Enkele dagen terug hebben we lekkere pruimen geplukt uit eigen tuin met als doel om er siroop van te maken. Dat heb ik eergisteren gedaan. Ik ben een grenadine en consoorten fan, mmm. Ik vind ze echt enorm lekker!
3 verschillende werkwijzen om pruimensiroop te maken
De warme methode
Uit nieuwsgierigheid heb ik het fruit op voorhand gewogen met pitten en alles er nog in en aan dat was zo’n 3kg305.
- Steeltjes van de pruimen doen.
- Was de pruimen goed.
- Leg alle, nog natte, pruimen in een grote kookpot. Extra water i niet nodig.
- Laat ze maar lekker koken, het duurt even voor je wat vocht krijgt dat is ok.
- Als je de pruimen in stukjes snijdt heb je vlugger vocht, wat logisch is.
- Roer af en toe. In het begin is dat wat lastig maar dat gaat makkelijker en makkelijker.
- Hoe langer het lekker staat te pruttelen – hoe meer pruimen er vervellen en uiteindelijk uiteenvallen – hoe meer sap en hoe vlotter het roeren gaat.
- Toen het naar mijn zin genoeg gekookt had heb ik alles door een vergiet met een natte handdoek gegoten.
- Vergeet onder je vergiet geen potje te plaatsen. Dat mengsel heeft toch een goede 4-5 uur staan uitlekken en ik had zo’n 1,1 litter sap over.
- Je brengt het sap terug aan de kook.
- Doe per liter sap 750 gram suiker en sap van 1 citroen.
- Laat dit ongeveer 2 minuten doorkoken.
- Giet in gesteriliseerde flessen.
- Meng zoals grenadine.
Proost.
Gecentrifugeerde pruimensiroop
- Pruimen plukken, wassen, steeltjes en de pit verwijderen.
- Door de machine halen, het sap opvangen.
- Het sap leek mij heel erg dik eigenlijk, ik heb enkel dingen als appels en druiven met de machine tot sap omgetoverd en dan was dat niet zo. Maarja dat zijn dan ook geen pruimen hé.
- Dus ik dacht, laten we dat eens zeven. Ging niet. Dan dacht ik, laat ik dat ook eens door een handdoek lopen. Maarja echt slim was dat niet van mij, als het al niet door een zeef kan zal het ook niet door een handdoek lopen. Ondertussen was er al een velleke opgekomen en helemaal bruin gekleurd. Ik vraag me af hoe dat komt. Ok, fruit kleurt bruin maar de andere siroop heeft een hele namiddag staan “lekken” en daar had ik het probleem niet. Zou dat kunnen komen doordat deze constant nog goed warm was?
- Nouja, ik heb dan maar het boeltje gewoon gekookt en de gepaste hoeveelheid suiker en citroensap erbij gedaan.
- In de gesteriliseerde flesjes en laten afkoelen.
- En, ondanks de lelijke bruine kleur, is ze echt heel erg lekker.
- Ze verschilt subtiel van smaak bij de andere.
Pruimensiroop maken met de koude sap methode
- Rijpe pruimen kun je prima met de hand ontvellen en van de pitten ontdoen.
- Dan met een roerzeef sap maken.
- Dit is de zogenaamde “koude sap methode”.
- Neem dan voor 1 liter sap 1 1/2 kg suiker en 25 gram citroenzuur.
- Doe deze in beugelflessen en je hebt zeer smakelijke siroop.
- Donker wegzetten.
- Dit recept kan je voor alle fruit gebruiken.
- De smaak is veel voller dan met de warme methode. Ik heb het van de week ook met bosbessen en bramen gedaan( een topjaar dit jaar!!)
2 Comments
Hoi,
Rijpe pruimen kun je prima met de hand ontvellen en van de pitten voldoen. Dan met een roerzeef sap maken. Dit is de zogenaamde “koude sap methode) Neem dan voor 1 liter sap 1 1/2 kg suiker en 25 gram citroenzuur. Doe deze in beugelflessen en je hebt zeer smakelijke siroop. Donker wegzetten. Dit recept kan je voor alle fruit gebruiken. De smaak is veel voller dan met de warme methode. Ik heb het van de week ook met bosbessen en bramen gedaan( een topjaar dit jaar!!)
Bedankt voor de tip!!