Voor mijn webshop in de huidige vorm: Shop Mama ABC heb ik nog verschillende andere webshops gehad. Mijn webshop-verhaal begint reeds 11 jaar terug. Toen had ik een winkeltje/dienst waar ik wenskaarten verkocht en op vraag flyers en dergelijke maakte. Daarna kwam dan mijn webwinkel met handgemaakte mei-tai draagdoeken, gevolgd door kleding, haarspeldjes en andere accessoires. Om dan voor een klein tijdje en winkel te hebben in borstvoedingsjuwelen, fopspeenkettingen en consoorten. Deze waren dus allemaal tijdelijk, ik ben telkens gestopt om een of meerder van redenen: tijdsgebrek, gebrek aan motivatie, lastige klanten, interesse verdwenen, teleurstellend succes, … Sinds december 2016 heb ik mijn huidige winkel waar ik mijlpaalkaartjes, invulboeken en wenskaarten verkoop. Het begon allemaal heel los en vrij door het verkopen van een jaarkalender. De jaarkalender maak ik al jaren voor privé gebruik en ik dacht: “Ik kan die toch ook verkopen, ik maak hem toch!” Dat was de start van mijn, al zeg ik het zelf, leukste webwinkel tot nu. Het draait gelukkig (!!) ook vrij goed, wat ervoor zorgt dat ik gemotiveerd blijf. Sinds kort verkoop ik via bol.com, maar ik heb nog altijd mijn eigen webshop en de vorige winkels waren ook telkens via een eigen privé webshop.

webshop opstarten mama abc blog

Nou, ik krijg vaak de vraag: “Ik vind dat wel tof, zo’n webshop, maar hoe begin je daar eigenlijk aan?” Wel, ik probeer hier een introductie te maken. Ik ontvang nog veel andere vragen hieromtrent en ik probeer hieronder er een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Wat heb je nodig om een webshop op te starten

 1. Het start natuurlijk allemaal met een idee! Wat ga je verkopen? Daar moet je al verschillende keuze’s maken: Maak je alles zelf, koop je alles in, ga je voor een combinatie? Het liefst heb je dus een origineel, mooi, leuk product met een mogelijke afzetmarkt!
 2. Dan moet je even goed nadenken over welke merknaam. Zoek een naam waar je webshop en het aanbod bij zal passen. Die naam heb je nodig voor de URL en de look van je webshop. Maak of laat een logo maken!
 3. Je moet een domeinnaam (de URL dus) aankopen. Het staat veel netter als je kan meegeven aan mogelijk klanten: https://merknaam.com dan een andere minder persoonlijke url.
 4. Vaak heb je ook een eigen hosting nodig. Wij zitten zelf bij ichtushosting.com .Wij zijn daar heel tevreden over de service en de klantvriendelijkheid maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat deze hosting het bedrijf is van een vriend.
 5. Dan heb je nog een webshop-systeem nodig,  tenzij je zelf of iemand kent die vanaf nul een webshop kan programmeren. Nou, mijn man zou dat best wel kunnen maar dat is een beetje het wiel opnieuw uitvinden. Er zijn tal van webshops beschikbaar dat je kan aankopen of huren en naar je eigen smaak inrichten. Wij gebruiken zelf eentje, dat helemaal gratis is maar je kan bepaalde extra add-ons aankopen. Het is maar waar je naar op zoek bent, hoeveel het kost en hoeveel jij kan of wil eraan geven. Zo is onze webwinkel op het eerste zicht wel gratis, maar misschien heb jij wel die add-ons nodig die je wel moet aankopen en is de service nihil?! Ik heb natuurlijk heel erg veel geluk met mijn man en zijn kennis om dat volledig zelf op te starten en te onderhouden. Zonder mijn man zou ik eerder gebruik maken van een andere aanbieder met hulp. Ik weet bij shoppagina.nl bijvoorbeeld dat je daar altijd terecht kan bij de professionele supportmedewerkers. Een webshop beginnen is niet altijd evident, dus is support zeker belangrijk.
 6. Een fotocamera om foto’s te nemen, dat kan eventueel ook met de smartphone. Hoe mooier de foto’s hoe meer het de klanten aan zal spreken.
 7. Startbudget, dat hoeft niet altijd veel te zijn, hangt echt af wat je wil doen en wat je gaat verkopen.
 8. Tijd, geduld en moed. Het neemt allemaal tijd in beslag en de klanten staan meestal ook niet meteen in de rij voor een nieuwe onbekende webshop. Dus veel geduld, doorzetten en moed is zeker een vereiste! Ga ervoor!

webshop opstarten mama abc blog

Welke kosten heb je bij de opstart van een webshop

Helaas zijn er aan de meeste stappen een prijskaartje verbonden.

 1. Domeinnaam
 2. Hosting
 3. De webshop (bij shoppagina.nl kan dat al vanaf 9,50 euro per maand)
 4. Logo ontwerp
 5. Visitekaartjes ontwerpen/drukken
 6. Flyers
 7. Verzenddozen en inpakmateriaal
 8. De nodige materialen of inkoop producten
 9. Aanschaf ondernemingsnummer
 10. Eventuele sociale bijdrage
 11. Als je ook op bol.com wil verkopen heb je ook ean-codes nodig

Hou ook rekening met

Zeker nadenken of je het kan combineren met je huidige job, gezin, of wat ook jou situatie is. Een webshop doen de meesten van thuis uit en dus leef je ook bij je werk. Ken jezelf daarin. Klanten verwachten ook steeds meer service en een steeds vlottere levering. Hoe ga je om met retours? Dat zijn allemaal zaken waar je op voorhand best wel eens over nadenkt.

Ik merk het persoonlijk ook aan mijn bereikbaarheid. Ik ben zo goed als altijd bereikbaar. Soms zijn er pakjes verdwenen of hebben klanten extra vragen of opmerkingen. Ook ben ik door mijn webshop veel meer onderweg, dit omdat ik regelmatig naar bijvoorbeeld de drukkerij moet gaan om extra voorraad op te halen. Onderweg vind ik persoonlijk een ideale moment om te telefoneren, daarom heb ik sinds kort ook voor mijn auto een dingetje van Cellularline waar ik mijn telefoon op kan hangen. In mijn man zijn auto hebben we een dergelijk systeem al lang. Daar is het gewoon een soort magneet die met (verwijderbare) 3M tape op het dashboard geplakt is, op onze covers hebben we een metalen plaatje geplakt en hupla gewoon erop hangen en klaar. In mijn auto ging dat niet, ik heb geen plaats over op mijn dashboard om dat praktisch te monteren. Eerst had ik de Pilot Force van Cellularline geprobeerd, dat is een systeem met zuignap voor op het raam. Dat ging wel maar ik geraakte niet vlug genoeg gewend naar mijn goesting, mijn voorruit is ook nogal ver naar voren. De Handy Force Drive is zo’n systeem dat je op de luchtroosters kan klemmen ook door middel van een mangeet waar je de telefoon dan aanhangt en die werkt wel perfect. Ik kan nu in beide auto’s mijn telefoon gewoon  tegen het dashboard hangen door het metalen plaatje dat op mijn hoesje plakt. Het is deze dat ik nu gebruik.

Cellularline Mama ABC Blog

Teurg naar de webshop, bereikbaarheid kan ook slaan op vakantieperiode’s. Je kan ervoor kiezen om je webwinkel te sluiten of pakjes pas te versturen bij terug komst. Zelf zorg ik voor iemand die dan die periode bij mij thuis komt bestellingen inpakken en versturen.

Conclusie webshop opstarten

Als je het goed wilt doen is het iets waar je toch goed moet over na denken. Het kan heel goed en vlot lopen maar in de meeste gevallen is het heel hard werken! Je zit zoiezo met een (kleine) investering en veel werk. Maar, ik persoonlijk haal er wel veel voldoening uit en doe het enorm graag. Je hebt vrijheid, want je bent je eigen baas en je kiest volledig zelf wat je aanbied en op welke manier. Ik zou zeggen; ga ervoor!

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp hoor ik ze graag en dan probeer ik in een volgend artikel zo goed mogelijk antwoord te geven.