wandelen met kinderen mamaabc mama abc blog

Het is winter, laat dat je vooral niet ervan weerhouden om te wandelen. Wandelen met kinderen kan heel erg leuk zijn maar ook zenuwslopend. Niet elk kind wandelt graag of als je met meerdere kinderen gaat wandelen kunnen er nog andere wrevelingen ontstaan. Met 5 kinderen die allemaal op een andere manier wandelen deel ik graag mijn tips.

Tips om te wandelen met kinderen

Maak er een zoektocht van

Sommige kinderen vinden wandelen vlug saai worden. Je kan daar op inspelen door er een zoektocht van te maken. Afhankelijk van waar je loopt kan je dingen verzinnen als “wie het eerst 6 bomen ziet” of “zoek een rode paddenstoel” of  “verzamel 3 kleine stenen” … Je kan het zo gek, moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Als je op voorhand weet dat je gaat wandelen kan je al voorbereidingen treffen door een zakje mee te nemen voor de gevonden schatten. Zelf geef ik er de voorkeur aan om ze te laten zoeken naar dingen die niet mee neembaar zijn (allez toch niet in een zakje te stoppen). Een rode auto bijvoorbeeld of een paard.

Lees meer: 5 Ideetjes voor tijdens de herfstvakantie

Zing liedjes

Gooi al je waardigheid over boord en ga volledig los. Welke liedjes ken je nog allemaal van vroeger? Nou hier geef ik je alvast enkele leuke meezingers voor tijdens het wandelen:

  • en de boom staat op de bergen
  • in het bos daar staat een huisje
  • en we gaan nog niet naar huis, belange niet, belange niet, …
  • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, zo gaat het goed zo gaat het beter alweer een kilometer, …
  • everywhere we go-o, Pe-ople want to know-o

Neem een loopfietsje mee

Een loopfietsje is een geweldige oplossing op veel gebieden. Veel kinderen vinden het leuk, leuker dan wandelen. Als ze het een paar keer geoefend hebben gaan ze vlotter dan dat ze wandelen, wat voor minder frustratie zorgt als je graag doorstapt. Het is tevens een  super goed voorbereiding op een echte fiets. Een loopfiets is de ideale start, dan kan je gewoon na een tijd overstappen op een echte fiets zonder steunwieltjes. Het enige nadeel is dat als het kind het fietsje beu is je de fiets moet dragen.

Wandel kleine stukken

Neem geregeld pauze, overhaast de wandeling niet. Hou er rekening mee dat er (kleine) kinderen mee zijn. Het moet leuk en haalbaar blijven voor iedereen. Kinderen lopen nu eenmaal trager dan volwassenen. Ze zijn ook vlugger afgeleid en willen vaak ook meer van de omgeving zien en zelfs aanraken. Als jij persé wilt gaan wandelen met kinderen moet je ook over deze gevolgen nadenken. Dus hou er rekening mee en geniet van de natuur (of andere omgeving) en van je kind dat aan het ontdekken gaat!

There are 4 comments Reageer!

Comments are closed.