Contents
Dit artikel is in stand gekomen samen met Miele. Natuurlijk ook te vertalen naar andere wasmachines. Dit gaat vooral over wastips.
Als mama van vijf kinderen heb ik veel was. Zelf ben ik helemaal geen perfecte huisvrouw, ik weet er ook weinig van dus met elke tip ben ik super blij. Ik denk dat jullie deze ook wel handig vinden!
De wasmachine waarover het gaat is de Miele TwinDos
Miele bracht zes vragen in kaart waar de meeste mensen wel eens een antwoord op willen. Nou, Miele heeft deze beantwoord:
Uit onderzoek weten we dat de meeste mensen slechts 3 verschillende wasprogramma’s gebruiken: katoen, automatisch en expres. Maar een eenvoudige Miele wasmachine heeft al minstens 10 verschillende wasprogramma’s. De meest gesofisticeerde wasmachines hebben zelfs 20 verschillende wasprogramma’s. Om te begrijpen waarom we dan zoveel wasprogramma’s nodig hebben, grijpen we even naar een stukje theorie: het Sinner kruis. Sinner werkte in het begin van vorige eeuw bij wasmiddelenfabriant Henkel en ontdekte dat een goed wasresultaat afhankelijk is van 4 factoren:
Later werd ook nog een 5e logische factor toegevoegd aan dit ‘kruis’ en dat is water.
Omdat elk type kledingstuk, elk soort stof zijn eigen mix van deze 4 factoren nodig heeft om optimaal gewassen te worden. Voor heel wat kledingsoorten hebben we deze mix voor jou al bepaald en hiervan een wasprogramma gemaakt. Gewoon om het voor jou makkelijk te maken. Onderaan staat er meer uitleg over bepaalde wasprogramma’s, er zitten er vast bij dat je nog nooit gebruikt hebt!
Ook deze zomer zijn kleedjes en t-shirts in marine-look nog steeds in. Maar hoe was je dit nu correct? Wie zou dit bij de rode was stoppen? En wie bij de witte was? Sowieso is het fout om dit samen met rood en andere donkere kleuren te wassen. Wanneer bepaalde donkere kleuren niet gefixeerd zijn vb bij een jeansbroek gaan deze afgeven op de witte strepen en blijven deze niet meer wit.
Met welke kleuren was je dit dan wel?
Bij meerkleurige kledingstukken doe je net alsof de kleuren potjes verf zouden zijn. Welke kleur krijg je wanneer je rode verf mengt met witte verf? Pastelroze. Dit t-shirt kan je dus best samen wassen met pastelkleurige stukken. Ook samen met wit is mogelijk op voorwaarde dat je zeker bent dat de rode kleur goed gefixeerd is en niet meer zal afgaan op het wit. Bij kwalitatieve kledingstukken kan je ervan uitgaan dat de fabrikant de kleuren wel gefixeerd heeft. Toch onzeker? Stop het kledingstuk dan een nachtje in een emmer met een scheutje azijn.
In welk wasprogramma was je een kledingstuk dat is samengesteld uit verschillende soorten vezels zoals in dit voorbeeld (80% acrylic + 20% wool)? Kies in dit geval steeds voor de zwakste vezel. In dat geval is de zwakste vezel wol en ga je de trui wassen in een wolprogramma. De meest fragiele vezel van allemaal is zijde, dan wol, dan de synthetische stoffen gevolgd door katoen en linnen. Linnen lijkt fragiel maar is een natuurlijke vezel die eigenlijk even sterk is als katoen. Het grote nadeel bij linnen is dat het enorm kreukt. Een oplossing hierbij is om een beetje wasverzachter te gebruiken bij linnen. Dit vergemakkelijkt achteraf het strijken.
Poeder is nog steeds het beste voor de witte was omdat het optische witmakers bevat. Dit bestanddeel kan je fysisch onmogelijk toevoegen aan een vloeibaar wasmiddel omdat deze witmakers zich in een vloeibaar wasmiddel gedragen zoals water en olie. Je kan water en olie voor even mengen maar al heel snel gaan de moleculen zich opnieuw van elkaar scheiden. Poeder zoals de Miele Ultra White zorgt ervoor dat alles witter dan wit is/blijft en heeft ook nog een bijkomend voordeel. Poeder gaat namelijk ook een scrub-effect hebben op de leidingen van je machine zodat deze mooi proper blijven.
Een goed kwalitatief kleurenwasmiddel zoals Miele Ultra Color dat cellulase bevat (= het enzym dat de kleuren van onze kleding gaat beschermen). Een goed kwalitatief kleurwasmiddel kan ook gebruikt worden voor de donkere was en jeans. Maar wil je je donkere kleuren opnieuw versterken, kies dan voor een speciaal wasmiddel voor donkere was zoals de Miele Ultra Dark.
Kies voor je delicate stuks (wol, zijde, lingerie, swimwear) steeds een aangepast wasmiddel zoals de WoolCare. De Miele WoolCare bevat tarwekiem proteïnen, een ingrediënt dat je ook terug vindt in babyshampoo en dat je delicate truitje terug zacht maakt.
Niet bij alles. Het ruikt lekker maar bij handdoeken raden we het niet echt aan, zeker wanneer je ze nadien in een droogkast stopt. Een droogkast heeft nl ook een wasverzachtend effect. Waarom dan liever niet bij handdoeken? Omdat wasverzachter een film legt op de handdoeken waardoor deze minder goed water gaan absorberen. Wanneer dan wel wasverzachter gebruiken? Bij items die moeilijker strijken zoals lakens, linnen (tafelkleedjes) en hemden. Ook bij synthetische stoffen (sporttruitjes) kan een klein beetje wasverzachter helpen om het elektrostatisch effect van deze stoffen te verminderen.
Voor de speciale wasjes: dons, sport, outdoor en impregneren. Deze wasmiddelen zitten speciaal in kleine flesjes omdat je hier maar weinig van nodig hebt en omdat wasmiddel (onder invloed van licht en lucht) ook zijn actieve werking verliest na bepaalde tijd. Voor wasmiddelen die je weinig gebruikt zijn kleine flesjes dus ideaal.
En voor wie het allemaal nog makkelijker kan, heeft Miele een nieuwe wasmachine ontwikkeld met automatisch doseringssysteem TwinDos. Klinkt als echt iets voor mij!!
De TwinDos wasmachine van Miele biedt je het ultieme gebruiksgemak. Met één druk op de knop weet de wasmachine precies wat er moet gebeuren en neemt de dosering van het wasmiddel volledig over. Vergeet de verpakking, die hoef je niet meer te lezen om de juiste hoeveelheid wasmiddel te kennen. Vergeet ook de wasmiddellade, die hoef je niet meer schoon te maken.
Speciaal voor TwinDos ontwikkelde Miele UltraPhase 1 en UltraPhase 2, kwalitatief hoogstaande wasmiddelen die meer enzymen bevatten dan andere vloeibare wasmiddelen op de markt. Bovendien bevatten ze weinig parfum en dus ook weinig allergenen, de stoffen die vaak huidirritaties veroorzaken.
De automatische dosering van het uiterst kwalitatieve Miele wasmiddel laat je toe om tot 30% wasmiddel te besparen. Goed voor je budget, voor je machine, voor je kleding en natuurlijk ook voor het milieu.
Een kwalitatief wasmiddel bevat verschillende actieve ingrediënten (enzymen) die inwerken op specifieke soorten vlekken en vervuiling. Bepaalde enzymen gedragen zich echter als water en olie en zijn zeer moeilijk te combineren in één vloeibaar wasmiddel. Daar heeft Miele iets op gevonden.
Twee vloeibare wasmiddelen worden samengebracht in één perfect gedoseerde cocktail. Terwijl UltraPhase 1 inwerkt op het vuil, verwijdert UltraPhase 2 de (vet)vlekken. De wasmachine bepaalt zelf de verhoudingen voor een zo efficiënt mogelijke werking. De twee middelen worden op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid toegevoegd. Alleen de vloeibare wasmiddelen van Miele kunnen deze verschillende types vervuiling zo efficiënt bestrijden.
Katoen kan na één of meerdere keren wassen en dragen bolvorming vertonen. Miele laundry heeft daar nu iets voor op de markt gebracht en het werkt goed! Het heet Cotton Repair en is speciaal ontwikkeld door Miele. De W 1 line-up van Miele wasmachines hebben een specifiek houder voor deze caps en ze worden bij het sluiten van de lade doorprikt. Maar als je niet beschikt over zo’n wasmachine kan je deze simpelweg op voorhand doorprikken met een mejse en in het vakje bij de wasverzachter gieten.
Miele CottonRepair heeft een anti-pilling effect (vermindert ‘bolvorming’ op katoen) en verbetert de kleurintensiteit en helderheid. Speciaal Miele-recept met Novozymes-technologie. Laat textiel er zichtbaar nieuw uitzien na slechts één wasbeurt.
Een pakketje met drie caps kost 14,99 euro en je mag de was maar 1 a 2 keer per jaar daarmee wassen. Meer is dus niet nodig!
Het antwoord op deze vraag is ‘overdosering’, het meest voorkomende probleem en de oorzaak van vele wasproblemen. Overdosering komt voor omdat mensen de instructies op de verpakking niet echt goed lezen. Bovendien hebben de wasmiddelfabrikanten de laatste jaren hun verpakkingen kleiner gemaakt zodat de producten makkelijker mee te nemen zijn. Ze vulden de kleinere verpakkingen met super geconcentreerd wasmiddel waar je eigenlijk veel minder van hoeft te gebruiken. Uit gewoonte blijven de mensen echter gewoon dezelfde hoeveelheid doseren als vroeger. Daarbovenop redeneren veel mensen ook dat door nog net een extra scheutje wasmiddel toe te voegen dat de was wel extra schoon zal worden en extra fris zal ruiken. Niets is echter minder waar. Ik hoop dat dit opgelost is met deze wastips!
Door overmatig gebruik van wasmiddel (en zeker in combinatie met het continu wassen aan lage temperaturen – 20° en 30°) ontstaat er in de kuip (de ruimte onder de trommel) een smurrie van achtergebleven wasmiddelresten. Hierin kunnen algen beginnen groeien die nare geurtjes beginnen te verspreiden die zich vast zetten op het wasgoed. Hierdoor gebeurt het dat je net gewassen kleding toch niet fris ruikt. Hoe voorkom je dit? Hiervoor heeft de wasmachine ook zijn schoonheidsritueel nodig.
Regelmatig duikt op het internet en social media het mysterie van de verdwenen sokken weer op. Hier circuleren dan ook 100-en filmpjes over op you tube die op geregelde tijdstippen viraal gaan. Maar kunnen sokken nu echt verdwijnen in een Miele wasmachine? Het klopt inderdaad dat het mogelijk is dat sokken in sommige wasmachines verdwijnen. In deze wasmachines glippen de sokken tussen de rand van de trommel en de rubber door een kleine spleet.
Kan dit nu ook gebeuren bij een Miele wasmachine? Het antwoord is nee. Miele staat enorm bekend om zijn kwaliteit en deze kwaliteit zit hem in de kleinste details. Miele besteed enorm veel aandacht aan de afwerking van alle onderdelen van zijn wasmachines zodat kleding nooit beschadigd zal worden door vb scherpe stukjes metaal. Ook bij de aansluiting tussen de trommel en de rubberen ring werd er aandacht besteed om deze zo af te werken dat de rubber zeer nauw aansluit aan de trommel waardoor er bij Miele slechts een heel kleine spleet is die te klein is om sokken in te laten verdwijnen.
Lingerie en swimwear kan je perfect in je wasmachine wassen. Stop ze altijd in een waszakje en was op 30° met het programma ‘fijne was’. Gebruik steeds een speciaal wasmiddel voor delicate was voor een extra verzorging van de stof.
Draai jeansbroeken binnenstebuiten en gebruik slechts een klein beetje vloeibaar kleurwasmiddel of wasmiddel voor donkere was. Was met het speciale jeans programma om er voor te zorgen dat alle wasmiddelresten goed worden uitgespoeld en er nadien geen witte strepen verschijnen op je jeans.
Outdoor en skikleding heeft een speciale membraanstructuur die beschermd tegen wind, regen of sneeuw maar die langs de binnenkant wel ademend is zodat vocht wordt afgevoerd. Om deze beschermende en ademende eigenschappen te behouden, was je deze kleding volgens deze wastips:
Na het joggen of fitnessen is je sportoutfit wellicht niet echt vuil maar is de kans op hardnekkige zweetgeurtjes groot. Was je sportkleding in het speciale sportprogramma met sportwasmiddel. In het sportwasmiddel zitten – net zoals in deodorant- ingrediënten die de nare geurtjes gaan neutraliseren.
Wil je de superisolerende eigenschappen van je dekbed of donsjas behouden? Was je donzen items met het speciale donsprogramma en voeg enkele tennisballen toe om samengeklitte veertjes terug los te maken. Gebruik donswasmiddel met kokosolie die het natuurlijk vetlaagje op de donsveertjes herstelt waardoor je dons terug licht en warm aanvoelt.
Gebruik steeds een speciaal wasmiddel voor wol en was in het handwasprogramma voor wol. Kies liever voor 30°C (kasjmier, angora) of 40° C (gewone wol) in plaats van voor koud. Een iets hogere temperatuur zorgt voor een betere reiniging en zorgen er voor dat de vezels niet schrikken en gaan krimpen.
De wastip voor knuffels is gebruik het programma voor delicate was (30°) en kies voor extra water en extra centrifugeren. Gebruik zo weinig mogelijk wasmiddel. Kinderen sabbelen en knabbelen graag aan hun knuffels en dan wil je zeker zijn dat er geen wasmiddelresten achterblijven in hun favoriete vriendjes.
Als er geen leer in de sportschoen zit, kan hij perfect in de wasmachine. Haal het ergste vuil eraf, doe klittenbandsluitingen dicht en haal veters eruit. Was met het programma voor delicate was en met kleurwasmiddel of poeder in geval van witte sneakers.
Ik sorteer veel te weinig, als in bijna niet! Ik zou beter ook eens wat meer deze wastips opvolgen. Dit ga ik nu veranderen, ik ga meer sorteren op kleur en op type. Verder ga ik er zeker op letten dat ik niet teveel product gebruik én niet over wasverzachter bij doe. Ook zal ik eens wat extra programma’s uittesten op mijn machine. Wat ik wel al goed deed is regelmatig met poeder wassen en regelmatig op 90°C. Er zat dus al een heel deel goed maar het kan beter en dankzij deze tips ga ik er mee aan de slag, op naar een nog properdere was! Ik zou best ook zo’n TwinDos machine willen die automatisch het wasmiddel doseert, hoe handig is dat??!!
Update: Ondertussen heb ik een eigen automatische wasmachine. Mijn wasmachine is van AEG en is een autodose, heb ze ondertussen al verschillende jaren en echt mega tevreden over! Ik kan het werkelijk oprecht aan iedereen aanraden.
Lees meer:
Vlotter schoonmaken
De voorjaarsschoonmaak aanpakken met dit plan
Hoe ik denk over samenwerkingen lees je hier.