De Sint is net vertrokken, de kerstboom gezet en dus tijd voor heel veel cadeautjes onder die boom. Dat maakt het extra gezellig. De heerlijke tijd is aangebroken van gezellig samen zijn, lekker dicht bij elkaar onder een dekentje en overal flikkerende zachte lichtjes. Op Mama ABC kan je al heel wat cadeau inspiratie vinden, surf maar eens rond. In dit artikel komen er nog enkele leuke cadeau ideetjes. Deze ideetjes zijn allemaal duurzaam én leerzaam. Cadeautjes moeten niet altijd duurzaam en leerzaam zijn, maar het is wel fijn als ze dat wel zijn! Dat heet dan educatief speelgoed. Daarbij denk ik meteen aan Duplo of Lego, zo’n zaken die een leven lang meegaan. Zag je trouwens al deze blog over Leren Tellen met Hubelino?

Educatief speelgoed voor baby’s

Duurzaam babyspeelgoed is heel vaak gemaakt uit houten materiaal. Een natuurlijk materiaal voelt heel fijn aan voor babytjes en peuters. Iets minder gekend is speelgoed uit natuurrubber. Het leuke aan natuurrubber is dat het geschikt is om in te bijten. Natuurrubber kan je heel makkelijk schoonmaken door een nat doekje en wat milde zeep.

  • Proeven – je baby kan dit speelgoed prima ontdekken door er flink op te kauwen
  • Voelen – het speelgoed voelt fijn en zacht aan, en is zo gemaakt dat het goed vastgehouden kan worden
  • Ruiken – het natuurrubber heeft een heel eigen, herkenbare geur
  • Kijken – de speeltjes hebben mooie, opvallende kleurtjes
  • Luisteren – een aantal van de speeltjes kan een leuk geluidje maken, je baby ontdekt dit door in het speelgoedje te knijpen

 

Spelend leren voor de wat groteren

Ok, misschien komt er nog een vervolg op deze blog want er zijn zoveel leuke spullen te vinden.

Pootafdrukken ontdekken – 2 jaar tot …

De pootafdrukken zijn gemaakt van een mix van natuurlijk hars en steen. Ze zijn ongeveer 7-8 cm groot. De stenen zijn enorm goed voor de sensorische ontwikkeling, je kan de afdruk voelen, ze in het zand indrukken, ermee stempelen, … Op de ene kant van de steen staat de pootafdruk en de andere kant het dier of de dinosaurus! Heel veel kinderen zijn zot van dinosaurussen omdat deze zo groot en vooral onbereikbaar zijn. De stenen met de bosdieren zijn een goede manier om te leren over de dieren die ook vaak dicht bij ons leven. Misschien hebben ze er al enkele in het wild gezien?

Sensorisch speelgoed is ook educatief speelgoed

Een lichtbak en toebehoren – 3 jaar tot ….

Een lichtbak of misschien beter gekend als een lichttafel is een platte bak met bovenaan een doorschijnend oppervlak waar het licht doorkomt. Daarop kan je de kinderen laten spelen en tekenen (makkelijk om dingen over te tekenen!).

Met zo’n lichttafel kan je heel veel kanten uit. Bij hout en spel zijn er ook heel wat toebehoren te koop zoals transparanten met vormen op, waarmee je kan tellen of leren schrijven. Je kan zout op de lichttafel strooien en het kindje daarin laten schrijven of tekenen.

Design & Drill bouwemmer

Deze pik ik er uit omdat dit echt iets voor mijn twee middelste zonen zou zijn. Ideaal om de motoriek en de kleuren mee te oefenen. Het is ook een oefening om plannetjes te volgen, voor ons lijkt dat simpel maar dat is het hélemaal niet.

Comments are closed.