Bijna lente, bijna zomer, bijna verlengde weekendjes ... ik voel de reizen aankomen! Wij gaan altijd met de auto op reis en dan is het handig om enkele dingen voor te bereiden om de (lange) autorit voor iedereen aangenamer te maken.

 

Een lange autorit met kinderen overleven is niet altijd vanzelfsprekend. Kinderen snappen vaak niet hoe lang het rijden is. Ze beseffen niet waar ze zich bevinden en weten niet hoe lang het nog duurt. Tijdsbesef is voor kinderen heel erg moeilijk. Een rijdende auto betekent ook dat ze in een autostoel vastgegespt zitten en niet goed kunnen bewegen. Kinderen kunnen dan beginnen zeuren, wenen of heel luid praten en continue vragen stellen. Niet zo fijn. Want jij als ouder zit natuurlijk ook heel die tijd bij hen in de auto. Ook voor jou is een autovakantie met lange rit geen geschenk uit de hemel. Dan komt daar nog eens bij dat jij of uw partner aan het rijden bent. En dus moet opletten waar je heen rijdt om je gezin veilig naar de bestemming te rijden. Dan kan je zeurende en klagende kinderen wel missen. Een autovakantie kan ook leuk beginnen. Daarom verzamel ik hier allerlei handige tips!

Autorit met kinderen leuker maken

Autorit kinderen aangenamer maken mama abc blog

Geef ze grip op tijd

Zorg dat ze zicht krijgen op hoelang ze in de auto moeten zitten. Afhankelijk van de leeftijd en de lengte van de rit kan je daar verschillende dingen voor doen. Als ze wat ouder zijn en klok (digitaal of analoog) kunnen lezen kan je daarmee werken. Reken op voorhand uit om hoe laat je op de bestemming zal aankomen (reken ruim genoeg). Schrijf dat op, maak desnoods een tekening van het uurwerk met de wijzers op de juiste plaats. Om het plaatje compleet te maken kan je ook de uren van de tussenstops erbij zetten.

Koop een 24 uur klok en duid daarop de tussenstops en de bestemming aan. De kleine 24 uur klok is ideaal om mee te nemen in de auto.

Een time timer kan ook handig zijn. Alhoewel deze tot max 1 uur gaat kan dat fijn zijn om af te tellen. Als je al een time timer hebt kan het de kost van een 24 uur klok uitsparen. Dit alles afhankelijk van je kind natuurlijk.

Filmpjes kijken

Laat ze hun favoriete filmpjes bekijken of spelletjes spelen. Investeert in een dvd speler voor in de auto of een tablet. Wij kozen voor tablets. Dit omdat ze dan niet enkel films kunnen kijken maar ook andere zaken kunnen doen. Hoe wij dit doen kan je lezen in dit artikel.

Maak een auto bingo

Ik maakte zelf al eens een auto bingo voor onze kinderen. Dat was een groot succes! Hoe en wat je een auto bingo maakt kan je hier lezen: “Zelf maken: auto bingo“.

Print uit: Een bezighoudboekje voor tijdens een lange autorit

Ik heb zelf een boekje samengesteld om mijn kinderen bezig te houden in de auto. Ik schreef er een apart artikel over en daar kan je het boekje ook downloaden! Kijk maar hier.

Het boekje is beschikbaar als download als je je registreert, dan heb je altijd toegang tot alle downloads en winacties. Binnenkort krijg je dan een email waarbij je vrijblijvend kan inschrijven op de nieuwsbrief.
Ik ga vertrouwelijk om met gegevens, ik geef ze niet aan derden – meer details daarover kan je hier lezen.

Heel veel plezier ermee! Je mag altijd leuke foto’s delen via mijn facebookpagina of taggen op Instagram @sofie_lambrecht_ .

Wees rustig

Als je zelf rustig bent en beseft dat een lange autorit voor kinderen niet vanzelfsprekend is zal het allemaal veel vlotter verlopen. Als je verwachtingen niet te hoog zijn maar juist realistisch kan je minder vlug teleurgesteld worden. Vaak blijkt het dan allemaal beter mee te vallen dan gedacht.

Stop regelmatig

Stel je tussenstops af op maat van de kinderen. Slapen ze, dan rij je door. Zijn ze wakker en hebben ze nood om te bewegen dan stop je opnieuw regelmatig zodat de reis onderbroken wordt.

Boek een hotel of b&b

Het kan helpen om echt lange autoritten op te splitsen. Zoek een hotel of b&b voor een nacht en geniet ervan!

Neem een potje mee

Voor kinderen die nog klein zijn en/of net zindelijk zijn is een potje meenemen een echte uitkomst! Ook voor kinderen die niet op een “vreemd” toilet onderweg willen zitten een hele verademing.

Zorg voor voldoende drank en eten

Neem voldoende drank en eten mee in de auto. Natuurlijk is teveel drinken ook niet aan te raden, gezien ze dan nog meer “Papa, ik moet pipi doen!” roepen. Een tip kan zijn om kleine flesjes te kopen of een drinkfles telkens half op te vullen. Eten is ook belangrijk, denk na over wat je ze geeft. Teveel suiker is niet ideaal tijdens een lange rit waar ze veel moeten rustig stilzitten.

Nog tips, laat ze weten! Ik vul deze lijst graag verder aan!

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.