Jaarlijks geven wij 1 groot verjaardagsfeest voor alle vijf onze kinderen samen. Daar hoort een gezamenlijk groot cadeau bij, dit jaar kozen we voor een speelhuis in de tuin.

Boomhut plannen

Het allerliefst had ik een volwaardige boomhut gehad in de notenboom achteraan de tuin. Heel wat opzoekingen en offertes verder bleek dat een droom dat nog heel wat jaren droom zal blijven. Misschien wel voor altijd. Een boomhut is echt zo geweldig maar als je eentje wil dat echt groot en hoog genoeg is voor jarenlang plezier betaal je daar ook voor. Dus echt uit ons budget, echt heel ver uit ons budget. Dus daar gingen de boomhut plannen.

Speelhuis zoeken

Daarna bedachten we nog verschillende zaken en we bleven stilstaan bij een speelhuis. We hebben in onze tuin al een speelhuisje op hoogte, met daaronder een picknicktafel en natuurlijk met een glijbaan. Daarbij hebben we ook nog een plastieken speelhuis, dat ze eigenlijk meer gebruiken als zand-opbergkot.

houten speelhuis mama abc blog

Waarom dan een extra speelhuis?

Wel, dit zijn onze redenen:

 • We hebben vijf kinderen, ze spelen allemaal graag en veel buiten.
 • De kinderen “verstoppen” zich graag, ze hebben graag een eigen plaatsje.
 • De dochter speelt graag rollenspellen, een huisje is daar ideaal voor.
 • We zochten een huisje dat hoog genoeg was zodat ook de oudste dat bijna 8 jaar wordt er nog plezier in heeft.
 • We hadden een kei schattige plaats gevonden, perfect voor een huisje.

Houten speelhuis Exit Crooky 150

Na heel wat speelhuisjes bekijken en te constateren dat dergelijke houten speelhuisjes ook vaak duur zijn maakten we een selectie. De prijzen halen gelukkig hélemaal niet de prijzen van een boomhut, dus ok we gingen ervoor. Voor de selectie baseerden we ons op de afmetingen, de grondafmetingen en de hoogte, want we hebben grotere kinderen ook. Het speelhuis moest gewoon op de grond staan en er echt uitzien als een “gesloten” huis. Uiteindelijk besloten we om te gaan voor het houten speelhuis Exit Crooky 150, waar er ook bijstaat geschikt tot leeftijd 10 jaar. Deze kochten we bij kinderenkoning.be.

Installeren van het huisje ging best vlot, we hadden op voorhand een plateautje “gegoten” zodat het echt stabiel en iets hoger zou staan (daarvoor baseerden we ons op de afmetingen op de website zodat het er nét op zou passen). Het hout is wel bestand en bedoeld tegen de gewone ondergrond maar dit kan alleen maar de levensduur ten goede komen. We gebruikten een groen buitentapijtje als ondergrond, de binnenkant van het huisje heeft geen vloer. Zo is het er zacht en mooi.

houten speelhuis mama abc blog

We waren wel iets teleurgesteld toen bleek dat het huisje kleiner was dan er op de website vermeld stond. Ik liet dat weten aan de mensen van de winkel en ze bekeken het onmiddellijk bij de leverancier. De leverancier had verkeerde informatie doorgegeven aan hen.

Onze bevindingen

Ondanks de eerste teleurstelling van de kleinere afmetingen zijn we toch blij met het huisje. We zouden het niet gekocht hebben mochten die afmetingen geweten zijn maar we houden het toch. Dit omdat we vijf kinderen hebben waaronder nog 3 of toch zeker 2 kleine kinderen. De jongste is slechts 18 maanden oud. Dus ik ben er zeker van dat het huisje hier zijn geld waard zal zijn. Nu is dat al merkbaar, ze spelen er heel erg veel in en rond. Het is wel jammer voor de oudste kinderen die er niet zoveel mee zijn, dus nu moeten we nog een extra cadeau zoeken voor hen.

houten speelhuis mama abc blog

houten speelhuis mama abc blog

10 x wat wij leuk vinden aan een houten speelhuis

Waarom wij toch iedereen met (kleine) kinderen een houten speelhuis aanraden is:

 1. Mogelijkheid tot rollenspel
 2. Blijft jarenlang leuk speelgoed in de tuin
 3. Geschikt voor zowel jongens als meisjes
 4. Kan gebruikt worden voor vele functies, huisje, schooltje, winkeltje, …
 5. Het is een verstop plaats in de tuin
 6. Kan samenspel bevorderen
 7. Je kan er speelgoed in zetten die niet continu onder de blote hemel mag staan maar wel heel vaak buiten is
 8. Een speelhuis dat gewoon op de grond staat is makkelijk te betreden voor heel kleine kinderen
 9. Een eigen plekje om in te spelen
 10. Kan blijven staan voor de kleinkinderen indien gewenst

Stukje tuin zoals het nu eenmaal is met vijf spelende kinderen:

houten speelhuis mama abc blog

Nu nog even verder werken aan de tuin. Er ligt nog achteraan een grote berg haksel dat we verder moeten verdelen in het speelgedeelte van de tuin en op het pad. En we hopen dat de eigenaars van het stuk grond naast ons eindelijk eens hun onkruid en de overblijfselen van een soort klein tuinhuis gaan wegnemen.

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.