Enkele dagen terug hebben we lekkere pruimen geplukt uit eigen tuin met als doel om er siroop van te maken. Dat heb ik eergisteren gedaan. Ik ben een grenadine en consoorten fan, mmm. Ik vind ze echt enorm lekker!
3 verschillende werkwijzen om pruimensiroop te maken
De warme methode
Pruimensiroop maken - warme methode
Pot
Handdoek
Vergiet
Gesteriliseerde flessen
- 1 kg pruimen
- 750 gram suiker
- 1 citroen, het sap
Was de pruimen heel goed
Doe de steeltjes ervan
Leg alle, nog natte, pruimen in een grote kookpot. Je kan desgewenst ze in stukjes snijden
Laat lekker koken, het duurt even voor je wat vocht krijgt en dat is ok
Roer af en toe, in het begin is dat lastiger maar dat gaat vlotter en vlotter
Doe dit tot alle pruimen mooi uiteengevallen zijn en je veel sap ziet in de pot, het roeren gaat super vlot
Plaats je vergiet op een pot en leg er een vochtige handdoek in
Giet het pruimenmengsel in het vergiet en laat druppelen, dit kan 4-5 uur staan lekken
Breng het sap terug aan de kook
Doe daar de suiker en het citroensap bij
Laat 2 minuten doorkoken
Giet de siroop in gesteriliseerde flessen
Gebruik deze siroop zoals grenadine
Proost.
Gecentrifugeerde pruimensiroop
- Pruimen plukken, wassen, steeltjes en de pit verwijderen.
- Door de machine halen, het sap opvangen.
- Het sap leek mij heel erg dik eigenlijk, ik heb enkel dingen als appels en druiven met de machine tot sap omgetoverd en dan was dat niet zo. Maarja dat zijn dan ook geen pruimen hé.
- Dus ik dacht, laten we dat eens zeven. Ging niet. Dan dacht ik, laat ik dat ook eens door een handdoek lopen. Maarja echt slim was dat niet van mij, als het al niet door een zeef kan zal het ook niet door een handdoek lopen. Ondertussen was er al een velleke opgekomen en helemaal bruin gekleurd. Ik vraag me af hoe dat komt. Ok, fruit kleurt bruin maar de andere siroop heeft een hele namiddag staan “lekken” en daar had ik het probleem niet. Zou dat kunnen komen doordat deze constant nog goed warm was?
- Nouja, ik heb dan maar het boeltje gewoon gekookt en de gepaste hoeveelheid suiker en citroensap erbij gedaan.
- In de gesteriliseerde flesjes en laten afkoelen.
- En, ondanks de lelijke bruine kleur, is ze echt heel erg lekker.
- Ze verschilt subtiel van smaak bij de andere.
Pruimensiroop maken met de koude sap methode
- Rijpe pruimen kun je prima met de hand ontvellen en van de pitten ontdoen.
- Dan met een roerzeef sap maken.
- Dit is de zogenaamde “koude sap methode”.
- Neem dan voor 1 liter sap 1 1/2 kg suiker en 25 gram citroenzuur.
- Doe deze in beugelflessen en je hebt zeer smakelijke siroop.
- Donker wegzetten.
- Dit recept kan je voor alle fruit gebruiken.
- De smaak is veel voller dan met de warme methode. Ik heb het van de week ook met bosbessen en bramen gedaan( een topjaar dit jaar!!)
2 Comments
Hoi,
Rijpe pruimen kun je prima met de hand ontvellen en van de pitten voldoen. Dan met een roerzeef sap maken. Dit is de zogenaamde “koude sap methode) Neem dan voor 1 liter sap 1 1/2 kg suiker en 25 gram citroenzuur. Doe deze in beugelflessen en je hebt zeer smakelijke siroop. Donker wegzetten. Dit recept kan je voor alle fruit gebruiken. De smaak is veel voller dan met de warme methode. Ik heb het van de week ook met bosbessen en bramen gedaan( een topjaar dit jaar!!)
Bedankt voor de tip!!