Mijn dochter wil niet naar de tandarts Sofie Lambrecht

 

Sometimes, things scare us, but we find ways to cope.
– Minnie Mouse

Een tijd terug moest ik met mijn dochter naar de tandarts om enkele beginnende gaatjes te laten verzorgen. Ze zag het niet zitten. Uiteindelijk kreeg ik haar in de auto gepraat, met ongepoetste tanden en ongekamde haren. Aangekomen bij de tandarts duurde het me 15 minuten en 2 geneerde wangen om haar van de auto tot bij de tandarts te krijgen. Ze bleef staan in de gang aan de deur. Toen ging het van kwaad tot erger.

De tandartsassistente kwam even beleefd kijken, waarop mijn dochter ging schreeuwen. Krijsen. Gelukkig was de tandarts klaar en kwam hij niet veel later ook even kijken. Na enkele zinnen gewisseld te hebben trok ik mij terug in de wachtkamer en nam de tandarts mijn dochter op en bracht haar naar zijn praktijk. Daar zat ik dan, verslagen, op het randje van wenen, te luisteren naar mijn dochter haar gekrijs. “Nee!” “Mama!!”

Ik voelde mij de slechtste moeder ooit. Ik weet dat het geen zin heeft om naar haar toe te gaan. Dat deed ik vorige keren al. Het had geen zin. Na nog wat meer “Mama!!!” gevolgd door wat stilte waarop het opnieuw begon kwam de tandarts terug. “Het heeft geen zin mevrouw.” Zucht. “Ze is zelfs niet op de stoel gaan zitten en dat is echt wel nodig voor een behandeling met lachgassedatie.” Dat weet ik. Verslagen bedankte ik hem en nam mijn dochter in mijn armen. Ze kalmeerde. Nog even afrekenen en de beslissing om haar opnieuw onder narcose te behandelen uitstellen.

Ik weet het niet meer.

Moeten we nu echt weer naar het ziekenhuis om twee beginnende gaatjes in melktandjes te laten verzorgen? Dan zitten we daar een hele dag, terwijl het bij de tandarts op een kwartier gefixt kan zijn. Ik reed naar huis en trok me terug op mijn kamer. Ik weende al mijn frustratie en zorgen eruit.

Mijn dochter komt al van ver. Ik weet dat ze, ooit, op haar tijd, ook deze angst zal overwinnen. Maar, daar zijn we nog niet.


Het verkleedjurkje van Minnie Mouse komt van bij vegaoo.nl.

There are no comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.