal mengsel.
- Laat goed afkoelen.
- Doe alles in de ijsmachine.
- Op het einde giet je er voorzichtig de andere helft van de karamel nog door! Zo krijg je leuke karamel slierten.
Karamel met zeezout roomijs
Ingrediënten
- 300 gram suiker
- 125 ml water
- 1 eetlepel roomboter
- 1 snufje zout
- 500 ml slagroom
- 300 ml melk
- 1 vanillestokje
Instructies
- Eerst maken we de karamel
- Doe het water en de suiker in een pot of pan met dikke bodem
- Zet op een laag tot matig vuur, de suiker moet beginnen oplossen en dat maakt vaak bubbeltjes
- Ga zo door tot alle suiker is opgelost
- Daarna zal de suiker beginnen verkleuren naar bruin/karamel kleur
- Indien er ongelijkmatige verkleuring is kan je roeren met een houten lepel. Eens je start met roeren mag je niet meer stoppen
- Heb je een thermometer? Dan kan je de temperatuur in het oog houden, 170 graden zou lekkere karamel opleveren!
- Eens alles karamel geworden is neem je het van het vuur en giet je er meteen de room bij! Tip: warm de room eerst op!
- Roer goed. Als het niet goed mengt kan je heel zachtjes opwarmen
- Doe er ook de boter en zout naar smaak bij
- Roer tot alles één geheel is geworden
- Laat afkoelen
- Nu maken we het roomijs:
- Doe de slagroom, melk, de vanille en de helft van de karamel in een ruime kom
- Meng alles tot een egaal mengsel
- Laat goed afkoelen
- Doe alles in de ijsmachine
- Op het einde giet je er voorzichtig de andere helft van de karamel nog door! Zo krijg je leuke karamel slierten.
Video
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!