Ik kan het niet genoeg benadrukken: Een autostoel is ontzettend belangrijk! Dat kon je al lezen én zien in de blog over de crash test van de nieuwe Maxi-Cosi autostoel. Een goede, passende, autostoel kan echt een enorm verschil maken.

Autostoel groep

Er zijn doorgaans drie groepen van autostoelen, vaak zijn deze gecombineerd:

  1. Groep 0 of 0+ deze zijn geschikt tot 10 of 13 kg dat komt overeen met 12 tot 15 maanden.
  2. Groep 1 is geschikt vanaf 9 tot 18 kg en dus tot vier jaar.
  3. Groep 1/2/3 is geschikt vanaf 9 tot 36 kg wat overeenkomt met 12 jaar.
  4. Groep 2/3 is geschikt vanaf 15 tot 36 kg, dus ook tot 12 jaar.

Reiswieg is geen autostoel

Vroeger, zelfs nog niet zo lang geleden, maakten fabrikanten reiswiegen dat je kon bevestigen met de gordels in de auto. Deze zijn helaas nog niet allemaal verbrand, laat het nu voor eens en altijd duidelijk zijn: Een reiswieg op de achterband vastmaken is een NO GO. Echt niet!

Geen kind op schoot nemen

Een schoot is ook geen autostoel. Je mag nog zo zacht zijn als je maar wil, het is niet veilig! Ook niet om even naar het dorp achter een brood te rijden. Doe het niet! Maak een kind altijd vast op een goede, veilige manier in de auto. In een passend autostoeltje dus.

Dit is evidentie, iedereen weet dat. Maar toch ook niet. Het gebeurt geregeld dat ik een auto voorbij zie rijden met een kind vooraan op schoot bij iemand. Ik kan daar absoluut niet bij, dit doe je niet! Ja, zelfs al gezien op de autosnelweg …. Vreselijk!

Zo lang mogelijk tegen de rijrichting in

Tegen de rijrichting meerijden is het allerveiligste, dit omdat de nek veel minder belast wordt bij een botsing. Dus laat dat zeker meespelen bij de keuze van een autostoel: hoe lang kan mijn kind daarin tegen de rijrichting meerijden. Dat is echt een heel belangrijke functie! Vaak zijn die stoeltjes ook, als de benen van het kindje echt te lang worden, nog te gebruiken in de andere richting.

Overschakelen van stoeltje

Schakel niet te vroeg over van stoeltje, zeker als je kindje daardoor niet meer tegen de rijrichting in zit. Ze groeien al vlug genoeg op, er komen nog tal van jaren waarin ze gewoon in de auto kunnen plaats nemen!

Autostoeltjes groep 2 en 3 worden meestal gecombineerd. Dan is het vaak kwestie van de rugleuning weg te nemen en enkel het verhoogkussen over te houden. Doe dat alleen als de schouders niet meer onder de hoofdsteun passen.

Laat kinderen tot 1m50 op een verhoogkussen zitten. Zorg ervoor dat de gordel goed rond het verhoogkussen zit! Verhoogkussens kunnen gebruikt worden tot 36 kg.

Nadeel van overlappende groepen

Er zijn autostoelen te koop die meerdere groepen overstijgen. Dat kan, maar vaak zijn er compromissen gemaakt. Het is veiliger om je kind in een groep 0/0+ over te laten gaan naar een groep 1 en dan naar een groep 2/3.

IsoFix en andere systemen

Tegenwoordig zijn de meeste autostoelen uitgerust met een bevestigingssysteem. Als je auto dat heeft, gebruik het! Indien niet kan je de autostoelen nog altijd vastmaken met de gordel van de auto. Indien de gordel niet lang genoeg is kan je deze laten vervangen in de garage door een langere.

Autostoelen zijn duur!

Dat klopt ja, ze zijn best duur in aanschaf maar dan heb je ook wel wat. Je koopt namelijk veiligheid en bescherming voor je kind! Daarbij, als je de stoel goed verzorgt kan hij best wel nog een rondje mee. Ik zie vaak kinderen van vijf of zelfs vier jaar enkel op een verhoogje zitten. Ook deze kinderen moeten dus nog in een autostoel met leuning meerijden. Wij hebben sinds enkele weken twee autostoelen van bij de LIDL, het merk Safety 1st, ze zijn niet duur (34,99 euro) en voor een groep 2/3 veilig! We hebben twee auto’s en nu zitten alle kindjes overal even veilig (voorheen zat mijn vijf jarige in mijn auto op en verhoogje – nu dus opnieuw met rugleuning).

Klik vast zoals het hoort

of je nu een stoeltje hebt van 30 euro of eentje van 250 euro, als je de stoel niet op de goede manier vastmaakt en je kind in de stoel dan is het stoeltje waardeloos! Het is zo ontzettend belangrijk dat je de stoel ten eerste goed in de auto plaatst en dat je kind er goed in vast zit. Geen gordel onder de arm door bijvoorbeeld, echt niet doen! Let erop en heb geduld met je kinderen. Je komt beter paar minuten te laat aan op je bestemming doordat je langs de weg moet stoppen om je kind opnieuw goed vast te steken dan dat je onderweg iets tegenkomt met een gordel dat verkeerd aan is.

Compacte autostoeltjes om makkelijker te reizen

There is one comment

Comments are closed.