Een ijswafel maken van vers vanille ijs en heerlijke koekjes naar keuze is zo’n ideale combinatie!
Ik maak het ijs zelf met mijn ijsmachine van Domo, ik heb deze: DOMO IJsmachine met compressor ‘PRO’ – 2,5 L
Ik ben super fan van deze ijsmachine omdat hij perfect is voor mijn groter gezin (wij hebben vijf kinderen). Zo kan ik iedereen een ijsje geven én heb ik soms zelfs nog wat over om in te vriezen. Nouja, meestal maak ik genoeg ijs om de ijsmachine 2 of zelfs 3 keer na elkaar te laten draaien. Dat is echt het grote voordeel aan een ijsmachine met compressor, je kan verschillende keren ijs draaien na elkaar. Ideaal! Dit is waarom ik voor zo’n toestel koos ipv een toestel waarbij je de kom eerst 24 uur moet invriezen. Al snap ik dat dit voor sommige mensen ook wel goed kan werken.
Hiervoor had ik een andere ijsmachine van DOMO, hier kan je er alles over lezen. De reden waarom ik nu deze heb is simpel: Hij is groter qua inhoud! Ik had nooit verwacht om zoveel ijs te maken – of eigenlijk nooit verwacht om vanaf nu AL ons ijs zelf te maken. Toen ik de eerste machine aanschafte dacht ik om dit regelmatig eens als extraatje te doen. In werkelijkheid maak ik nu dus altijd zelf ons ijs en kopen we er nooit meer. Het is zo lekker en vlot te maken! Voor een kleiner gezin kan die andere machine zeker een mooie oplossing zijn. Beide zijn ze heel goed in wat ze doen.
Recept ijswafel – ijs tussen twee koekjes
Super makkelijk!
- Maak vers vanille ijs en verse koekjes
- Neem een koekje en besmeer deze met ijs
- Leg er nog een koekje bovenop
- Tadaa, helemaal klaar
Hieronder kan je zowel de recepten vinden voor het vanille ijs, de koekjes die ik gemaakt heb met zelfgemalen granen én een recept voor koekjes zonder zelfgemalen granen. Natuurlijk kan je dit ook doen met je eigen lievelingskoekjes! Combineren en uittesten hierbij is leuk en makkelijk.
Vanille Roomijs Basisrecept
Gang Nagerecht, Tussendoortje
- 3 eierdooiers
- 150 gram suiker
- 350 ml melk
- 200 ml (slag)room minstens 35%
- 1 vanille stokje of 1-2 eetlepels vanille extract
Klop de room samen met de melk op, snij het vanille stokje open en doe alles in een kookpot.
Onder roeren opwarmen tot het mengsel kookt. Van het vuur halen en even laten staan.
Klop de eierdooiers en de suiker op in een andere kom.
Neem uit de afgekoelde pot het vanillestokje en doe de rest van de vanille er zoveel mogelijk terug in.
Doe daar het suikermengsel onder voortdurend roeren bij.
Warm alles zachtjes op, niet koken.
Als alles heel goed gemengd is en wat steviger is neem je de pot van het vuur.
Laat afkoelen.
Giet alles in de ijsmachine, op standje roomijs en geniet!
Vormvaste koekjes van zelfgemalen granen
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 1 dag d
- 170 gram boter op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 330 gram gemalen graan (bv: tarwe)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
Mix de boter en de suiker tot het wit en fluffy is (5 min in de keukenmachine)
Doe er de eitjes 1 per 1 bij
Maal je graan
Doe bij het graan de bakpoeder en het zout, meng
Doe de granen nu in kleine stukjes bij de boter, meng tussendoor, meng niet teveel
Doe het deeg in plastiekfolie of een afgesloten potje en laat 24 uur bekomen in de koelkast
Verwarm je oven voor op 170 graden
Neem het deeg uit de koelkast, rol uit tot ongeveer 5 a 6 mm dik, steek de vormpjes uit
Leg de vormpjes op een bakplaat bekleed met bakpapier
Bak ongeveer 10-12 minuten (hangt natuurlijk ook af van de grootte en dikte van de koekjes), desgewenst kan je voor het bakken wat suiker op sprinkelen, de koekjes worden klein beetje bruin, niet te veel
Haal na het bakken de bakplaat uit de oven en laat de koekjes er nog een vijftal minuten op liggen, verplaats ze dan naar een afkoel rekje
Wil je ze versieren met frosting, wacht eerst tot ze volledig afgekoeld zijn
Trefwoord Koekjes, Vers gemalen graan
Vormvaste koekjes (suikerkoekjes)
- 125 gram suiker
- 1 eetlepel melk
- 150 gram (room)boter
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram bloem
- 1 snufje zout
Meng de suiker en de boter samen tot een luchtige witte massa (kan wel 5 min duren in de keukenmachine)
Meng de bloem samen met het zout
Doe vanille en de melk bij het botermengsel
Doe daar ook beetje bij beetje de bloem bij, meng tot alles is opgenomen en stop dan meteen
Maak van het deeg een bal, wikkel deze in plastiekfolie en leg 24 uur in de koelkast (een uur kan ook, maar 24-48 uur is beter)
verwarm je over voor op 180 graden
Rol het deeg uit tot zo'n 5-6 mm dik
Steek je vormpjes eruit en leg deze op bakpapier op een bakplaat
Bak ze ongeveer 15 a 20 minuten af tot ze beetje bruin worden
Laat de koekjes een vijftal minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een afkoel rekje
Als je ze wil versieren met glazuur wacht je tot ze volledig afgekoeld zijn