Het is een dingetje, zowel voor mij als voor veel andere mama’s. Tijd vinden voor jezelf, jezelf niet op de laatste plaats stellen. Het is niet omdat we onszelf niet graag zien (al kan dat vast nog wel beter!) maar omdat we onze kinderen heel graag zien, en eigenlijk ook vooral omdat we moe zijn. Ik ben alvast toch moe, en elke minuut extra in bed omarm ik spontaan. Het dingetje is dus, vaak vinden we de tijd niet om ons ‘s morgens echt op te gaan maken. Ik zeg niet dat we een vijftigtal verschillende smeerseltjes op ons moeten smeren voordat we de kinderen naar school brengen. Ik vind no-make-up zeker ook kunnen, maar er is ook een middenweg. Zelf voel ik me toch spontaan veel beter en frisser als ik weet dat mijn wallen net iets minder opvallen en mijn oogopslag net iets groter is of mijn lippen vrolijk gekleurd zijn. De school is nu (in België) bijna twee weken bezig en ik heb mij al elke dag een “dag-mak-up” aangemeten. Ik leef nog, ik ben niet extra moe dan anders en we zijn nog niet te laat op school aangekomen en ik stond er ook niet vroeger voor op. Nouja, benieuwd hoe mijn algemene routine eruit ziet zo op een ochtend waarop ik mijn vier kinderen (eentje is nog te klein) op tijd op school moet krijgen?

De wekker

Ja, mijn dag begint met de wekker. Of met de baby dat haar draai niet meer kan vinden, of met mijn man zijn wekker. Nou, om 6u30 gaat mijn wekker af en ik snooze die. Heerlijk. Uiteindelijk probeer ik op te staan om 6u45 maar vaak is dat 6u50 of nog iets later. Mijn man is ondertussen al beneden in de badkamer. Ik sta op, als de baby wakker is zet ik ons raam open, anders sluip ik stiekem weg. Ik maak zachtjes de andere kinderen wakker, laat ze nog liggen, en ga boven naar het toilet. Dan ga ik nog eens langs de kinderen die er nog liggen, knuffel ze en zet zachtjes hun raam open. Ik verzamel alle kleding dat ik nodig heb en ga naar beneden.

Ondertussen zit mijn man boterhammen te smeren voor in de brooddozen. De kinderen schuiven bij hem aan tafel en ik trek me terug in de badkamer.

Ochtendroutine Mama ABC

Mijn badkamer routine op een weekdag

Hier en daar varieert het wel eens maar dit is zowat het gemiddelde schema:

Start rond 6u55

 1. Ik trek mijn nachtkleding uit en wikkel een handdoek rond me.
 2. Daarna was ik mijn gezicht, oksels en andere zone’s.
 3. Gevolgd door het opbrengen van mijn dagcrème.
 4. Ik breng mijn DEO op – tegenwoordig is dat deze van G&H Protect+ , ik ben er tevreden over al is hij wel heel vochtig in het begin daarom wacht ik even met mijn kleding aan te doen.
 5. Dan komt het tanden poetsen. Ik ben heel gevoelig als het tandpasta aankomt. Als we eens veranderen van merk moet ik altijd even wennen. Ik mocht van Oral-B vier nieuwe uitproberen, dus dat was even op mijn tanden bijten (letterlijk soms haha). Mijn favoriete twee zijn “Extra fris” en “Zachte whitening” , de andere twee zijn niet zo mijn ding – deze gebruikt mijn man op. Jaren terug toen ik voor het eerste een tandpasta gebruikte met “korreltjes” in moest ik echt wennen, nu vind ik die het allerleukste!
  Ochtendroutine Mama ABC
  Die is echt goed!

  Ochtendroutine Mama ABC

 6. Ik trek mijn kleren aan.
 7. Ik kam mijn haar en steek het eventueel vlug op in een dotje. Sinds mijn haar grijs is vind ik zo’n dotje echt cool staan bij mezelf, het geeft echt een toffe en losse look.
 8. Ik breng concealer en foundation aan (dat laatste durf ik soms weg te laten). Meestal doe ik dat gewoon met mijn vingers! De concealer zit onder mijn ogen en die klop ik er zachtjes in met mijn vingertoppen. Momenteel gebruik ik niet echt een concealer maar de BB Cream van Garnier, is niet zoooo dekkend maar gebruik het graag.
 9. Ik bepoeder mijn gezicht met een neutraal poedertje zodat de foundation blijft zitten.
 10. Als ik foundation gebruikt heb breng ik rouge en highlighter aan, beide in poedervorm.
 11. Ik trek een lijntje onder mijn ogen, meestal gewoon met een potloodje.
 12. Ik breng mascara aan op mijn wimpers. Ik draag op dergelijke gewone dagen geen oogschaduw. Soms doe ik ook mijn wenkbrauwen.
 13. Ik stift mijn lippen rood.
 14. Ik spuit parfum op.
 15. Ik doe mijn oorringen in en/of mijn halsketting om.

Tada, een frisse verzorgde Sofie met veel minder slaapgebrek. En echt waar, dat duurt allemaal niet lang.

Rond 7u10 – 7u15 verlaat ik de badkamer.

Ochtendroutine Mama ABC

Ochtendroutine Mama ABC
De make-up producten.

Aankleden, eten en weg!

Als ik de badkamer uit ben zit mijn man nog aan tafel met de kinderen te ontbijten. Ik roep ze één voor één bij mij om ze aan te kleden. De oudste dochter dit doet helemaal zelf, de andere drie kinderen moet ik helpen of toch erbij zijn. Eens ze allemaal aangekleed zijn eten ze verder en maak ik de boekentassen klaar. Ik stop er hun brooddozen in en vul hun drinkflessen. Daarna heb ik tijd om te eten. Indien het een ochtend zou zijn waarbij er heel erg veel misloopt en langer duurt kan ik gewoon ontbijten nadat ze op school zitten. Tijdens mijn ontbijt poetsen de kinderen hun tanden en doen ze hun schoenen aan. Bij dat laatste moet ik ook wel vaak helpen. Om 7u55 doen we truien en/of jassen aan en vertrekken we. Als ik rond 8u05 de auto kan starten zitten we heel goed, dan hebben we nog een vijftal minuten op school om te bekomen en te knuffelen.

Noot: Hier klinkt het allemaal heel simpel en makkelijk. In werkelijkheid is het dat niet. Het vereist heel veel gepraat en geduld met vier (vijf) kinderen, om ze aan het eten te krijgen, om ze bij mij te krijgen voor hun kleding, om hun schoenen aan te krijgen, … maar dit geeft zowat mijn routine weer!

Hoe ziet jou routine eruit?

Badkamer voor gezin met jonge kinderen