We gaan het vandaag weer eens hebben over het veelbesproken onderwerp: babysitters. Inmiddels weet elke ouder dat het moeilijk is je kind een avondje achter te laten, maar dat het toch heel belangrijk is wat me-time of we-time te nemen. Deze tijd is voor jezelf heel belangrijk en heb je meer dan verdiend! Echter wat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de voordelen die een babysitter voor je kind en zijn of haar ontwikkeling kan hebben. Hierbij vier redenen om snel weer een gezellig avondje voor je kind met de babysitter in te plannen.

Ook interessant: Natuurlijk Ouderschap – Attachment Parenting

#1 De positieve invloed van een babysitter

Een babysitter is een goed rolmodel voor je kind! Kinderen houden alles in de gaten en kunnen hier veel van leren. Zo zullen ze bijvoorbeeld letten op de taal, acties en gedrag van je babysitter. Een babysitter die rekening houdt met anderen, zelfverzekerd is en erop uit is een gezellige tijd te hebben en contact te maken met je kind, zal zeker een goed voorbeeld voor je kind zijn.

#2 Socialiseren en relaties op bouwen

Een babysitter in huis is de perfecte kans om je kind te laten socialiseren met mensen buiten de familie, maar wel in een vertrouwde omgeving. Spelenderwijs kan je kind zijn of haar sociale vaardigheden ontwikkelen. Je geeft ze een kans om bevriend te raken met iemand buiten de familie. Zo leert je kind langzaam nieuwe relaties op te bouwen, een vaardigheid die je kind zijn of haar hele leven kan gebruiken.

#3 Ander gezag

Juist voor jonge kinderen die naast hun directe familie niet veel in contact met anderen komen, kan een ander gezag heel leerzaam zijn. Ze zullen spelenderwijs kennis maken met een situatie waar dingen net even iets anders gaan dan gewend. Hoewel een goede babysit zich houdt aan de regels en routines van het gezin, zullen de kinderen er aan wennen dat iemand anders de leiding heeft. Een goede voorbereiding voor bijvoorbeeld de eerste schooldag waar de juf of meester hun nieuwe gezag is.

#4 Een stap naar zelfstandigheid

Kleine kinderen worden groot en hier hoort meer zelfstandigheid bij! Langzaam moet je kind leren voor zichzelf op te komen en dingen te regelen. Natuurlijk is zelfstandig wonen nog ver in de toekomst, maar het is een goed idee om je kind nu al te laten wennen om soms zonder je te zijn. Zo leren ze dat als je er een keer niet bent alles gewoon hetzelfde is, dat jij altijd terugkomt en dat ze het uitstekend naar hun zin kunnen hebben. Hier komt een babysitter dus zeker goed van pas! Een aantal uur in een vertrouwde omgeving met iemand anders zijn de eerste stapjes naar zelfstandigheid.

Ook interessant: Bewust ouderschap, informatie, tips en eigen ervaring

Kortom je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen als je je kind een avondje bij de babysitter laat!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Babysits. Met meer dan 25.000 actieve gebruikers is Babysits het grootste babysit platform van België, dus de community om zowel een babysitter als babysitwerk te vinden.

Comments are closed.