Ik was altijd een beetje bang van die verse gist.
Toen ik studente was werkte ik in de weekends en vakanties aan de kassa van de carrefour. Af en toe waren er klanten die verse gist gekocht hadden. Stinken dat dat deed, man man toch. Ik had echt gezworen dat nooit te kopen, brrrr.
Afgelopen zaterdag dan toch maar eens, na veel wikken en wegen, mij aan de verse gist gewaagd.
Het eerste wat mij opviel was dat het toch niet zo erg stonk als ik mij herinnerde.
Gisteren heb ik er dan een broodje meegemaakt en vandaag ervan geproeft. Erreug lekker!
Dus mijn broodrecept gaat nu van dat naar dit:
Oven op 220 graden voorverwarmen.
Bloem in de schaal van de keukenrobot. Verse gist korrelen in het deel van het lauwe water. Mengsel verse gist en water in een kuiltje in de bloem. Op de rand van de bloem het zout strooien. Zachtjes mengen met de deeghaak, rest van het lauwe water erbij gieten en ook de boter toevoegen. 20 min. laten kneden. Zelf nog eens even met de hand kneden en er dan een uitgewrongen natte handdoek over leggen en 30 min laten rijzen. 3-4 min met de hand kneden. In de vorm doen, uitgewrongen natte handdoek erover en 30 min laten rijzen. En dan 30 min in de voorverwarmde oven.
Smakelijk!