Ik deelde het eerder al op Instagram dat wij een groot verjaardagsfeest geven voor onze vijf kinderen samen. Daar kwamen er gemengde reacties op. Sommige mensen vonden het zeker een leuk idee maar ook kreeg ik reacties als “Oh wat zielig”. Nou, wij zijn weer maar eens heel blij dat we deze beslissing gemaakt hebben.

Hoe het vroeger was

Onze oudste zoon kreeg één keer een feestje voor hem helemaal alleen. Dat was natuurlijk best gezellig, hij was toen ook nog maar enig kind! Als gasten hadden we enkel de grootouders, overgrootouders en de tante’s en nonkels. Aangezien zijn meter en peter ook gewoon zijn tante en nonkel is, was dat dus de volledige gastenlijst. Dat paste allemaal mooi aan onze tafel en onze living. Twee weken na dat feestje werd zijn zusje geboren. Ze zijn namelijk van 22 september 2009 en van 11 oktober 2010.

Het jaar daarna werd het een feest voor beide kindje samen! Met maar een verschil van twee weken zou dat nogal vlug op elkaar volgen. Natuurlijk zouden we dat overhebben voor onze kinderen, maar we zagen niet de nood om twee aparte feesten te geven.

Nog een jaar later kregen we een derde kindje erbij, eind april! Het jaar daarop gaven we twee verschillende feestjes. Eentje in april voor onze tweede zoon en eentje in het najaar voor onze oudste zoon en dochter. Toen hadden we al wat meer gasten, de meter van onze dochter en de meter/peter van onze tweede zoon zijn namelijk vrienden. Dus extra mensen op het feest!

Algauw was ik zwanger van een vierde zoon, voor november. Ook toen gaven we nog twee feesten, eentje in april en eentje in het najaar voor de jarigen van september/oktober/november. Vooral die in het najaar was heel druk. Het weer zit toen ook niet altijd mee dus moest dat feest binnen doorgaan. De gasten waren talrijk aanwezig en gelukkig hadden we toen al onze grotere living toch was het heel druk. Met de komst van ons vijfde kindje werd de knoop doorgehakt om één verjaardagsfeest te organiseren en dat in de zomer!

Eén verjaardagsfeest voor onze vijf kinderen samen

Wij hebben vijf kinderen ze zijn jarig in: februari, april, september, oktober en november.

We geven sinds twee jaar één groot verjaardagsfeest in de zomer. Vorig jaar was dat begin juli dit jaar was het eind augustus. Beide keren bevielen zo goed dat we het zeker volgend jaar opnieuw op deze manier doen! Wij zien er namelijk heel wat voordelen in!

Zo hebben we één feest, waardoor de gasten ook geen vijf dagen op een jaar moeten vrij zijn of houden. Want met de drukke agenda’s van tegenwoordig is dat zeker niet altijd simpel. We hebben meer middelen en budget om aan één feest te spenderen als dat we dat moeten verdelen over meerdere feesten. We nodigen alle mensen samen uit wat leuker is voor de familie en de vrienden, zo zien ze elkaar ook nog eens extra. We besparen ook veel uit, want zoiezo zijn er heel wat gasten die op elk feestje apart zouden gevraagd worden. Het is écht het feest van het jaar voor de kinderen, ze leven er naar toe! En nog een heel belangrijke is dat we de cadeautjes meer in de hand hebben. Daar hebben wij ook regels rond, natuurlijk kan je die ook instellen bij aparte feestjes maar met één groot feest gaat dat net iets beter.

Verjaardagsfeest

Verjaardagsfeest
Met de meters en peters (2 ontbreken er)

 

Minder stress rond cadeautjes

Cadeautjes zijn niet verplicht. Wij geven een feestje om de kinderen een leuke dag te bezorgen en om gezellig samen te zijn. Cadeautjes zijn leuk maar niet verplicht.

Wij bedenken zelf een groot cadeau, vorig jaar was dat deze trampoline en dit jaar een nieuw speelhuisje. Dat melden we op de uitnodiging en we vragen daarvoor een bijdrage. De mensen die we nodigen kennen we ook wel goed en ze weten zoiezo dat we hier al veel speelgoed hebben en het niet nodig is om extra andere spullen te krijgen.

Verder geven de meters en de peters wel eens iets extra aan hun eigen kleinkind. Dat mag zeker, vaak is dat in samenspraak met ons om zeker te zijn dat het nuttig zal zijn!

Dit werkt bijzonder goed! De kinderen weten dat heel goed, snappen het en zijn daar super blij mee. Ik herinner mij nog levendig de stress op de verjaardagsfeesten rond de cadeautjes. Nu zijn onze kinderen ook heel erg blij en opgewonden maar het draait nu meer rond de mensen die op bezoek komen dan de cadeautjes dat ze eventueel mee hebben.

Verjaardagsfeest
Pinata van coolgift.com

Verjaardagsfeest

Een echte verjaardag

Op hun verjaardag zelf staan ze wel alleen in de bloemetjes. Op die dag krijgen ze hun cadeautje van ons (we gaan dat samen kiezen, vinden ze super leuk), krijgen ze een taart of anders lekkers (wat ze maar willen), mogen ze het avondeten kiezen én delen ook iets uit in de klas. Soms is er op die dag ook een bezoekje van oma of van een meter/peter.

Ook geven de twee oudste sinds vorig jaar een verjaardagsfeestje voor enkele vriendjes. Ook dit is apart en heel fijn.

Wat de kinderen ervan vinden

De kinderen vinden het geweldig zo! Ze hebben er geen enkele moeite mee om dat te delen met hun zussen/broers, vragen daar ook niet naar. Ze kijken er enorm naar uit en hebben een super fantastische dag samen met de familie, hun meters en peters en diens kinderen! En eens dat zou veranderen dan zien we wel wat we daaraan doen. Maar volgend jaar komt er dus gewoon een derde versie van het super grote verjaardagsfeest!

There are 3 comments

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.